10 pomi fructiferi pe care îi poți planta în grădina ta

0

Cultivarea propriilor fructe este pur și simplu una dintre cele mai bune idei dacă ai o curte. Este atât de plină de satisfacții, iar produsele au un gust mult superior oricăror fructe le cumperi de la magazin.

Cei mai buni pomi fructiferi pe care îi poți crește în grădină sunt cei ai căror fructe le mănânci cel mai mult. De aceea este bine să începi această acțiune de plantare cu un sondaj în rândul membrilor familiei și să afli ce își dorește fiecare.

Totuși, trebuie să ai în vedere că fructele de casă nu vor arăta la fel de frumoase ca cele cumpărate din magazin – dar acesta este un lucru bun.

Dacă îți dorești fructe „perfecte”, atunci trebuie să fii dispus să utilizezi pesticide și fungicide în mod regulat, dar nu acesta este scopul pentru care vrei să-ți crești propriile fructe, nu-i așa?

Înainte de plantarea propriu-zisă, ai grijă să te informezi în avans despre cum se îngrijesc pomii fructiferi și ce nevoi au pentru a crește sănătos și a da roade bogate.

Cele mai importante activități de îngrijire a pomilor fructiferi sunt acestea:

  • tăierile de formare a coroanei și de întreținere, care se fac cu un astfel de foarfece special conceput pentru acest lucru; nu încerca să rupi crengile cu mâna, cu un cutter sau alt obiect din casă;
  • întreținerea solului în care ai plantat pomii fructiferi și fertilizarea acestuia, de preferat cu îngrășământ organic, de la animale sau păsări, sau compost;
  • văruirea tulpinilor primăvara, pentru a proteja scoarța de dăunători;
  • stropirea pomilor primăvara, pentru combaterea dăunătorilor și prevenirea bolilor;
  • aplicarea unui tratament pomi fructiferi primăvara, pe care ar fi bine să o faci după ce ai consultat un specialist.

Există un calendar al stropirilor la pomii fructiferi, pentru fiecare anotimp, calendar ce indică momentul optim pentru fiecare lucrare în parte, astfel încât să fie prevenite bolile și atacurile dăunătorilor.

Dar hai să vedem care ar fi cei potriviți pomi fructiferi de crescut în curte sau grădina:

1. Mărul

Una dintre cele mai ușoare și mai versatile opțiuni, merele sunt, fără îndoială, cei mai buni pomi fructiferi pentru începători.

Există o serie de soiuri auto-fertile de măr disponibile, dar este mai bine să plantați unul sau doi copaci parteneri diferiți în apropiere pentru polenizare încrucișată.

2. Smochinul

Deși pare un pom exotic, smochinul s-a adaptat foarte bine la clima din țara noastră și crește foarte ușor, atât în curți, cât și pe marginea drumurilor.

Smochinele au nevoie de mult soare pentru ca fructele să se coacă, așa că ia în considerare creșterea unui copac lângă un loc orientat spre sud.

3. Prunul

Prunii sunt ușor de cultivat și producători generoși de fructe. Din soiurile de gătit se fac cele mai rafinate deserturi și gemuri, iar prunele sunt fructe dulci foarte iubite și consumate.

Copacii nu ocupă prea mult spațiu – mai ales dacă sunt cultivați pe portaltoi pitici – ceea ce înseamnă că pot funcționa în majoritatea curților din spatele casei.

4. Părul

Cu flori uimitoare primăvara și culori bogate toamnă, părul este cu siguranță unul dintre cei mai atractivi pomi fructiferi de cultivat.

Există multă varietate în aroma lor, de la moale și dulce la plăcut acrișor și subtil condimentat. Deși pot fi savurate negătite, se fac tarte senzaționale cu pere, iar perele poșate în vin, fac cel mai luxos desert.

5. Dudul

Dudele sunt rareori vândute proaspete în magazinele alimentare, așa că sunt ideale pentru cultivare dacă vrei să încerci ceva diferit.

Cu cantitatea potrivită de dulce și acru, dudele au un gust puțin similar cu murele, dar au totuși propria lor aromă distinctă.

6. Cireșul

Cireșii sunt unii dintre cei mai frumoși pomi fructiferi pe care îi poți crește, cu înflorirea lor încântătoare în timpul primăverii. Fructele lor sunt delicioase atât pentru a fi consumate crude, cât și in diverse tarte și prăjituri, compoturi sau gemuri.

7. Vișinul

La fel ca cireșul, vișinul este un pom fructifer pe care vrei să-l ai în curte. Fructele lui sunt extrem de apreciate și pot fi folosite într-o varietate de moduri.

8. Caisul

Caisele delicioase sunt fructe extrem de dorite pentru a fi cultivate, dar caișii sunt mai puțin rezistenți decât mulți alți pomi fructiferi, așa că necesită condiții potrivite pentru a se dezvolta.

9. Gutuiul

Deși nu este foarte des întâlnit în curțile oamenilor, gutuile sunt fructe foarte speciale, de la forma, miros, până la gustul lor inconfundabil.

Se cultivă într-un loc însorit, este ușor de crescut și nu este predispus la multe probleme.

10. Piersicul

Ca și caisele, piersicile sunt fructe foarte îndrăgite. Piersicul este un pom fructifer care necesită mai puțină întreținere decât alți pomi fructiferi. Poate rodi după primul an, iar odată ajuns la maturitate, acesta produce o mulțime de fructe.

Image by Racool_studio on Freepik

Comentarii

Share.