Viermele verde de gradina sau Cotarul verde este o larva de fluture tip molie care face ravagii in gradina, distrugand frunze, flori si chiar fructele pomilor.
Aceste larve ies din oua in aprilie, iar timp de 40 de zile se hranesc cu tot ce prind in cale: muguri, frunze, flori si chiar cu parti din fructe.
In luna iunie, acestea vor intra in pamant, in niste cuiburi, unde vor sta pana in luna octombrie, cand vor iesi si se vor transforma in fluturi molie. Femelele nu pot sa zboare, ele se catara pe trunchiurile copacilor pana ajung in coroana pomului ca sa se poata imperechea.
Spre iarna, aceste depun ouale la baza mugurilor sau in crapaturile scoartei copacilor. Ouale sunt de culoare galbuie iarna, iar primavara se fac portocalii si rosii.
Cum combatem viermele verde de gradina?
Pentru a combate acest vierme, putem apela fie la niste metode bio fie la tratamentele chimice.
Metode bio de combatere a viermelui verde
Una dintre metode este aplicarea pe trunchiul copacilor a unor benzi cu clei, care se gasesc in fitofarmacii. Pentru ca femelele nu pot sa zboare, ele trebuie sa urce efectiv pe trunchiul copacului pentru a ajunge in coroana sa se imperecheze. Aplicand aceste benzi, acestea nu vor mai putea face acest lucru, ele ramanand lipite in clei. Atentie, insa, cand aplicati benzile sa nu va ramana vreun spatiu neacoperit de care femelele pot profita, caci restul benzilor vor deveni inutile.
In locul cleiului puteti folosi si grasime alimentara, avand cam aceleasi efecte.
O alta metoda este sapatul pamantului din gradina la 10-15 cm adancime, pentru a distruge larvele si pupele.
Tratamente chimice de combatere viermelui verde
Tratamentele chimice se aplica imediat ce apar larvele, fiind foarte vulnerabile in aceasta perioada. Se fac tratamente cu Calypso, Decis, Dimilin, Fastac. Se gasesc in farmaciile de specialitate si trebuie neaparat urmate recomandarile de aplicare si repetare mentionate in prospectul fiecarui produs.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.
sursa foto: www.pyrgus.de