Ce este mulciul? Ce este mulcirea? La ce este benefica mulcirea solului?
Mulciul este un strat protector cu care se acopera solul pentru a-l proteja de uscare, de razele fierbinti ale soarelui sau de eroziune.
Mulcirea este importanta pentru sol deoarece il protejeaza si imbunatateste proprietatile acestuia, creand un mediu sanatos pentru plante.
Metodele clasice de afanare a solului duc la scaderea fertilitatii acestuia. Oare va intrebati cum este posibil acest lucru?
Afanarea solului este o activitate benefica pentru plante, insa numai pana la prima ploaie. Ploaia compacteaza solul, facandu-l apoi sa se usuce, cu o crusta densa si impenetrabila. Ca urmare, vom afana din nou solul prin metodele clasice cu sapa, cultivator etc.
Ca urmare, fertilitatea acestui pamant va scadea constant, plantele avand nevoie de udare abundenta, dar se vor si imbolnavi usor. Acest pamant este daunator pentru plante, semanand mai mult cu un desert stancos.
Mulcirea solului ne ajuta sa cream un mediu sanatos pentru plante, ceea ce conteaza cel mai mult.
Avantajele mulcirii solului
- Mulciul mentine solul afanat, care nu numai ca pastreaza umezeala, dar o si produce.
- Din cauza diferentei de temperatura, in mulci se formeaza roua de doua ori pe zi. Astfel, se reduce evaporarea, ceea ce duce la scaderea frecventei udarii.
- Mulciul realizat din material organic sustine activitatea vitala din sol, deoarece creeaza conditii favorabile pentru existenta organismelor vii si putrezind, se transforma intr-o sursa de nutritie pentru plante.
- Un strat de mulci de 15-20 cm ofera protectie impotriva buruienilor.
V-am convins sa incepeti sa aplicati si voi in gradina mulci?
Tipuri de mulci:
Mulciul poate fi de doua feluri: mulci organic sau mulci anorganic.
Mulciul organic este orice material natural: iarba, paie, rumegus, ace de pin, frunze, etc. Mulciul organic se descompune treptat in sol, iar cu timpul trebuie inlocuit.
Poate ca ti se va parea complicat sa innoiesti stratul de mulci mai des, insa, pe de alta parte, procesul de descompunere a mulciului organic inseamna transformarea lui in humus si anume in stratul de sol tensioactiv, lucru care este in favoarea noastra si a plantelor.
Mulciul anorganic este compus din pietris, materiale pentru acoperisuri, polietilena, spanbond, precum si alte materiale netesute.
Mulciul anorganic este bine sa fie folosit intre paturi, in apropierea potecilor, etc. Daca aveti nevoie sa pregatiti o parcela de teren pentru un nou pat, care este inundat cu iarba de pir, pur si simplu acoperiti-o cu bucati de polietilena neagra, fixate cu pietre sau scanduri. Dupa doua saptamani, sub polietilena, nu veti mai gasi nici-un fel de pir.
AGROHERBS VA RECOMANDA:
Cum scapam de viermele verde de gradina
Putregaiul salatei: cum apare si cum il combatem
Cum prevenim aparitia semintelor la cultura de ceapa verde
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.