Sănătatea bărbaților: recomandări pentru bărbații trecuți de 50 de ani

0

Bărbații peste 50 de ani pot fi la fel de sănătoși, în formă și activi ca bărbații mai tineri. S-ar putea să fie nevoie de un efort mai mare, dar dacă mănânci corect, faci mișcare în mod regulat și îți faci analize de rutină, toate acestea te pot menține în formă mult timp.

Recomandări pentru stilul de viață al bărbaților de peste 50 de ani

Cele mai importante sfaturi pentru un stil de viață sănătos după vârsta de 50 de ani sunt aceleași atât pentru bărbați cât și femei, la orice vârstă:

  • Mâncați o dietă sănătoasă.
  • Păstrați o greutate sănătoasă.
  • Dormiți aproximativ 7-8 ore pe noapte.
  • Fiți activ fizic.
  • Nu fumați.
  • Dacă beți alcool, nu beți mai mult de două băuturi pe zi (băutura standard este: 330 ml de bere, 150 ml de vin, 45 ml de băuturi spirtoase distilate).
  • Faceți examene de rutină și scanări (radiografii sau altele, la recomandarea medicului).
  • Faceți vaccinurile curente, inclusiv vaccinul anual împotriva gripei, sau ce mai recomandă medicul Dvs. de familie.

Urmând aceste recomandări, veți putea ajunge să îmbătrâniți în stare bună de sănătate și să reduceți riscul multor boli care sunt mai frecvente la bărbații în vârstă, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul.

Chiar și bărbații care nu au respectat aceste recomandări până acum pot beneficia de schimbări sănătoase în starea lor de bine. Nu este niciodată prea târziu să începeți să faceți alegeri bune!

Ce este o dietă sănătoasă pentru bărbații cu vârsta peste 50 de ani și de ce este importantă?

O dietă sănătoasă îi poate ajuta pe bărbații cu vârsta peste 50 de ani să își reducă riscul de boli de inimă, diabet de tip 2, obezitate și unele tipuri de cancer.

Fructele, legumele, cerealele integrale și produsele lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi sunt alegeri sănătoase. Carnea slabă, păsările de curte, peștele, fasolea, ouăle și nucile sunt și ele surse bune de proteine. Pentru sănătatea inimii și controlul greutății, este important să consumați alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol, sare și zaharuri adăugate.

Cât și ce tip de activitate este bună pentru bărbații cu vârsta de peste 50 de ani?

Activitatea fizică este cea mai bună modalitate pentru bărbații de peste 50 de ani de a-și îmbunătăți sănătatea inimii, forța musculară, flexibilitatea și echilibrul. Activitatea fizică ajută la reducerea riscului apariției unor boli, inclusiv la demență.

Exercițiile cardio fac inima să pompeze sânge și folosește grupe musculare mari. Mersul pe jos, ciclismul și înotul sunt toate exerciții cardio. Antrenamentul de forță implică utilizarea greutăților pentru a construi mușchi. Lucrul cu ganterele sau cu aparatele de greutate sunt exemple de antrenament de forță.

Ce analize  de sănătate sunt importante pentru bărbații cu vârsta peste 50 de ani?

Analizele sunt teste care caută boli în stadiile incipiente, înainte de apariția simptomelor. Ce analize ar trebui să facă un bărbat și cât de des, depind parțial de istoricul de sănătate al familiei, istoricul personal al sănătății și obiceiurile de viață.

Următoarea listă include unele dintre cele mai importante analize pentru bărbați cu vârsta peste 50 de ani, dar nu include toate posibile. Bărbații cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să se consulte medicul de familie despre ce analize trebuie efectuate și cât de des.

Tensiunea arterială

Tensiunea arterială mare crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și alte boli. Un control al tensiunii arteriale este ușor, nedureros, ne-invaziv, care se poate face în cabinetul medicului.

Colesterolul

Colesterolul ridicat crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Un test de sânge este utilizat pentru a măsura nivelul colesterolului.

Adenom de prostată

O afecțiune des întalnită la bărbații de peste 50 ani este și acest adenom de prostată, care are o influență negativă asupra bunei funcționări a sistemului urinar, iar in unele cazuri, poate cauza probleme la rinichi sau la nivelul tractului urinar.

Adenomul de prostată este o afecțiune benignă și nu crește în vreun fel riscul de apariție a cancerului de prostată.

Cancerul de prostată

Cancerul de prostată este a doua cauză de deces prin cancer în rândul bărbaților, după cancerul de plămâni. Un test simplu de sânge numit testul PSA (antigen specific prostatei) poate identifica un cancer de prostată în faza precoce.

Cancerul de colon

Colonoscopia este cea mai bună metodă de depistare a bolii și este recomandată bărbaților cu risc mediu o data la fiecare 10 ani. Este important ca toată lumea să înceapă testarea la vârsta de 50 de ani sau mai devreme dacă există cazuri de cancer colorectal în familie.

Anemia

Anemia are legătură cu alimentația și stilul de viață, iar riscul de anemie crește odată cu înaintarea în vârstă. Anemia este tratabilă, atât prin administrarea unor medicamente prescrise de medic, cât și prin alimentație.

Nu uitați că prevenția este cel mai bun și mai “ieftin” tratament, așadar nu trebuie să mai amânați vizita la medic!

Sursa foto: www.freepik.com

Comentarii

Share.