4 Metode pentru purificarea apei

0

Apa pe care o consumam zilnic este extrem de importanta pentru sanatatea noastra, de aceea trebuie sa ne asiguram de calitatea acesteia. Pentru ca traim intr-un mediu extrem de poluat si sursele de apa pura sunt din ce in ce mai greu de gasit, trebuie sa gasim alternative pentru a purifica apa pe care o avem sau de a cumpara doar apa imbuteliata pentru consum.

Daca apa de la robinet este contaminata si nu aveti apa imbuteliata, exista diferite metode de purificare a apei care sunt utilizate si fiecare metoda are avantajele si dezavantajele sale. Filtrarea este buna pentru sarcinile de baza ale apei, cum ar fi indepartarea sedimentelor si a clorului, dar pe termen lung, osmoza inversa este cea mai buna optiune.

Cand osmoza inversa nu este disponibila, exista 4 metode de purificare a apei pe care le puteti utiliza pentru a va face apa sa fie sigura de baut.

1. Fierberea

Fierberea apei este cea mai ieftina si cea mai sigura metoda de purificare a apei. Sursele de apa si reteaua publica de distributie pot face ca apa sa fie nesigura pentru baut. De exemplu, parazitii si germenii nu pot fi vazuti cu ochiul liber, dar efectele lor pot pune viata in pericol.

Prin aceasta metoda, apa ar trebui adusa la punctul de fierbere si lasata sa fiarba timp de 1-3 minute. Pentru persoanele care locuiesc in zone cu altitudine mare, se recomanda fierberea apei mai mult timp decat pentru apa de la altitudini mai mici. Acest lucru se datorează faptului ca apa fierbe la temperaturi mai scazute la altitudini mai mari.

Apa fiarta trebuie acoperita si lasata sa se raceasca inainte de a fi bauta. Pentru apa extrasa din puturi, lasati sa se depuna compusii inainte de a filtra apa curata pentru utilizare.

2. Filtrarea

Filtrarea apei cu astfel de purificatoare de apa este una dintre caile eficiente de purificare a apei, iar atunci cand folositi filtrele potrivite creste eficienta eliminarii compusilor din apa. Aceasta metoda utilizeaza procese chimice si fizice pentru purificarea apei, facand-o sigura consumului uman.

Filtrarea elimina atat compusii mari cat si contaminantii mici si periculosi care provoaca boli, printr-un proces simplu si rapid de filtrare. Deoarece filtrarea nu reduce toate sarurile minerale, apa care a fost filtrata este considerata mai sanatoasa in comparatie cu apa purificată prin alte metode.

Filtrarea este una dintre metodele eficiente de purificare a apei, utilizand procesul de absorbtie chimica care elimina efectiv compusii nedoriti din apa.

3. Distilarea

Distilarea este o metoda de purificare a apei care utilizeaza caldura pentru a colecta apa pura sub forma de vapori. Aceasta metoda este eficienta datorita faptului dovedit stiintific potrivit caruia apa are un punct de fierbere mai scazut decat alti contaminanti si elemente cauzatoare de boli gasite in apa.

Apa este supusa unei surse de caldura pana cand atinge punctul de fierbere. Apoi este lasata la punctul de fierbere pana cand se evapora. Acesti vapori sunt directionati intr-un condensator pentru a se raci. Dupa racire, vaporii sunt transformati in apa lichida, care este curata si sigura pentru baut. Alte substante care au un punct de fierbere mai mare raman ca sedimente in recipient.

Aceasta metoda este eficienta in indepartarea bacteriilor, germenilor, sarurilor si a altor metale grele cum ar fi plumbul, mercurul si arsenicul. Distilarea este ideala pentru persoanele care au acces la apa bruta, netratata. Această metoda are avantaje insa si dezavantaje.

Un dezavantaj notabil este ca este un proces lent de purificare a apei. In plus, necesita o sursa de caldura pentru ca purificarea sa functioneze.

Distilarea este un proces costisitor de purificare a apei. Este ideal (eficient si mai putin costisitor) atunci cand purificati cantitati mici de apa (Nu este ideal pentru purificarea pe scara larga, comerciala sau industriala).

4. Clorinarea

Clorul este o substanta chimica puternica, folosita de mai multi ani pentru a trata apa pentru consumul casnic. Clorinarea este o metoda eficienta de purificare a apei, care ucide germeni, paraziti si alte organisme care cauzeaza boli si sa gasesc in apa de la sol sau de la robinet.

Apa poate fi purificata folosind tablete de clor sau clor lichid. Ca produs de purificare a apei, clorul este ieftin si eficient. Cu toate acestea, clorul lichid sau comprimatele pentru tratarea apei potabile trebuie folosite cu precautie.

De exemplu, persoanele care sufera de probleme tiroidiene ar trebui sa discute cu un medic inainte de a utiliza aceasta metoda. Atunci cand se utilizeaza tablete de clor, este important sa fie aplicate in apa incalzita, deoarece se dizolva bine in apa la 21 de grade Celsius sau mai mare. Comprimatele de clor ucid toate bacteriile, lasand apa curata si sigura.

Si calitatea aerului este importanta pentru sanatatea noastra, de aceea ar trebui sa va ganditi si la astfel de purificatoare de aer pe care sa le aveti in casa, pentru a asigura un aer curat familiei voastre.

Apa, ca si aerul sunt elemente vitale care intretin viata, de aceea este important sa acordam o atentie deosebita calitatii acestora, pentru o viata sanatoasa si indelungata.

Comentarii

Share.