Yucca de grădina: cum se îngrijește pentru o înflorire spectaculoasă

0

Plantele Yuccas sunt cultivate pentru frunzele lor ornamentale veșnic verzi, în formă de sabie și panicule mari de flori albe sau alb-cremoase la sfârșitul verii și toamna.

Există mai multe specii de Yucca cultivate în mod obișnuit – unele sunt mai rezistente decât altele. Yucca filamentosa, Yucca flaccida și Yucca gloriosa sunt printre cele mai dure și cultivate în mod obișnuit în grădină.

Altele, cum ar fi Yucca elephantipes, nu sunt la fel de rezistente și sunt cultivate ca plante de apartament.

1. Cum se crește Yucca

Cultivare în interior:

Yucca preferă o poziție puternic luminată, de preferință un aspect orientat spre sud sau spre vest, dar vor crește și în condiții mai puțin luminate. Acestea pot fi mutate în exterior pe o terasă caldă și însorită vara – dar asigurați-vă că le aduceți înapoi înainte ca vremea să devină rece la începutul toamnei.

Cultivare în aer liber:

Yucca de exterior are nevoie de o poziție însorită și de un sol bun, bine drenat.

2. Cum se plantează Yucca

Plantare în interior

Yucca va crește cel mai bine în composturi multifuncționale bune.

Plantare în aer liber

Săpați bine solul și adăugați o mulțime de materie organică voluminoasă, cum ar fi compostul, pentru a sparge solurile grele și pentru a asigura un drenaj bun.

Locații sugerate de plantare și tipuri de grădini

Yucca poate fi plantată în borduri și paturi de flori, terase, containere. Este potrivită pentru grădini de oraș și curte, ca plante de apartament, plante de interior, plante de terasă de vară.

3. Cum se îngrijește Yucca

Îngrijirea plantelor Yucca de interior

Udați plantele de interior moderat atunci când plantele sunt în creștere (aprilie-septembrie) și mai puțin când sunt inactive (toamna și iarna) – o dată sau de două ori pe lună poate fi suficient. Lăsați solul să se usuce ușor înainte de a uda din nou.
Hrăniți cu un fertilizant lichid echilibrat la fiecare câteva săptămâni în timpul sezonului de creștere de la sfârșitul primăverii până la sfârșitul verii.

Îngrijirea plantelor Yucca în aer liber

În exterior, plantele de yucca plantate în pământ au nevoie de foarte puțină îngrijire și atenție. Odată înrădăcinate, este puțin probabil ca plantele să aibă nevoie de udare.
Hrăniți o dată pe an cu fertilizant cu eliberare controlată aplicat primăvara.
Îndepărtați frunzele inferioare pe măsură ce devin maronii. Aveți grijă la frunze, deoarece acestea au vârfuri puternice, care pot provoca dureri severe – și fiți deosebit de atenți la ochi; ochelarii de protecție sunt o idee bună atunci când faceți toaletarea planetei.
După ce florile s-a uscat, tăiați tulpina de înflorire până la baza sa, unde se îmbină cu partea principală a plantei.
Câteva informații utile:
  • Sezon de înflorire:  vara, toamna
  • Lumina: umbra parțială, în plin soare
  • Sol preferat: cleios, argilos, nisipos
  • PH-ul solului: neutru
  • Umiditatea solului: umed, dar bine drenat
  • Înălțime maximă: 1.5-2.4m
  • Perioada în care ajunge la înălțimea maximă: 5-10 ani

foto: pixabay.com

Comentarii

Share.