Cum sa planifici si sa protejezi gradina de legume toamna

0

Culturile de legume din gradina nu trebuie sa se termine doar pentru ca vara s-a terminat, insa vor avea nevoie de putina ingrijire suplimentara.

Pe masura ce zilele devin mai reci si soarele incepe sa apuna mai devreme, este usor sa va ganditi ca e timpul ca si recolta legumelor de gradina sa se apropie de final. Dar temperaturile scazute nu inseamna neaparat sfarsitul hranei sanatoase si proaspete. Acum este momentul perfect pentru a planta in gradina legume de toamna, cum ar fi salata verde, spanacul, mangoldul (o ruda apropiata a sfeclei si din aceeasi familie cu spanacul si varza kale, mangoldul este o leguma de la care folosim frunzele, frumoase, crocante si gustoase), ceapa verde, ridichi.

Chiar daca nu aveti o gradina in adevaratul sens al cuvantului, puteti planta verdeturile in recipiente mai mari, pe taerasa sau pe veranda. Recipientele mai mari vor mentine mai multa caldura pe timp de noapte si, prin urmare, vor proteja mai bine radacinile sensibile la frig decat cele mai mici. Sau daca nu aveti recipiente mari, puteti planta in vase mai mici si usoare pe care sa le puteti aduce in interior in noptile reci.

In ambele cazuri, singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa adaugati putina protectie suplimentara pentru inghet, odata ce temperaturile incep sa fie foarte scazute.

1.Folia microporoasa

Cea mai simpla modalitate de a va proteja recolta de verdeturi este cu un produs numit folie microporoasa, care permite circulatia aerului, permite transferul de lumina solara catre plante si protejeaza de razele UV periculoase. fara sa duca la efectul de supraincalzire (cum se intampla in cazul foliei de plastic transparent).

Pentru protejarea de inghet folositi folia cea mai densa pe care o puteti gasi. Este foarte usor de utilizat: se pune deasupra plantele, lasand putin spatiu suplimentar pentru a permite cresterea legumelor. Strangeti marginile pe sol pana la capete si fixati marginile cu carlige, pietre sau saculeti de nisip pentru a evita indepartarea foliei din cauza vantului. Folia microporoasa va proteja culturile si va permite sa va bucurati de recolte cateva saptamani in plus.

2. Cadru cu capac de sticla

Aceste cadre neincalzite cu capace de sticla reprezinta o modalitate simpla si foarte eficienta de a va extinde recolta. Puteti sa realizati unul dintr-o fereastra veche sau o usa de la o terasa. Chiar si un cadru din lemn acoperit cu plastic transparent merge la fel de bine.

Acelasi lucru il puteti face si cu cativa baloti de paie, daca aveti. Puneti patru pana la sase baloti de paie in forma de dreptunghi in jurul legumelor, sprijiniti fereastra sau usa partea de sus si, GATA!

Dimensiunea ferestrei va determina dimensiunea maxima a cadrului dvs. si cat va fi acoperita gradina dvs.; toate cele patru laturi ale ferestrei vor trebui sa se sprijine pe balotii de fan fara spatii libere.

Cadrele acestea necesita un pic mai multa grija decat acoperirea legumelor cu foile microporoasa, deoarece acestea pot sa va sufoce cu usurinta legumele intr-o zi calduroasa. Cheia este mentinerea temperaturii interioare în jurul valorii de 15 grade in timpul zilei. Cand temperaturile in timpul zilei depasesc 20 de grade sau mai mult, va trebui sa glisati partea superioara pentru a evacua caldura excesiva. Nu uitati sa inchideti peste noapte pentru a mentine aerul cald si in timpul noptii.

3. Mini-solar pe cercuri

Cea mai eficienta modalitate de a extinde recolta de legume si verdeturi si toamna o reprezinta o sera simpla, neincalzita, realizata din cercuri arcuite, robuste si folie din plastic transparent. Folositi un plastic mai dens de la magazinele de bricolaj, acesta va rezista doar aproximativ sase luni inainte sa inceapa sa se sfarame. O folie rezistenta la razele UV poate fi utilizata pentru mai multe sezoane.

Folia cu care acoperiti cercurile trebuie sa fie securizata pe margini, astfel incat sa nu o zboare vantul. Folositi pentru acest lucru niste carlige sau pietre. Dar ca si in cazul cadrelor cu capac de sticla, trebuie sa deschideti la capete in zilele calduroase astfel incat caldura in exces sa poate iesi.

>>> Citeste si 10 Legume care se planteaza toamna

>>> Citeste si 7 Fructe si Legume pe care le poti creste in ghivece suspendate

>>> Citeste si Putregaiul salatei: cum apare si cum il combatem

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

sursa articol: www.rodalesorganiclife.com

Comentarii

Share.