Care este cea mai buna rasa de pui de carne si cum se creste

0

Carnea de pasare este o carne usoara si sanatoasa, recomandata in orice cura de slabire. Este o carne buna atat pentru copiii de la varste fragede, pana la varstnici.

Daca iti doresti o carne de pasare sanatoasa pentru familia ta si te-ai decis ca vrei sa cresti pui de carne, probabil te intrebi care e cea mai buna rasa si cum se creste.

Puiul de carne se mai numeste si broiler si este produsul a cativa zeci de ani de hibridari, experimente, imbunatatiri si provine din incrucisarea a doua rase – Rock pe linie materna, si Cornish pe linie paterna.

Puii broiler sunt preferati de specialistii din domeniu pentru cresterea rapida si pentru conversia eficienta a hranei, acestia avand nevoie de aproximativ 35 de zile pentru a ajunge la greutatea de 2 kg.

Cum alegem puii de carne

Daca v-ati decis sa cresteti pui de carne, atunci alegeti pui cu penajul deschis la culoare, cei cu penajul inchis sunt mai dificil de curatat in urma sacrificarii, din cauza pinilor negri care raman in urma indepartarii penelor.

Sfaturi pentru cresterea puilor de carne Rock-Cornish

Puii de carne sunt robusti, cu muschi bine definiti si se dezvolta in max 45 de zile daca sunt hraniti intensiv, cu astfel de furaje naturale care conțin din plin porumb, grau si soia.

De ce suprafata au nevoie

Pentru o crestere sanatoasa, acesti pui au nevoie de o suprafata ideala de 2 mp pe cap de pasare, dar nu mai putin de 1.5 mp.

Alimentatia puilor de carne Rock-Cornish

Alimentatia acestor pui trebuie sa fie echilibrata si de calitate. Hrana lor trebuie sa contina proteina in proportie de 20-23% daca doriti sa-l consumati fiert, prajit sau la rotisor.

Pasarile se vor hrani in functie de marimea lor, astfel incat sa utilizati in mod eficient furajele. Umplerea hranitoarelor pentru pui se va face doar pe jumatate, urmarindu-se sa nu se goleasca niciodata.

Cata apa de baut este necesara

Apa puilor trebuie schimbata zilnic, sa fie in permanenta proaspata, iar vasele curate. In adapatori trebuie sa existe minim 6 litri de apa pe zi la 100 de pui de carne.

Cata lumina e necesara

Pentru o dezvoltare sanatoasa, este indicata cat mai multa lumina naturala este posibil, insa in lipsa acesteia, se recomanda lumina constanta furnizata de un bec de 40W la 100 de metri patrati.

Curatarea adapostului

Pasatile de carne au nevoie de o suprafata curata si uscata. Gunoiul umed si uscat pe pieptul acestora provoaca leziuni pe piept si pe picioare, iar carcasele vor avea un aspect neplacut.

In plus, pasarile de carne au nevoie de putere in picioare si nu de niste picioare fragile, de aceea se recomanda un asternut din rumegus de rasinoase sau paie de grau.

Cand se sacrifica puii de carne

In functie de modul in care vrei sa-l consumi decizi si cand e cel mai bine sa-l sacrifici, astfel:

  • la 4-5 saptamani pentru puiul prajit in ulei;
  • la 6-9 saptamani pentru puiul utilizat ca si carne fiarta in diferite diete alimentare
  • la 9-14 saptamani pentru puiul la rotisor (pasarile mari produc mai multa grasime care da un gust mai bun puiul la rotisor).

Sa cresti pui este o alegere foarte importanta daca iti doresti hrana sanatoasa pentru familia ta, iar pentru asta e important sa ai o sursa de incredere de unde sa cumperi pui de o zi, care sa fie adaptate pentru productia de piept si pulpe, pentru ca tu sa poti pune in farfurie carne cu gust autentic.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

sursa foto: weedemandreap.com

100%
100%
  • 10
  • User Ratings (0 Votes)
    0

Comentarii

Distribuie.