Sarcina si vitaminele prenatale

0

Ce sunt vitaminele prenatale?

Un copil este așteptat întotdeauna cu multă nerăbdare și emoție. Însă, înainte de a se gândi dacă vrea un baiețel sau o fetiță, orice cuplu își dorește ca viitorul copil să fie sănătos.

A avea o dietă sănătoase este întotdeauna o idee înțeleaptă – mai ales în timpul sarcinii. De asemenea, este o idee bună în timpul sarcinii să luați vitamine prenatale pentru a ajuta la acoperirea oricăror lipsuri nutriționale din dieta mamei.

Vitaminele prenatale conțin multe vitamine și minerale. Acidul folic, fierul, iodul și calciul sunt deosebit de importante.

Acid folic, fier și calciu

Acidul folic ajută la prevenirea defectelor de naștere ale tubului neural, care afectează creierul și măduva spinării.

Defectele tubului neural apar în primele 28 de zile de la concepție, înainte ca multe femei să știe că sunt însărcinate. Deoarece aproximativ jumătate din toate sarcinile sunt neplanificate, se recomandă ca orice femeie care ar putea rămâne însărcinată să ia 400 de micrograme (mcg) de acid folic zilnic, începând înainte de concepție și continuând primele 12 săptămâni de sarcină.

O femeie care a avut deja un copil cu un defect de tub neural ar trebui să discute cu medicul ei dacă ar putea avea nevoie de suplimente de acid folic și să discute doza lor.

Studiile au arătat că administrarea unei doze mai mari (până la 4.000 de micrograme) cu cel puțin o lună înainte și în timpul primului trimestru poate fi benefică pentru acele femei, dar consultați mai întâi medicul dumneavoastră.

Alimentele care conțin acid folic includ legume cu frunze verzi, nuci, fasole, fructe, citrice și multe alimente care au fost fortificate cu acid folic. Chiar și așa, este o idee bună să luați un supliment cu cantitatea potrivită de acid folic ca rezervă.

Calciul este important și pentru o femeie însărcinată. Poate ajuta la prevenirea pierderii propriei densități osoase, deoarece bebelușul folosește calciu pentru propria creștere osoasă.

Iodul este esențial pentru funcția tiroidiană a unei femei în timpul sarcinii. O deficiență de iod poate provoca creștere fizică cascadorie, dizabilitate mentală severă și surditate. Lipsa unei cantități suficiente de iod poate duce la avort și naștere.

Fierul ajută sângele – atât la mamă cât și la copil – să transporte oxigenul.

Ce să cauți în vitaminele prenatale

Vitaminele prenatale trebuie să includă: acid folic, vitamina D, calciu, vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B12, vitamina E, zinc, fier, iod.

În unele cazuri, medicul vă va da rețetă pentru un anumit tip de vitamină prenatală.

Dacă vitaminele prenatale vă face greață

Unele vitamine prenatale pot provoca greață la o gravidă care poate se mai confruntă deja cu greață specifică. Dacă vi se întâmplă acest lucru, discutați cu medicul dvs sau cu farmacistul. Acesta vă poate prescrie un alt tip de vitamine prenatale – de exemplu, unele femei se pot descurca mai bine cu vitaminele masticabile sau lichide, decât cu cele pe care le înghit întregi.

Comentarii

Share.