5 Sfaturi pentru amenajarea cotetului la gaini pe timp de iarna

0

Daca esti la inceputurile tale de mic fermier si ai deja un card de gaini, probabil ca esti ingrijorat de cum vor trece acestea peste iarna, daca vor face suficiente oua, daca apa este prea rece sau daca le va fi frig in cotete.

Nu te ingrijora! Cu atentie la cateva detalii cheie, gainile tale vor continua sa depuna oua o mare parte a iernii, desi productia de oua ar putea scadea putin. Mai important, vei dormi linistit stiind ca gainile tale sunt ingrijite corespunzator.

Iata lista cu lucrurile de care trebuie sa ai grija la amenajarea cotetului la gaini:

1. Lumina

Perioada de depunere a oualelor este influentata de glanda pineala, care la randul ei este controlata de lumina zilei. Ofera-le pasarilor 16 ore de lumina in fiecare zi, completate de un bec sau doua cu incandescenta de 60 de wati, cronometrand durata. Acest lucru este ideal pentru ca pasarile sa fie active si sa continue sa faca oua.

2. Stinghii de catarare in cotet

Prin natura lor, gainilor le place sa se catere noaptea. Acesta este, de asemenea, modul lor de a-si mentine caldura: cu pene pufoase, isi impartasesc caldura corpului stand unele langa altele. Asigura-te ca gainile au stinghii confortabile pe care sa doarma, cu un spatiu 15–20 centimetri pentru fiecare pasare.

3.  Apa de baut incalzita

In functie de cat de frig este afara, s-ar putea sa fie nevoie sa luati masurile necesare astfel incat apa sa nu inghete. Magazinele specializate au in oferta lor dispozitive anti-inghet pentru adapatorile pasarilor.

4. Strat gros de asternut in cotet

Un asternut gros in cotet pentru a face si a pastra caldura este o metoda foarte practica si usor de realizat si intretinut. Incepeti sa realizati acest asternut inca din vara sau toamna devreme, intr-un cotet curat si cu un strat de aproximativ 4 centimetri de fan, paie, talaj sau un amestec.

Adaugati constant straturi noi si curate pe tot parcursul sezonului, pentru a mentine asternutul curat, evitand astfel aparitia diverselor boli pasari de curte. Asternutul ar trebui sa aiba o adancime de aproximativ 15-20 cm.

Acesta se va composta frumos si va incepe sa degaje caldura. Pasarile vor scurma cu ghearele in asternut, pastrandu-l astfel aerat, mai ales daca le vei arunca si boabe in cotet din cand pentru a le incuraja sa scurme.

Beneficiile acestei metode sunt:

  • nu iti ia mult timp sa-l ingrijesti
  • se va transforma in compost, pe care il poti folosi in agricultura ca ingrasamant
  • nu miroase
  • este sigur, pasarile nu se vor imbolnavi

5. Hrana calda

Inainte ca pasarile sa mearga la culcare este indicat sa le dai boabe de porumb. Pe masura ce se digera porumbul peste noapte, corpurile lor vor ramane mai calde.

Poti, de asemenea, sa le gatesti o hrana calda, cum ar fi faina de ovaz, uruiala sau alte boabe, chiar si hrana lor obisnuita, cu apa calda, oferindu-le o mancare placuta .

Comentarii

Share.