Beneficiile seleniului pentru organismul nostru – de ce trebuie consumat

0

Seleniul este un mineral vital pentru sanatatea noastra. Pentru a profita din plin de beneficiile seleniului este esential sa fie obtinut printr-o dieta adecvata.

Chiar daca este necesar in cantitati mici, seleniul joaca un rol major in procesele importante din organism, cum ar fi functia tiroidiana.

Seleniul este un mineral esential pentru creier

Celulele din creier trebuie sa aiba seleniu pentru a produce glutation, un antioxidant extrem de important pentru creier.

Mai mult decat atat, studiile arata ca seleniul te ajuta sa fii mai fericit, asta chiar daca nu ai un deficit de seleniu in organism.

Seleniu imbunatateste fertilitatea

Barbatii au nevoie de seleniu mai mult decat femeile. Jumatate din cantitatea de seleniu la barbati se afla in testicule. Seleniul imbunatateste motilitatea spermatozoizilor.

Seleniul este un puternic antioxidant

Antioxidantii sunt compusi pe care ii luam din alimente, care impiedica deteriorarea celulelor provocate de radicalii liberi. Ce provoaca un exces de radicali liberi? Lucruri precum fumatul, consumul de alcool si stresul. Aceast exces de radicali liberi conduce la stres oxidativ, care dauneaza celulelor sanatoase.

Antioxidantii precum seleniul ajuta la reducerea stresului oxidativ, pastrand numarul de radicali liberi sub control.

O dieta bogata in seleniu iti protejeaza inima impotriva bolilor

O dieta bogata in seleniu te poate ajuta sa iti mentii inima sanatoasa prin pastrarea controlului asupra stresului oxidativ si reducerea riscului de boala coronariana.

Stimuleaza sistemul imunitar

Sistemul imunitar pastreaza organismul sanatos prin identificarea si combaterea potentialelor amenintari. Acestea includ: bacterii, virusi si paraziti.

Seleniul joaca un rol important in sanatatea sistemului imunitar. Acest antioxidant ajuta la scaderea stresului oxidativ in organism, care reduce inflamatia si imbunatateste imunitatea.

Studiile au demonstrat ca nivelurile crescute ale seleniului din sange sunt asociate cu un raspuns imunitar sporit.

Mai mult decat atat, tot studiile arata ca suplimentele cu seleniu pot sa contribuie la intarirea sistemului imuniar la pacientii cu tuberculoza si chiar cu hepatita C.

Alimentele care constituie surse de seleniu

Am tot discutat despre faptul ca seleniu iti mentine inima sanatoasa, te poate ajuta chiar sa eviti si anumite forme de cancer. Dar unde gasim aceste minerale?

Seleniul se gaseste in peste (ton, halibut, sardine, cambula, somon), crustacee (stridii, midii, creveti, scoici), carne (vita, ficat, carne de miel, carne de porc, de pasari de curte, cum ar fi puiul sau curcanul), rosii, ciuperci, oua si in usturoi. Seleniul poate sa mai provina si din nucile de Brazilia, cerealele fortifiate sau din drojdia de bere.

Toxicitatea seleniului

Consumat in cantitati mari, seleniul poate deveni toxic. O doza mai mare de 400 mcg pe zi de seleniu poate duce la toxicitate.

Efectele secundare pot include pierderea parului, pete albe pe unghii, oboseala, ameteli, greata si leziuni ale nervilor. Exista unele dovezi ca un nivel ridicat de seleniu poate creste riscul de cancer de piele cu celule scuamoase. Un alt studiu a gasit o legatura intre nivelurile mai ridicate de seleniu si un risc crescut de a dezvolat diabetul de tip 2.

Din cauza posibilitatii aparitiei toxicitatii, suplimentele alimentare de seleniu sunt foarte controversate. Cel mai sigur mod de a asigura un nivel suficient de seleniu este acela al unei diete cu alimente bogate in seleniu, precum cele enumerate mai sus. Nucile de Brazilia sunt bogate in seleniu si ar trebui consumate ocazional. O singura nuca poate furniza doza zilnica pentru o intreaga zi.

Astfel de vitamine care contin seleniu sunt, de obicei, sigure pentru majoritatea oamenilor si ajuta la asigurarea nivelului optim al acestuia dintr-un regim alimentar in care lipseste.19

AGROHERBS VA RECOMANDA:

7 Beneficii uluitoare pe care le are Aloe Vera

7 Efecte pozitive ale consumului de magneziu

Patrunjelul si beneficiile lui pentru sanatatea noastra

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.