Rețeta de lapte acru făcut în casă – gustul copilăriei

0

Cine nu a copilărit la bunici in vacanțele de vară, alergând toată ziua și jucându-se cu ceilalți copii de pe uliță sau cu verișorii veniți și ei in vacanță? Vă mai amintiți mâncărurile bunicii, pe cat de simple, pe atât de gustoase?

Să fie gustul acela, al copilăriei, dat de dragostea cu care bunicile noastre găteau? Sau de ingredientele folosite, majoritatea produse local, în gospodăriile proprii? Cert este că, odată ce am crescut, am descoperit alte mâncăruri, alte gusturi, alte tipuri de gastronomii.

Cu toate astea, gusturile copilăriei rămân întipărite în memoria noastră și suntem convinși că nu o dată, ați încercat să pregătiți rețete de-ale bunicii în speranța că vor avea același gust, trezindu-vă amintiri și sentimente.

Unul dintre alimentele care nu lipsea niciodată dintr-o gospodărie țărănească era laptele, fie că era de vacă, oaie sau capră, acesta era un aliment de bază, care hrănea întreaga familie, fie sub formă de brânză, caș, lapte bătut, lapte acru sau lapte prins.

Astăzi vrem sa vă aducem aminte de laptele acru, pregătit cu drag de bunicile noastre și care nu lipsea aproape de la nici o masă, fie băut simplu sau mâncat cu mămăligă caldă sau rece.  V-am făcut poftă?

Rețeta de lapte acru făcut în casă

Prepararea laptelui acru nu este dificilă, însă este important să aveți ingredientele potrivite, adică lapte dulce de țară și câteva linguri de smântână, tot de țară.

Ingrediente:

  • 1 litru lapte
  • 2-3 linguri cu smântână

Modalitate de preparare:

  • laptele se fierbe cu puțin sare la foc mediu; după care se lasă la răcit la temperatura camerei; dacă nu doriți să așteptați puteți răci vasul în apă rece; într-un vas cu apă rece, puneți vasul cu laptele fiert, schimbând-o din când în când până când laptele ajunge la temperatura potrivită;
  • după ce a ajuns la temperatura camerei, se amestecă cu cele 2-3 linguri de smântână și se pune în vase; ideal ar fi vase de lut, însă daca nu aveți puteți folosi sticle de sticlă, nu din plastic;
  • vasele în care ați pus laptele se acoperă și se lasă la temperatura camerei aproximativ 12 ore; temperatura camerei nu trebuie să depășească 25 de grade;
  • ulterior, puneți vasele cu laptele acru astfel obținut la frigider;
  • înainte de a-l consuma agitați bine sticla.

Laptele acru îl puteți bea ca atare, cu cereale sau îl puteți folosi în diverse sosuri. Este o sursă excelentă de probiotice, acele bacterii benefice, care refac flora intestinală și îmbunătățesc activitatea sistemului digestiv, ajutând la buna funcționare a organismului. Este excelent vara, când este foarte cald, să bei o cană de lapte acru din frigider, super răcoritor!

Încercați această rețetă doar cu ingrediente naturale, provenite din sursă sigură, nu din comerț, pentru că altfel nu o să vă iasă.

Sperăm ca v-am făcut poftă, iar această rețetă v-a stârnit amintiri plăcute din copilărie.

sursa foto: b1.ro

Comentarii

Share.