Ingrijirea gazonului toamna. Sfaturi practice pentru rezistenta indelungata

0

Un gazon verde si frumos este intotdeauna apreciat intr-o curte, cu atat mai mult cand temperaturile sunt scazute si probabilitatea ca acesta sa se usuce este mult mai mare.

Cu toate acestea, sunt cateva lucrari care se pot face toamna pentru a avea un gazon in stare buna pana aproape de venirea iernii, cu conditia ca acestea sa fie efectuate corect.

1. Indeparteaza muschii

In cazul in care au crescut muschi in zonele umbroase, este cazul sa-i indepartezi folosind un erbicid adecvat. Muschiul mentine o umiditate crescuta, ceea ce poate duce la putrezirea radacinilor gazonului. Eventuale resturi vegetale uscate pe gazon trebuie indepartate cu o grebla.

2. Tunde gazonul regulat

Gazonul trebuie tuns pana in momentul in care iarba inceteaza sa mai creasca, pentru ca iarba creste inclusiv toamna. La ultima tundere e important sa lasi iarba la un nivel de aproximativ de 5 centimetri.

Cauta oferte la astfel de masini de tuns iarba in aceasta perioada si achizitioneaza o motocoasa de pe mereuprimul.ro, cu care sa iti faci treaba rapid si curat, cu un efort minim.

Inaltimea ierbii e importanta atunci cand vine iarna, deoarece daca este prea inalta zapada si viscolul o va culca la pamant, existand riscul ca solul sa nu se mai aeriseasca, iar daca este prea scurta exista riscul ca iarba sa fie distrusa.

Iata, asadar, cat de importanta este tunderea gazonului si in sezonul de toamna!

3. Efectueaza actiuni de aerare a gazonului

Aerarea solului pe care creste gazonul este o actiune la fel de importanta ca si tunderea gazonului. Solul are tendinta de a se compacta din cauza presiunii exercitate de joaca copiilor, mersul cu masina in curte, sau alte actiuni similare, iar radacinile nu mai primesc cantitatea suficienta de aer, apa si nutrienti pentru o dezvoltare corespunzatoare.

Aerarea este o actiune care se poate foarte bine la inceput de toamna. Cu ajutorul unei furci clasice sau un aerator special pentru gazon se creaza canale de aer care permit radacinilor sa respire.

O astfel de actiune trebuie efectuata odata la 2 ani.

4. Aplica un strat de sol format din turba, nisip si pamant

Dupa ce ati curatat si aerat gazonul, este necesar sa aplicati un strat mixt de sol format din turba, nisip si pamant deasupra gazonului. Aceasta mixtura se gaseste in orice magazin pentru gradina. Scopul este de a acoperi gaurile aparute in gazon pe parcursul unui sezon, plus ca imbunatateste structura solului datorita nutrientilor pe care ii contine.

Distribuie uniform pe toata suprafata gazonului pentru efecte maxime.

5. Fertilizeaza solul

O insamantare la inceput de toamna, cand solul este suficient de umed si cald, este mai mai mult decat binevenita. Inainte de insamantare este important sa faci o fertilizare a solului cu un fertilizant pe baza de potasiu si fosfor, pentru a intari radacinile si a da rezistenta gazonului pe timpul iernii.

Uda gazonul la 3 zile dupa fertilizare, daca nu ploua in acest interval. Folositi seminte de la acelasi tip de gazon, insa folositi doar jumatate din cantitatea necesara pentru o peluza intreaga.

Respecta aceste sfaturi si cu siguranta vei avea un gazon des si frumos odata cu venirea primaverii!

sursa foto: www.handyman.net.au

Comentarii

Share.