Odata cu inaintarea in varsta incep si probleme cu oasele si articulatiile, iar vremea rece accentueaza aceste dureri.
In cele ce urmeaza ne vom opri asupra celor mai frecvente boli ale oaselor si articulatiilor care apar dupa 40 de ani.
Spondiloza
Spondiloza este o afectiune de des intalnita, care desi nu e grava, poate fi destul de dureroasa. Studille efectuate pe radiografii arata ca peste 80% dintre persoanele cu varsta de peste 40 de ani sufera de aceasta boala.
Spondiloza este un efect al imbatranirii, deoarece odata cu inaintarea in varsta, oasele si ligamentele din coloana vertebrala se uzeaza, ducand la aparitia osteoartritei. Poate afecta orice regiune a coloanei vertebrale: zona cervicala (gatul), zona toracica (partea superioara, mijlocul spatelui), si zona lombara.
Aici puteti citit multe despre ce este spondiloza, cum se manifesta si cum se trateaza.
Osteoporoza
Osteoporoza este o boala a oaselor, prin care acestea isi pierd densitatea, devenind mai fragile, mai sensibile, deci mai predispuse la fracturi.
Femeile sunt cele mai predispuse aparitiei osteoporozei, mai ales cele in cazul carora menopauza s-a instalat mai devreme decat ar fi fost normal si cele care au fost supuse anexectomiei inaintea varstei de 45 de ani.
Artroza
Artroza reprezinta deteriorarea si uzura cartilajului articular. Cateva dintre simptomele artrozei se numara durerile articulare, limitarea miscarii articulatiei afectate, dar si deformarea articulara.
Artroza poate afecta orice articulatie, dar in special articulatiile cele mai solicitate, cum ar fi genunchii, soldurile, articulatiile degetelor sau chiar coloana vertebrala.
Durerile de genunchi
Pe langa durerea de spate, durerea de genunchi este una dintre cele mai des intalnite probleme in randul populatiei. Durerea de genunchi poate fi cauzata de o multime de factori sau afectiuni, asadar un diagnostic corect este foarte important pentru un tratament eficient.
Cateva cauze ale aparitiei durerilor de genunchi ar fi:
- leziuni acute: fracturi, rupturi de ligamente, contuzii, entorse, luxatii etc
- leziuni cronice: artroza, leziuni degenerative ale cartilajului s.a.
- probleme motorii
- kilogramele in plus
- afectiuni autoimune
Daca durerea de genunchi nu dispare dupa cateva zile de repaus, atunci genunchiul tau trebuie examinat de catre un specialist. Fiind o articulatie complexa, de care depind o sumedenie de miscari firesti, este foarte important sa nu amani tratamentul.
Osteopenia
Osteopenia este o scadere a densitatii osoase sub nivelul normal, insa nu suficient pentru a fi clasificata ca osteoporoză. Asadar, persoanele cu osteopenie au un risc de fractura mult mai redus fata comparativ cu cele cu osteoporoza.
Principalii factori care favorizeaza aparitia osteopeniei sunt scaderea nivelului de estrogen si cresterea activitatii osteoclastelor, celulele care determina distrugerea osului.
Cum iti poti pastra oasele si articulatiile sanatoase
Un factor important pentru sanatatea oaselor si a articulatiilor il constituie alimentatia. O dieta bogata in calciu si vitamina D ajuta la mentinerea sanatatii osoase si la reducerea durerilor articulare.
Un alt factor important este activitatea fizica. Muschii si oasele devin mai puternice atunci cand sunt supuse efortului fizic.
Mersul pe jos, urcatul scarilor, dansul sunt exercitii simple, usor de efectuat si au o contributie importanta in mentinerea densitatii minerale osoase.
sursa foto: https://hemaware.org/
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.