5 Ceaiuri de baut in anotimpul rece

0

Cum suntem in plin sezon de iarna, iar vremea este destul de schimbatoare, nu ar fi rau sa avem un pic grija de sanatatea noastra. Si cum este mai bine sa previi decat sa tratezi, am facut o lista cu 5 ceaiuri numai bune de baut in anotimpul rece, care intaresc imunitatea organismului si ne ajuta in prevenirea racelilor.

1. Ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbir este un remediu utilizat de mii de ani in medicina ayurvedica si are efecte excelente in combaterea racelilor de sezon, dar si a indigestiei si a migrenelor.

Va recomandam folosirea ghimbirului proaspat, nu a pliculetelor despre care nu stim exact ce contin. Radacina de ghimbir se gaseste in supermarket-uri, nu este scumpa si nici nu se oxideaza foarte repede, rezistand destul de bine in frigider.

Mod de preparare: se taie o bucatica de aproximativ 5 cm de radacina, se spala sub jet de apa rece si de pe razatoare. Ghimbirul razuit se adauga intr-un litru de apa in momentul cand fierbe apa. Se fierbe timp de 1 minut, apoi se ie de pe foc si se lasa la infuzat timp de 30 de minute, dupa care se strecoara si se consuma pe parcursul unei zilei.

Il puteti consuma indulcit cu miere sau cu adaos de zeama de lamaie. Ceaiul de ghimbir are un gust usor iute, dar placut.

2. Ceaiul de lamaie

Lamaia este fructul care nu ar trebui sa lipseasca din consumul nostru zilnic. Este extrem de benefica pentru sanatatea noastra datorita vitaminei C si poate fi consumata sub numeroase forme: in salate, in sucuri, in prajituri sau in ceaiuri. Medicii naturisti recomanda consumul de lamaie datorita proprietatilor benefice pe care le are in tratatea diverselor afectiuni, dar si pentru prevenirea acestora.

Mod de preparare: se stoarce zeama de la doua lamai si se pune intr-un litru de apa clocotita, impreuna cu resturile de lamaie taiate bucatele. Se lasa la infuzat aprox 10 minute, apoi se strecoara, se lasa la racit si se consuma cate 1-2 cani pe zi. Pentru mai multa aroma se pot adauga cateva frunze de menta.

3. Ceaiul de soc si tei

Un alt ceai extrem de benefic este cel facut din soc, tei si lamaie.

Mod de preparare: pentru o cana de ceai se iau cateva flori de tei si floare de soc, cam o lingurita. Se toarna apa fiarta peste flori si se lasa la infuzat cam 10 minute, dupa care se strecoara si se lasa la racit. Suplimentar, se adauga zeama de la o lamaie. Pentru indulcit foloseste mierea, dar adaug-o numai dupa ce ceaiul s-a racit.

4. Ceaiul de musetel

Musetelul este o planta care creste la noi in Romania, fiind foarte usor de gasit pentru a fi cumparat sub forma de plante uscate. Ceaiul de musetel combate raceala si gripa, are proprietati antiinflamatoare si dezinfectante, este un remediu excelent pentru raceala si gripa, amelioreaza durerile de cap si de gat, scade febra si combate inflamatia.

Mod de preparare: pentru o cana de ceai, se foloseste o lingurita de flori uscate peste care se toarna apa clocotita si se lasa la infuzat timp de 10 minute. Apoi se strecoara si se consuma caldut. Optional se indulceste cu miere sau se mai poate adauga zeama de lamaie.

5. Ceaiul de catina

Catina este regina fructelor in sezonul rece, pentru ca este plina de vitamine, in special vitamina C. De aceea, ceaiul de catina baut iarna poate inlocui o parte din vitaminele pe care le-am putea lua din fructe si legume. Catina da organismul de energie, mobilizandu-l si fiind de ajutor acestuia pentru a se adapta mai usor la trecerea brusca de la caldura la frig.

Mod de preparare: pentru o cana de ceai se foloseste o lingurita cu fructe uscate de catina peste care se toarna apa clocotita si se lasa la infuzat timp de 15 minute. Apoi se strecoara si se consuma ca atare sau indulcit cu miere. Ceaiul de catina se consuma, de regula, dimineata, pe stomacul gol.

Va recomandam ca pentru ceaiurile pe care le consumati sa folositi doar plante sau fructe uscate, pentru a fi siguri de ceea ce veti consuma.

Sursa foto: www.pexels.com

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.