Cum congelam fructele pentru iarna: sfaturi utile

0

Toamna este perioada cea mai potrivita pentru a pregati provizii pentru iarna, fie ca sunt sub forma de conserve, muraturi sau la congelator.

In acest articol vom vorbi despre cum congelam fructele pentru iarna, pentru ca aceasta metoda pastreaza vitaminele si mineralele din fructe. Congelarea fructelor este o metoda sigura si sanatoasa pentru a avea fructe gustoase si pe timpul iernii.

Iata cateva reguli pentru a congela corect:

  • folositi ambalaje special facute pentru congelator, care sunt rezistente si impermeabile;
  • puneti alimentele in pungute mici, exact cantitatea de care aveti nevoie pentru gatire; in acest fel evitati sa aruncati ce nu consumati;
  • puneti etichete cu data congelarii si consumati-le in ordinea aceasta: primele congelate, primele folosite;
  • eliminati bine aerul din punga;

Cum congelam fructele pentru iarna

La congelator putem pune atat fructe intregi, pe care sa le folosim la smoothie-uri, sucuri sau fresh-uri, dar si fructe in bucati sau rase, pentru diverse prajituri si placinte. Cu atat mai indicat sa faceti asta daca aveti fructe din gradina, cu gust autentic, astfel si preparatele voastre vor avea un gust fantastic.

Iata cum trebuie sa pregatiti fructele pentru congelare:

1. Spalati binele fructele si lasati-le sa se scurga de apa. Dupa ce le veti decongela nu veti mai putea sa le spalati.

2. Scoateti samburii si coditele de la visine, cirese, prune sau alte fructe cu samburi. Daca este cazul curatati si coaja. De exemplu, merele, perele sau gutuile pentru placinta se curata de coaja (optional puteti pastra coaja daca va place) si se taie in bucati sau se dau pe razatoare. Inainte de a se pune la congelator, se lasa la scurs de zeama.

Caisele, piersicile, prunele, nectarinele s.a. se taie in jumatati, felii sau bucati. Zmeura, fructele de padure, murele se pun intregi in pungute.

Puteti congela inclusiv fructe exotice, cum ar fi mango sau ananasul, dar tot taiate in bucati.

3. Daca nu doriti ca fructele sa se lipeasca intre ele in punga, dupa ce le-ati spalat si scurs de apa, le veti pune pe o hartie de copt intr-o tava, cat mai rasfirate si le veti pune la congelator pentru o zi. Apoi le puteti pune in pungute sau caserole si din nou la congelator.

4. Este indicat sa aveti sertare separate in congelator pentru fructe, legume sau carne. Cel mult puteti amesteca fructe cu legume, dar niciodata cu carne!

5. Congelati intotdeauna fructele cand sunt foarte coapte, dar inca tari. Pe cele foarte coapte le puteti face piure cu ajutorul unui astfel de mixer si sa-l congelati ca atare. Piure-ul de fructe se poate folosi la sosuri sau la smoothie-uri.

6. Decongelarea se face lent, de preferat in frigider. Nu fortati decongelarea cu apa!

Astfel congelate, fructele se pot pastra pana la 1 an de zile. Daca va mai raman cateva fructe congelate in primavara, dupa ce a trecut iarna si au inceput deja sa apara fructele proaspete in piete, le puteti folosi pentru a face o dulceata sau un sos pentru diverse prajituri sau fripturi.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

100%
100%
Awesome
  • 10
  • User Ratings (0 Votes)
    0

Comentarii

Share.