Nimic nu face ca o baie sau o bucătărie să pară mai veche și murdară mai repede decât faianța și gresia murdare. Acestea tind, de asemenea, să adăpostească mucegaiul care prezintă riscuri grave pentru sănătate.
Iată tot ce trebuie să știți pentru a oferi acestor suprafețe o nouă viață, în mod natural.
Prevenirea apariției mucegaiului
Bucătăriile și băile sunt camere fierbinți și în care se produce abur – ceea ce oferă mucegaiului oportunitatea perfectă de a prospera. Iar suprafața poroasă și neuniformă a faianței este locul ideal pentru ca această creștere fungică să se înființeze.
Prin reducerea nivelului de umiditate din aceste încăperi, veți reduce creșterea mucegaiului în rosturi și pe suprafețele cu gresie.
O ștergere rapidă a plăcilor după duș sau gătit poate fi tot ce trebuie să faceți pentru a menține la distanță mucegaiul.
De asemenea, puteți deschide ferestrele sau puteți porni hota sau chiar un dezumidificator.
Spuma de săpun, care se poate acumula din utilizarea produselor de curățat convenționale și a produselor de îngrijire personală, ajută mucegaiul să adere la aceste suprafețe și le permite să se înmulțească rapid.
Pericolul înălbitorului (clorului)
Fiind unul dintre cele mai utilizate produse de curățare, înălbitorul cu clor este, de obicei, în prima linie de apărare împotriva mucegaiului care apare pe plăcile de gresie și faianță.
De asemenea, este extrem de eficient în eliminarea acumulării de reziduuri de săpun. Cu toate acestea, înălbitorul are unele efecte adverse care depășesc cu mult decolorarea hainelor!
După cum este imprimat pe etichetă, simpla inhalare din acest lichid coroziv poate fi iritantă pentru ochi, piele și căile respiratorii.
De fapt, un studiu din 2015 sugerează că expunerea pasivă la înălbitor în casă este legată de un risc mai mare de dezvoltare de boli respiratorii și infecții la copii.
S-a constatat că copiii care locuiau în gospodăriile care foloseau înălbitor au un risc cu 20% mai mare de gripă și un risc cu 35% mai mare de amigdalită recurentă.
În plus, înălbitorul este toxic pentru apele marine și pentru viața acvatică – provine din familia organoclorurilor de substanțe chimice, care se găsesc rar în natură și care necesită secole până la descompunere.
Importanța lustruirii gresiei și faianței
Pentru a curăța în mod eficient plăcile și rosturile (cu sau fără înălbitor), este important să rețineți că este necesară o abordare practică.
În timp ce înălbitorul poate colora mucegaiul alb, astfel încât să nu-l mai vedeți, este necesară o spălare intensă pentru a introduce produsele de curățare în porii mici ai plăcilor, ucigând rădăcina mucegaiului și îndepărtând reziduurile de săpun.
O periuță de dinți veche este instrumentul ideal pentru curățarea rosturilor, în timp ce plăcile ar trebui șterse bine cu un prosop sau un burete.
Acum, că știți cât de dăunător este înălbitorul și că necesită aceeași cantitate de efort ca alte produse, de ce să nu încercați câteva alternative mai ecologice?
Iată câteva dintre produsele naturale pe care le puteți folosi în lustruirea gresiei pentru a obține o suprafață strălucitoare și rosturi curate.
1. Bicarbonat de sodiu
Pentru curățarea ușoară și regulată a petelor de apă, reziduuri minime de produs și praf, acțiunea ușor abrazivă a bicarbonatului de sodiu poate fi tot ceea ce aveți nevoie.
Înmuiați un burete umed într-un castron în care ați pus bicarbonat de sodiu pur și folosiți-l pentru a curăța plăcile, chitul și alte suprafețe din baie și bucătărie. Clătiți bine sau ștergeți bine cu apă caldă.
2. Oțet
Dintre produsele de curățat naturale, oțetul este unul dintre cele mai versatile și eficiente. Natura sa acidă creează un mediu care inhibă dezvoltarea mucegaiului și a unor bacterii.
