Cand si cum se planteaza rasadurile de gradina – sfaturi pentru incepatori

0

Pentru ca mai este o luna pana la venirea oficiala a primaverii, acest articol il dedicam tuturor celor care au curti si gradini si le place sa isi planteze singuri rasadurile pentru a avea legume BIO.
Pentru a avea legume BIO, cat mai sanatoase este bine sa va plantati singuri rasadurile, pentru ca din seminte bune vor iesi si roadele bune. Va recomandam sa luati seminte de la legumele care va plac din recoltele precedente, evitand pe cat posibil seminte tratate.

CAND SI CUM PLANTEZI RASADURI

Cea mai buna perioada pentru insamantare este pe final de ianuarie si inceput de februarie, pentru ca rasadurile care vor iesi se vor dezvolta mai bine si vor fi mai puternice in momentul in care vor fi transferate in gradina.

1. Rasadurile pe care urmeaza sa le faceti au nevoie de temperatura moderata si lumina cat mai multa. Puteti cultiva rasadurile in lazi, tavi sau in pahare de plastic, daca nu aveti suficient spatiu pentru ladite. Nu uitati sa faceti cateva gauri pentru a se putea scurge apa in exces.

2. Pamantul folosit poate fi pamant de flori universal, amestec de pamant de flori cu pamant de gradina sau doar pamant de gradina. Pamantul de flori este bogat in substante hranitoare care ajuta planta sa creasca sanatos.

3. Daca optati pentru varianta de pahare de plastic: nu puneti paharul plin de pamant, lasati liber cam de doua degete. Plantati maxim 3-4 seminte in fiecare pahar. O sa va fie mai usor sa le scoateti pentru replantare.

4. Nu ingropati prea adanc semintele, pentru ca o sa ingreunati procesele de crestere. Acoperiti-le doar cu un strat fin de pamant.

5. Puneti etichete pe fiecare pahar pentru a sti ce seminte ati plantat. Aveti grija ca apa sa nu va strice etichetele.

Rasaduri de gradina

6. Dupa ce ati terminat de plantat semintele, udati cu apa din belsug, pentru ca germinarea sa fie cat mai rapida. Nu udati in exces, pentru ca veti provoca putrezirea semintelor. Ulterior, udati la 2-3 zile sau in functie de cat de ud este pamantul. Ideal ar fi sa udati prin stropire cu un pulverizator cu la viteza mica si nu sa turnati apa direct in pahar.

7. Puneti paharele la ferestre unde sa aiba multa lumina, dar atentie si la sursele de caldura. Temperatura ideala este de 21-22 de grade.

Prin luna martie veti niste rasaduri sanatoase si frumoase, numai bune de pus in gradina pentru a va oferi legume BIO, cu gust adevarat.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.