Varza este o plantă originară din Europa de Sud, se cultivă de mai multe ori pe an și este rezistentă la vreme rece, poate tolera înghețul, dar nu și căldura.
Există mai multe varietăți de varză, în funcție de perioada de recoltare: varză extra-timpurie, varză timpurie și varză de toamnă.
Varza timpurie de primăvară este delicioasă și fragedă. Va fi una dintre primele culturi de care te poți bucura primăvara.
Varza de primăvară este o plantă care are nevoie de un sol bine hrănit, așa că adăugați o cantitate generoasă de compost de grădină și/sau gunoi de grajd bine putrezit, înainte de însămânțare sau plantare.
Pentru cultura verzei timpurii ai nevoie de mult spațiu în grădină, de până la 45-60 cm de jur împrejurul plantei, iar între rânduri aproximativ 70 cm. Ia în calcul aceste lucruri atunci când planifici toate culturile din grădină.
Când se semănă varza de primăvară
Varza de primăvară, mai mică și mai dulce decât soiurile de vară, poate fi însămânțată direct în sol, dar pentru cele mai bune rezultate folosiți răsaduri.
Varza de primăvară se seamănă de toamna, într-o seră sau un mediu similar. Pentru a obține răsaduri, semințele se plantează în tăvițe alveolate cu substrat pentru răsaduri în perioada 20 ianuarie – 5 februarie.
SFAT: Pentru a obține culturi bune cel mai bine este sa folosiți răsaduri, nu însămânțare directă.
Plantarea răsadurilor
Varza de primăvară trebuie să fie plantată la o distanță de aproximativ 45-60 cm între plante și 70 cm între rânduri.
Udați plantele bine înainte de a începe plantarea. Faceți găurile în sol cu ajutorul unui plantator. Umpleți gaura de plantare cu apă înainte de a planta răsadul – acest lucru va ajuta planta să se prindă.
După plantare împingeți ferm solul în jurul rădăcinilor pentru a asigura că planta rămâne în poziție verticală. După 5-7 zile verificați care plante s-au prins și repetați procesul pentru a înlocui plantele care nu s-au prins.
Pentru fertilizarea solului folosiți soluții ecologice cum ar fi gunoi de grajd sau compost. În lipsa acestora puteți opta și pentru fertilizanți chimici, în funcție de nevoile solului.
Recoltarea verzei de primăvară
Varza de primăvară are o perioadă scurtă de recoltare și trebuie tăiată înainte de a ajunge să facă sămânță. Puteți începe recoltarea după 10-15 mai până la sfârșitul lunii iunie. Aceasta are o formă mai conică decât varza de vară rotundă.
Recoltați varza tăind tulpina cu un cuțit ascuțit aproape de nivelul solului. Crestarea unei cruci adânci în ciot vă va oferi bonusul unei culturi secundare de mini varză din tulpina veche!
Plante însoțitoare pentru varză
Cultivați varza cu sfeclă, țelină, ierburi aromate, ceapă, cartofi; evitați fasolea, căpșunile, roșiile.
Dăunătorii verzei
Varza poate fi atacată de diferiți dăunători, cum ar fi: buha verzei, fluturele alb al verzei, musca verzei, musculița albă, purici, păduchi cenușii, păduchi verzi, limacși și afide și mulți alții.
Aceștia atacă atât frunzele, cât și rădăcinile, încă din faza de răsad. Pentru a o proteja folosiți insecticide în funcție de tipul de dăunător.
Viermii de varză sunt rezultatul larvelor unei muște. Plantați ridichi lângă varză pentru a respinge muștele.
Pentru a ține viermii la distanță puneți ardei iute în jurul tulpinilor.
Cultura de varză se mai poate proteja și cu ajutorul foliilor de protecție, care va împiedica muștele să depună ouă în sol.
Woman photo created by pressfoto – www.freepik.com