Trandafirul japonez si combaterea daunatorilor acestuia

0

Trandafirul japonez este cunoscut de majoritatea dintre noi sub acest nume, insa aceasta denumire nu este corecta, el fiind de fapt un trandafir chinezesc sau Hibiscus sinenesis. Trandafirul japonez este o planta tropicala, iar ingrijirea acestuia nu e asa complicata, insa inflorirea acestuia da batai de cap multor posesori.

Conditii de ingrijire a trandafirului japonez

Lumina

Lumina este foarte importanta pentru trandafir, fiind o planta exotica, chiar mai importanta decat temperatura. Se recomanda amplasarea trandafirului in lumina directa pe perioada de iarna, iar de primavara pana toamna intr-un loc luminos, dar fara soare direct.

Lumina este cea care declanseaza infloritul, iar daca in perioada de inflorire nu are lumina suficienta planta creste si nu infloreste. Protejati radacinile trandafirului de caldura excesiva pe timpul verii plantand in ghiveci plane de mica inaltime.

Udarea trandafirului

In perioada de primavara-vara udarea se face la cateva zile, permitand solului sa se usuce intre doua udari, in acest fel evitand putrezirea radacinilor. Iarna se uda cu moderatie, pentru ca atunci plant intra in repaus.

Temperatura optima pentru inflorire

Pentru ca trandafirul sa infloreasca, temperatura trebuie sa fie de 20ºC, iar iarna se recomanda sa nu fie mai scazute de 10ºC. Temperatura optima este de 18-22ºC.

Fertilizarea trandafirului

In perioada de crestere, din martie pana in octombrie, se recomanda fertilizarea saptamanala, iar in perioada de iarna o data pe luna. Ingrasamintele folosite pot sa fie lichide sau sub forma de bastonase (care permit eliberarea lenta a substantelor timp de 2 luni), insa cu un continut scazut de fosfor. N (azot) 20: P (fosfor) 5: K (potasiu)14. Prea mult fosfor va duce la cresterea mai multor frunze fine si doar cateva flori.

Nu fertilizati cand solul este uscat deoarece puteti vatama radacinile acestuia si sa moara.

Principalele boli ale trandafirului japonez

Pe langa daunatorii mentionati mai sus, trandafirul japonez mai poate suferi de boli ca rugina si fainare, iar acestea se pot trata cu Topas, Score, Folicur Solo sau Impact.

Principalii daunatori ai trandafirului japonez

Unul dintre cei mai de temut daunatori sunt paianjenii rosii, cunoscuti si sub numele de acarieni. Pentru a-i combate folositi insecticide de contact, cum ar fi tratamentele cu Nissorun sau Envidor.

Verificati la achizitionarea insecticidului ca acesta sa nu contina imidacloprid, deoarece pe baza acestui ingredient activ acarienii prospera si se dezvolta foarte bine.

Alte insectele daunatoare sunt reprezentate de diferite specii de afide, care pot fi combatute cu tratamente cu Decis, Actara sau Karate Zeon).

O alta categorie de daunatori este reprezentanta de paduchii de frunze, care pot fi de mai multe feluri: paduchi lanosi, paduchi testosi si paduchi verzi. Aceste specii de paduci pot fi combatuti prin tratamente cu Actara, Decis sau Mospilan, care poate fi achizitionat si online.

Mospilanul este un insecticid cu o arie larga de acoperire. Produsul prezinta o actiune rapida, afectand sistemul nervos al insectelor care paralizeaza si mor. In plus acesta nu este afectat de temperatura iar actiunea sa dureaza peste trei saptamani.

Dupa aplicare patrunde in plante si nu este spalat de ploi sau de apa provenita din irigatii cu ajutorul unor motopompe. In cazul legumelor este importanta perioada forte scurta de pauza la aplicare pana la recoltare.

AGROHERBS VA RECOMANDA:

Cum sa scapi de molia alimentara – SFATURI UTILE

Cum scapam de viermele verde de gradina

Ingrijirea trandafirului japonez: trucuri pentru o inflorire bogata

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.