Păduchii plantelor – reţete bio şi soluţii ecologice pentru a scăpa de ei

1

Dacă nu se intervine la timp, păduchii plantelor pot distruge frunzele pe care se fixează şi, în final, chiar pot omori planta. Aceştia sunt nelipsiţi în perioada caldă de vară, se fixează pe frunze şi le sug seva, iar unii dintre ei sunt toxici şi pot infecta plantele. Pentru a avea succes cu ţinerea lor sub control, trebuie intrevenit rapid.

Din fericire, există mai multe reţete bio şi soluţii eco împotriva păduchilor plantelor.

Pulverizarea în jet puternic a apei

Păduchii plantelor se pot elimina eficient, dacă nu s-au înmulţit foarte mult, prin pulverizarea apei cu un furtun de grădină. Cu toate că soluţia nu este recomandată pentru plantele tinere sau delicate, funcţionează foarte bine în cazul plantelor asupra cărora se poate aplica o presiune mai mare a apei.

Se pot îndepărta cu mâna

În primele faze, păduchii se pot îndepărta cu mâna de pe frunzele plantelor. Prin urmare, dacă observi că au apărut păduchi pe plantele tale, pune-ţi o pereche de mănuşi de grădină şi începe să îi strângi într-un vas cu apă cu săpun care îi vă omori. De asemenea, taie zonele sau frunzele foarte afectate şi pune-le şi pe ele în apa cu săpun.

Se pot realiza soluţii după rete bio cu ce avem în casă

Îndepărtarea păduchilor plantelor nu este costisitoare şi se pot realiza soluţii eco importiva lor cu ceea ce avem la îndemână în baie şi bucătărie:

  • Apă cu săpun de rufe – are rolul de a ameţi şi sufoca păduchii care se vor putea curăţa apoi mai uşor cu mâna;
  • Apă cu extrat de coji de citrice – această soluţie nu este agreată de păduchii plantelor, dar nici de furnici şi gândaci;
  • Apă cu boia iute, detergent de vase, usturoi şi bicarbonat de sodiu;
  • Apă cu scorţişoară, boia iute şi bicarbonat – această soluţie eco îndepărtează păduchii, dar şi furnicile;
  • Un amestec de uleiuri esenţiale format din cuişoare, mentă, cibru şi rozmarin şi apă.

Pentru oricare din soluţiile de mai sus vei avea nevoie de un pulverizator de grădină. Toate soluţiile afectează păduchii şi alte insecte cu corpul moale, fără a dăuna păsărilor sau insectelor benefice precum gărgăriţele sau albinele. Totodată, se poate apela la soluţii eco împotriva păduchilor plantelor care se găsesc în fitofarmacii.

Ademeneşte prădătorii naturali

Prădătorii naturali ai păduchilor plantelor sunt buburuzele, neuropterele (larvele verzi din dantelă) şi păsările. Din păcate, acestea nu pot mânca o cantitate foarte mare de păduchi, motiv pentru care s-ar putea să lase impresia că nu sunt eficiente. Însă, dacă vei apela şi la celelalte soluţii eco împotriva păduchilor, le vei ajuta şi, împreună, veţi reuşi.

Creşte plantele adecvate

Plantele potrivite în combaterea păduchilor sunt cele care atrag prădătorii naturali ai acestora, resping păduchii sau sunt plante capcană pentru aceştia.

Plante care atrag insectele benefice sunt menta, mărarul, trifoiul, feniculul şi gălbenelele.

Plantele care ţin la distanţă păduchii plantelor sunt iarba mâţei, arpagicul, ceapa şi usturoiul, iar plantele capcană pentru aceştia sunt daliile, muştarul, cosmosul, nasturtiu, etc.

Comentarii

Share.

Susține-ne cu un Like!