Este, de asemenea, fantastic pentru îndepărtarea spumei de săpun, depozite de minerale, pete de apă și multe altele.
Se amestecă părți egale de oțet alb distilat și apă într-o sticlă și se pulverizează generos pe suprafețe cu gresie. Lăsați să stea câteva minute înainte de a spăla cu o perie sau burete.
Petele foarte dure pot necesita acțiunea combinată a bicarbonatului de sodiu și a oțetului.
Oțetul funcționează și ca agent preventiv zilnic, așa că asigurați-vă că pulverizați acest amestec pe plăci și suprafețe de sticlă înainte de a ieși din duș.
Pentru desfundarea țevilor înfundate preparați o soluție din oțet și bicarbonat de sodiu în părți egale, apoi turnați în scurgeri. Nu doar că desfundă, dar elimină și mirosurile neplăcute. Pentru situații mai dificile este bine să aveți în casă și un astfel de șarpe desfundat țevi.
Tot cu ajutorul oțetului puteți curăța și depunerile de calcar de pe pălării și braț de duș. Demontați pălăria de duș și puneți-o într-un vas cu oțet timp de 3-4 ore, după care curățați bine cu o perie pentru a îndepărta în totalitate depunerile de calcar. În cazul în care pălăria de duș nu este demontabilă, puneți oțetul într-o pungă și scufundați acolo pălăria de duș. Legați punga cu un elastic și lăsați să acționeze 3-4 ore, după care curațați bine.
3. Sarea
Sarea ucide organismele unicelulare, cum ar fi mucegaiul, deshidratându-le. În mod surprinzător, pentru ca acest lucru să funcționeze, zona din jur trebuie păstrată umedă în timp ce sarea este aplicată!
Pentru gresie sau alte suprafețe plane, puteți freca zona cu o cârpă umedă și presărați sare, înainte de a spăla părțile chituite. Lăsați să lucreze peste noapte înainte de curățare dimineața.
4. Suc de lămâie
Sucul de lămâie este favorit printre pasionații de frumusețe pentru capacitatea sa de a albi petele de pe piele. Are exact aceeași acțiune atunci când vine vorba de gresie – este un agent de îndepărtare a petelor foarte eficient.
La fel ca oțetul, sucul proaspăt de lămâie are o natură acidă și creează un mediu defavorabil pentru mucegai.
Este și mai eficient când este combinat cu bicarbonatul de sodiu.
5. Borax
Acest mineral natural este un produs al evaporării sezoniere a lacurilor sărate. Este foarte alcalin (cu un pH de 9,3), motiv pentru care boraxul este atât de eficient în curățare, dezinfectare și dezodorizare.
Utilizați borax în același mod în care ați folosi bicarbonatul de sodiu: înmuiați un burete umed într-un castron cu pudră de borax și frecați până când plăcile și chitul strălucesc.
6. Apa oxigenată
Când toate celelalte soluții nu reușesc să albească chitul și să îndepărteze mucegaiul încăpățânat, este timpul să scoateți la înaintare apa oxigenată.
Utilizată în mod obișnuit pentru igienizarea tăieturilor, apa oxigenată este un agent fungicid și de albire fantastic.
Se amestecă apa oxigenată cu făina albă pentru a crea o pastă groasă. Aplicați aapoi pe chituri și plăci și acoperiți cu folie de plastic.
Lăsați să se producă magia peste noapte, înainte de a clăti bine cu apă rece.
7. Curățarea cu abur
O metodă incredibil de eficientă pentru îndepărtare a murdăriei, a reziduurilor de săpun, a bacteriilor și a mucegaiului, curățarea cu abur se bazează pe temperatură ridicată și presiune pentru a-și face treaba.
Aceste aparate de curățat cu abur nu necesită deloc folosirea altor produse și pot fi o opțiune excelentă pentru cei care au alergii la substanțe chimice și mucegai.
În timp ce curățarea cu abur este excelentă pentru gresie și faianță, în schimb, nu este adecvată pentru îmbinările din silicon sau suprafețele anodizate sau smălțuite.
sursă foto: naturallivingideas.com