Schimbarea sezonului de la vara la iarna poate afecta si sanatatea cainelui tau, nu doar pe a ta. In timpul iernii cainii sunt mai puțtin activi decat primavara, vara sau toamna, asa ca va trebui sa faci unele ajustari la dieta lor pentru a ajuta la sustinerea unei greutati sanatoase in lunile de iarna.
Iată 10 sfaturi pentru hranirea cainilor pe timp de iarna, care sa-i ajute sa ramana sanatosi in cele mai friguroase luni ale anului.
1. Ai grija la recompense
In lunile de iarna, cu totii avem tendinta de a manca suplimentar. Cu toate mesele de sarbatori, poti fi tentat sa hraniti suplimentar si cainele. Un pic din sunca sau carnatii de Craciun, un pic de curcan poate parea inofensiv, dar se pot transforma calorii.
Asadar, asigura-te ca, in perioada sarbatorilor de iarna, vei pastra porgramul normal de hranire a cainelui.
2. Ai grija cu toxinele de sarbatori
Există multe alimente in perioada sarbatorilor care pot fi toxice pentru caini. Evita sa hranesti cainele cu ciocolata,nuci de macadamia sau aluaturi cu drojdie , deoarece aceste alimente il pot imbolnavi.
Daca vrei sa dai cainelui tau mancare umana in timpul sarbatorilor, asigura-te ca este ceva ce poat manca precum carne, cartofi dulci sau fasole verde.
3. Gestioneaza aportul caloric
Cantitatea de calorii pe care o consuma cainele pe timp de iarna depinde in totalitate de el. Unii caini vor avea nevoie de extra calorii in timpul iernii, astfel incat sa poata sustine energia suplimentara de care au nevoie pentru a lupta impotriva frigului, in timp ce alti caini devin mai putin activi, astfel incat au nevoie de mai putine calorii, altfel pot lua în greutate.
In orice caz, hraneste-ti cainele cu cantitatea normala de hrana si urmareste-i greutatea. Daca incepe sa slabeasca este posibil sa fie nevoie sa cresti numarul de calorii. Daca incepe sa ia in greutate, poate fi necesar sa reduceti caloriile pana cand vremea se va incalzi din nou.
4. Gaseste modalitati creative de a face exercitii fizice
In loc sa reduceti caloriile, mai bine analizati noi modalitati de a face exercitii in timpul iernii, daca acesta este predispus la cresterea in greutate.
Poate jucati cateva jocuri de interior sau il puteti duce la un centru de zi pentru ingrijirea cainilor de cateva ori pe saptamana, astfel incat sa poata alerga cu alti caini in interior.
Exercitiile fizice merg mana in mana cu nutritia, asa ca nu uitati acest aspect important al ingrijirii cainilor.
5. Ai grija de articulatiile lui
In timpul iernii, vremea rece si uscata isi poate pune amprenta asupra articulatiilor cainelui tau. Daca acesta este mai in varsta sau este predispus la artrita sau displazie de sold, va trebui sa adaugi niste suplimente pentru sanatatea articulatiilor.
Glucozamina si condroitina sunt excelente pentru sprijinul articulatiilor, la fel ca si acizii grasi omega. Poti cauta alimente care sa contina cantitati mari din aceste ingrediente sau sa adaugi un supliment alimentar la programul normal de hranire.
6. Ai grija de blana lui
In timpul iernii, singurul lucru care protejeaza cainele de frig este blana lui. Blana unui caine poate fi afectata negativ de mancarea pe care o primeste.
Daca au alergii alimentare sau anumite intolerante, blana lor poate deveni subtire si uscata. Daca blana cainelui tau nu este sanatoasa si stralucitoare, ar trebui sa faceti o vizita la medicul veterinar pentru un test de alergie.
Puteti opta pentru o mancare caini hipoalergenica pentru blana sanatoasa sau mancarea fara cereale pentru blana sanatoasa si ficat sanatos.
7. Ai grija la sanatatea pielii
Sanatatea pielii este cruciala pe timp de iarna, deoarece pielea uscata sau crapata se poate agrava pe vremea rece a iernii. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca labele lor sunt sanatoase, deoarece pe masura ce merg pe zapada si gheata, au nevoie de o protectie suplimentara impotriva inghetarii picioarelor.
Daca observi ca are pielea crapata va trebui sa consulti un medic veterinar pentru a diagnostica cauza si pentru a gasi un tratament bun. Poti ajuta, de asemenea, la mentinerea sanatatii pielii cainelui tau cu alimente care contine o multime de acizi grasi omega, pe care le poti gasi intr-un astfel de petshop.
8. Ai grija la hidratare
Iarna este de obicei foarte uscata, deci cainele tau are un risc mai mare de deshidratare. Asigura-te ca ai in permanenta un vas cu apa pentru el, astfel incat sa poata ramane hidratat.
Dacă lasi cainele afara in timpul perioadelor reci, ai grija ca vasul lor de apa sa nu inghete.
9. Ai grija la depresie
Cainii pot fi afectati de depresie sezoniera la fel ca oamenii. Pentru ca fac mai putina miscare si vad mai putin soare in timpul iernii, pot ajunge sa se simta deprimati. Daca observi la cainele tau ca brusc are energia scazuta, este letargic sau arata lipsa de interes pentru jocurile normale, trebuie sa discuti cu medicul veterinar.
De asemenea, asigura-te ca mancarea are o varietate buna de vitamine B pentru a ajuta la mentinerea starii de spirit.
10. Sprijina-i sistemul imunitar
Cainii, la fel ca oamenii, sunt mai predispusi la raceala in timpul iernii. Asadar, asigura-te ca le consolidezi sistemul imunitar cu antioxidanti. Alimentele pentru caini de inalta calitate au, de obicei, un profil nutritional bun, in caz contrar poti adauga in mancare suplimente antioxidante pentru a ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva racelii.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.
-
10