Caine sau pisica: ce animal de companie e potrivit pentru apartament?

0

Exista oameni care iubesc cainii, oameni care iubesc pisicile, si exista oameni care nu pot decide ce animal le place mai mult, caine sau pisica si ce si-ar dori ca animal de companie in apartamentul lor.

In acest articol nu ne-am propus sa iti spunem cum e mai bine, ci sa te ajutam sa decizi care e mai potrivit pentru tine si stilul tau de viata.

Si cainii si pisicile sunt animale de companie grozave pentru apartament, insa fiecare dintre ele poata fi mai potrivit pentru tine in baza catorva factori diferiti.

Hai sa discutam despre cateva aspecte principale care trebuie luate in considerare atunci cand vei decide care animal de companie e mai potrivit pentru tine.

Cerinte pentru ingrijirea zilnica

Una dintre cele mai mari deosebiri dintre pisici si caini este cata ingrijire zilnica au nevoie. Pisicile sunt, in mare parte, animale independente care sunt capabile sa se descurce singure atata timp cat le sunt indeplinite nevoile lor de baza.

Ingrijirea zilnica a pisicilor consta in hrana zilnica cu hrana pisici speciala si curatarea litierei. Periajele zilnice pot fi, de asemenea, recomandate pisicilor cu blana lunga.

Cainii, pe de alta parte, au o nevoie de o atentie mai mare in ingrijirea zilnica. Trebuie sa fie hraniti si scosi afara de cel putin doua ori pe zi. De asemenea, au nevoie de exercitii fizice zilnice, care pot varia de la o plimbare rapida pana la una de durata, in functie de marimea si rasa cainelui.

Nivelul de activitate

Evaluarea nivelului de activitate te poate ajuta sa decizi daca ai timp sa te dedici unui caine sau daca o pisica ar fi o optiune mai buna, din cauza unui program mult prea incarcat.

Pisicile iti permit, de asemenea, mai multă spontaneitate in viata ta; nu va trebui niciodata sa refuzi o invitatie in oras, pentru ca ar trebui sa vii acasa sa scoti pisica afara. In mod similar, ia in considerare si nivelul de activitate al animalului de companie ideal. Ai prefera un animal plin de energie sau un tovaras mai linistit?

In timp ce nivelurile de activitate variaza in functie de rasa, cainii sunt in general animale mult mai energice decat pisicile.

Cerinte legate de curatenie

Responsabilitatile suplimentare de curatenie merg mana in mana cu luxul de a avea un animal de companie.

Pisicile necesita cutii in care sa isi faca nevoile in casa sau litiere, iar acestea trebuie curatate zilnic. Litierele au nevoie de curatenie si in jurul lor, pentru ca va fi dezordine in jurul lor. Acest lucru nu necesita mult efort, dar poate fi deranjant pentru unii oameni.

Cainii isi fac nevoile afara daca sunt dresati corespunzator, desi unele persoane vor prefera sa aiba totusi si o litiera in casa. Vei avea de curatat si blana pe care acestia o lasa prin casa, cu exceptia cazului in care animalul tau de companie este unul fara par.

Costuri

Un alt element de luat in considerare atunci cand iti vei alege un animal este costul. In general, cainii sunt mai scumpi de ingrijit decat pisicile. Au nevoie de mai multa hrana caini dar si de produse suplimentare, cum ar fi lesele, gulerele, recompensele si jucariile de mestecat.

Pisicile vin si ele cu costuri, inclusiv mancare, litiera si stratul aferent (nisip sau silicat), dar si recompense.

Evalueaza-ti cheltuielile pentru a te ajuta sa decizi daca o pisica sau un caine este alegerea potrivita pentru stilul tau de viata.

Comentarii

Share.