Alimentatia corecta a pasarilor de curte pe timp de iarna

0

In timpul iernii, cerintele dietetice ale pasarilor de curte, atat pui, dar si gaini, se vor schimba pe masura ce vor naparli si se vor pregati pentru iarna rece, in timp ce corpul lor se recupereaza pentru primavara viitoare.

Nu numai ca cerintele lor alimentare se vor schimba, dar si volumul de mancare pe care il consuma se va schimba pe timpul iernii. Este important ca in timpul acestor schimbari sa fii cu ochii pe gainil si sa le oferi nu numai mancarea potrivita, dar si cantitatea potrivita de mancare.

De ce se schimba cerintele dietetice ale pasarilor pe timpul iernii?

Pe masura ce vara se încheie, vei observa ca ritmul gainilor incepe sa incetineasca, iar productia lor de oua va scadea. Astfel, cerintele nutritionale ale gainilor se vor schimba pe masura ce corpul lor trece de la o stare de productie la o stare de reparatie.

Cand cantitatea de lumina zilnica incepe sa scada, productia de oua va incetini si ea. Hai sa aflam de ce:

Cantitatea de lumina de zi ii spune gainii cand trebuie sa elibereze un galbenus si sa produca un ou. Asadar, atunci cand lumina este redusa, gainile nu primesc aceasta „indicatie” sa elibereze un galbenus. Acesta este in principal un mecanism de supravietuire, deoarece potentialii pui rezultati ar avea sanse foarte mici de a supravietui in timpul unei ierni reci.

Aceasta stare de reparatie pe timpul iernii este cruciala pentru gaini, deoarece depunerea oualor pe parcursul verii pune o cantitate imensă de stres pe corpul lor si, fara aceasta pauza, acestea ar ajunge la epuizare.

Atunci cand o gaina depune oua, are nevoie de multa proteina, totusi, in timpul starii de reparatie, vor avea nevoie de mai multi carbohidrati pentru a-si pastra caldura corpului.

Alimentatia corecta a pasarilor de curte pe timp de iarna

Pe masura ce ne apropiem de iarna, consumul de hrana al gainilor va fi, de obicei, de 1,5 ori mai mare decat cantitatea pe care o mananca primavara/vara. Pe timpul iernii gainile trebuie hranite cu astfel de furaje gaini care sa le ofere toate cerințtele nutritive-cheie si sa le mentina sanatoase.

Suplimentar fata de aceste furaje, pe final de zi le poti hrani cu spartura de porumb. Hranirea cu porumb inainte de culcare este o gustare minunata pentru gaini; nu numai ca le satura, dar le asigura si caldura in timpul noptii.

Pe masura ce digera porumbul, sistemul lor digestiv incepe sa functioneze si acest lucru produce caldura in corpul gainilor. In plus, porumbul va da o culoare galben-intens galbenusurilor din oua.

Poti folosi si alte tipuri de cereale, insa nu au la fel de multe beneficii ca porumbul.

Elementele necesare pe care trebuie sa le contina hrana pasarilor:

  • minerale din sare si din cochilii de melci
  • vitamine
  • carbohidrati din cereale
  • grasimi din uleiuri de cereale sau floarea-soarelui

Un program normal de hrana dintr-o zi ar arata astfel:

  • Prima masa (mic dejun) – la prima ora a zilei, consta in astfel de furaje de gaini sau furaje pui, in functie de stadiul de dezvoltare al pasarilor pe care le aveti
  • Gustare, aproximativ la ora 14.00: le puteti da diverse verdeturi sau legume, cum ar fi varza, cartofi, dovleci etc
  • Masa de seara, dupa ora 16.00: spartura de porumb, uscata sau umezita

Dieta gainilor trebuie sa fie echilibrata si sa le asigure toti nutrientii de care au nevoie pentru a trece cu bine de perioada iernii. Odata ce ai gasit formula optima pentru gainile tale, mentine-o pe o perioada cat mai lunga pentru a nu provoca dezechilibre nutritionale.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.