Sănătatea femeilor: recomandări pentru femeile trecute de 50 de ani

0

Într-un articol anterior am discutat despre sănătatea bărbaților peste 50 ani, acum vom vorbi și despre sănătatea femeilor trecute de 50 de ani și care sunt testele pe care ar trebui să le facă în mod regulat.

Deoarece menopauza poate aduce multe modificări corpului femeii de peste 50 de ani, acesta este un moment bun pentru a vă adresa medicului dumneavoastră și a discuta despre starea generală de sănătate și care ar fi investigațiile pe care ar trebui să le faceți pentru a fi sigură ca totul este în regulă.

În multe cazuri, aceste investigații vor depinde de istoricul familiei, de vârstă și starea generală de sănătate.  De exemplu, dacă ai în familie un caz de cancer tiroidian, este bine să întrebi medicul de familie ce teste ar trebui făcute și când ar trebui să începi.

Această boala este frecvent diagnosticată la femeile cu vârsta între 40 și 60 de ani, cu o incidență crescută după menopauză, în timp ce, la bărbați, intervalul de vârstă cu risc maxim este între 60 și 70 de ani.

Înainte de vizita la medic îți recomandăm să faci un scurt istoric al bolilor din familie, pe care să-l notezi pe hârtie, să îți notezi o listă de întrebări și îngrijorări personale în ceea ce privește starea ta generală de sănătate. În acest fel te asiguri că vei primi toate răspunsurile și nu omiți nici o informație importantă.

În plus față de examinările de rutină, cum ar fi tensiunea arterială sau colesterolul, femeile ar trebui să efectueze și următoarele investigații pentru a detecta acele afecțiuni care afectează în primul rând femeile.

Depistarea cancerului de col uterin

Deși probabil te gândești ca nu vei mai avea copii după 50 de ani, iar examenele pelvine nu mai sunt necesare. Însă a avea un examen ginecologic regulat, care să includă si un astfel de test papanicolau este foarte important din cauza riscurilor de cancer de col uterin.

Sigur, este inconfortabil, dar la această vârstă este necesar doar o dată la trei ani, dacă ai la activ 3 rezultate normale. Dacă ai peste 65 de ani, iar rezultatele testelor sunt normale trei ani la rând, de exemplu, medicul îți poate spune că nu mai este nevoie de testare.

Depistarea cancerului de sân: mamografia

Depistarea precoce este esențială pentru tratarea cancerului de sân. Cancerul de sân în stadiul 1 are o rată de supraviețuire de aproape 100%. Cazurile care sunt diagnosticate într-un stadiu mai avansat pot duce la un prognostic slab.

În plus față de examenele anuale de sân și de auto-examene regulate, se recomandă femeilor să facă mamografii anuale începând cu vârsta de 50 de ani.

Depistarea osteoporozei

Femeile de peste 50 de ani și care au avut un os rupt la un moment dat ar trebui să fie supuse unui test de densitate osoasă, cunoscut și sub numele de scanare DEXA. Aceasta verifică te asigură că oasele sunt puternice, iar medicul să poată prescrie un tratament adecvat dacă există o predispoziție la fracturi.

Profil hormonal complet

Hormonii ajută la reglarea multor funcții precum temperatura, metabolismul, pofta de mâncare și libidoul sexual. Din păcate, îmbătrânirea este adesea o perioadă în care femeile se confruntă cu multe schimbări hormonale care necesită intervenție.

Femeile aflate în peri-menopauză sau menopauză pot experimenta fluctuații hormonale bruște sau chiar drastice. Aceste fluctuații pot face ravagii asupra sănătății femeilor.

Un profil complet de hormoni îți va oferi informații despre diferitele niveluri hormonale și tiroidiene și despre cum le poți optimiza cu un tratament hormonal adecvat sau medicamente.

Analizele medicale și screening-urile sunt o parte integrantă a menținerii bunăstării generale la orice vârstă, dar cu atât mai mult cu cât îmbătrânim.

Efectuarea anuală a controalelor de rutină îmbunătățește șansele de a rămâne într-o stare de sănătate optimă. Nu uitați că prevenția este cel mai bun și mai “ieftin” tratament, așadar nu trebuie să mai amânați vizita la medic!

sursă foto: www.freepik.com

Comentarii

Share.