Tot ce trebuie sa stii despre servirea corecta a vinului

0

Vinul sau licoarea zeilor, este o bautura care, cu siguranta, nu liseste din nici o casa. Fie ca e vorba de vin de tara facut in propria gospodarie sau vin achizitionat de la magazine de specialitate, trebuie sa stii ca fiecare sortiment de vin are proprille reguli de servire si consum.

Asadar, hai sa descoperim impreuna tainele acestei bauturi miraculoase.

Temperatura corecta de servire a vinului

Conform parerii specialistilor, vinurile albe si vinurile roze se servesc reci, iar vinurile rosii se servesc la temperatura camerei.

  • Vinurile albe si roze seci trebuie servite reci, la 8-12° C
  • Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante, sampania se servesc la temperaturi mai scazute, de 6-8°C
  • Vinurile rosii, usoare se servesc la temperaturi de 10-12° C
  • Vinurile rosii, tari, corpolente se servesc la temperatura incaperii, aproximativ 18-19° C

Decantarea vinului

Daca te intrebi cand trebuie sa decantezi vinul, iata ce vinuri se decanteaza: decantarea este un procedeu recomandat in cazul vinurilor rosii, vechi si taninoase.

Decantarea presupune turnarea vinului din sticla intr-un recipient special, numit decantor, si lasat sa ia aer cateva ore inainte de servire.

Rolul principal al decantarii vinului este de a-l separa de sedimente si impuritati. Sedimentele sunt depuneri si resturi de fruct, din coaja sau din pulpa acestuia, ramase in urma imbutelierii si care sunt cu atat mai evidente cu cat vinul este mai vechi. Aceste depuneri trebuie să fie evidente pe fundul sticlei, asa ca este indicat sa fie manevrata cu grijă, pentru a nu tulbura lichidul.

Racirea vinului

Vinurile care se servesc reci sunt cele albe si cele roze, iar daca nu stii cum poti raci rapid vinul, iata varianta rapida si corecta.

Intr-o frapiera amesteca gheata cu apa si pune sticla acolo. Acest amestec este mult mai eficient in procesul de racire decat gheata simpla, deoarece intreaga suprafata a sticlei va intra in contact cu amestecul racit.

Asocierea vinului cu preparatele culinare

Cel mai simplu mod de a asocia vinul cu preparatele culinare este dupa culoare: vinurile albe cu preparatele din carne alba si vinurile rosii cu preparate din carne rosie.

Reguli generale

  • la peste, stridii, melci, crustacee, fructe de mare – vinuri albe seci, spumoase usoare, sampanie bruta
  • la antreuri si aperitive – vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri roze
  • la carne alba si la carne de pasare – vinuri rosii buchetoase, usoare, mai putin pline, vinuri albe seci aurii
  • la carne rosie (oaie, vita) – vinuri de marca rosii, pline, generoase si puternice
  • la sfarsitul mesei – vin rosu sau vin alb licoros
  • la desertul zaharat: vinuri spumante, demidulci, vinuri dulci natural.

Folosirea vinului in pregatirea felurilor de mancare

Vinul este folosit si la gatitul preparatelor culinare, nu doar la asocierea cu acestea. Atat vinul alb cat si cel rosu este folosit in procesul de gatire.

De fapt, o multime de retete includ si alcoolul printre ingrediente, cum ar fi:

  • vinul, berea, coniacul sau wishkey-ul se folosesc in asezonarea carnii si la realizarea diverselor sosuri pentru fripturi
  • romul, lichiorul sunt folosite in realizarea anumitor deserturi, cum ar fi tiramisu, inghetata sau creme pentru torturi
  • incredibil sau nu, dar chiar si tequila este folosita in anumite retete cu creveti sau fructe de mare

Speram ca acest articol a facut putin lumina in ceea ce priveste servirea vinului, astfel incat sa ai mese perfecte, iar musafirii tai sa fie impresionati.

Comentarii

Share.