7 beneficii ale roșiilor pentru sănătatea ta

0

Știai ca o roșie este din punct de vedere tehnic un fruct, deoarece poartă semințe și se dezvoltă din ovarul unei plante cu flori? Iar, din punct de vedere botanic, legumele constau din alte părți ale plantelor, cum ar fi rădăcinile, frunzele și tulpinile.

Dar când vine vorba de nutriție, roșiile – împreună cu castraveții și dovleceii fără semințe – sunt clasificate drept legume.

Acest lucru se datorează în parte conținutului lor mai scăzut de carbohidrați și zahăr: o roșie medie furnizează doar 22 de calorii și aproximativ 5 grame de carbohidrați în total, cu 3 ca zahăr și 1,5 ca fibre.

Dar acest pachet cu conținut scăzut de calorii și carbohidrați este plin de nutrienți și a fost asociat cu o varietate de beneficii pentru sănătate.

Iată 7 dintre aceste beneficii ale roșiilor, împreună cu câteva modalități simple de a încorpora mai multe roșii proaspete în mesele și gustările de zi cu zi.

1. Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamine

O singură roșie poate furniza aproximativ 40% din minimul zilnic recomandat de vitamina C. În plus, roșiile furnizează vitamina A, care susține imunitatea, vederea și sănătatea pielii; vitamina K, care este bună pentru oase, și potasiu, un nutrient cheie pentru funcționarea inimii, contracțiile musculare și menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase și a echilibrului fluidelor.

2. Roșiile protejează sănătatea inimii

Roșiile conțin un antioxidant numit licopen, care este responsabil pentru culoarea lor roșie. Cercetările sugerează că, în ceea ce privește beneficiile pentru sănătatea inimii, este mai eficient să mănânci roșii și produse din roșii decât să iei suplimente cu licopen.

Alte studii au arătat că nivelurile mai mari de licopen din sânge sunt legate de rate mai scăzute de deces pentru persoanele cu sindrom metabolic, un grup de factori de risc care cresc șansele de a dezvolta boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral.

3. Îmbunătățesc vederea

Licopenul este, de asemenea, bun pentru ochi. Și acesta nu este singurul nutrient din roșii care protejează ochii, roșiile mai conțin și luteină și beta-caroten. Potrivit cercetărilor, acești nutrienți susțin vederea și protejează împotriva afecțiunilor oculare, inclusiv a cataractei și a degenerescenței maculare.

4. Îmbunătățesc sănătatea digestivă

Fluidele și fibrele din roșii pot fi de ajutor dacă sunteți predispus la constipație. Trebuie doar să rețineți că, la unii oameni, aciditatea de la roșiile gătite poate declanșa sau agrava refluxul acid și indigestia.

5. Roșiile ajută la gestionarea diabetului

Roșiile pot fi un aliment protector pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2: într-un studiu, persoanele cu diabet zaharat care au suplimentat cu roșii fierte timp de 30 de zile au experimentat o scădere a peroxidării lipidelor, o reacție în lanț în care substanțele numite radicali liberi atacă grăsimea, ducând la deteriorare. care crește riscul de boli de inimă.

Acest lucru este deosebit de important, deoarece diabetul dublează riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

6. Roșiile au grijă de sănătatea pielii

Un studiu din 2011 a constatat că combinația de pastă de roșii și ulei de măsline a protejat împotriva daunelor solare și a stimulat producția de pro-colagen, o moleculă care conferă pielii structura și o menține fermă și tânără.

Oamenii de știință cred că licopenul din roșii este cheia. Este la cea mai mare concentrație atunci când roșiile au fost gătite, iar uleiul de măsline crește absorbția sa din sistemul digestiv în sânge.

7. Roșiile te protejează împotriva cancerului

Studiile observaționale au găsit legături între compusul superstar licopen și mai puține incidențe de cancer de prostată, ovarian, plămâni și stomac.

Cum să te bucuri de toate avantajele roșiilor

Poți încorpora roșiile în dieta ta sub mai multe forme: proaspete, uscate sau sub formă de sos, supă cremă de roșii, salsa sau pastă.

Acest lucru îți permite, de asemenea, să te bucuri de roșii pe tot parcursul anului.

Adăugă roșii proaspete în omlete și salate și servește-le feliate, stropite cu oțet balsamic și garnisite cu busuioc proaspăt, sare de mare și piper negru proaspăt râșnit.

Asezonează legumele proaspete sau legumele la abur cu pesto de roșii uscate sau stropiți peste pește la grătar. Utilizați pasta de roșii în chili vegetal sau amestecați-o în hummus, împreună cu usturoi prăjit și harissa.

Poftă bună!

Food photo created by stockking – www.freepik.com

Comentarii

Share.