Alimente fara gluten: lista completa

0

Dieta fara gluten este de mare ajutor persoanelor care sufera de sindromul colonului iritabil cu boala celiaca, sensibilitatea non-celiaca la gluten si alergia la grau.

Daca aveti avut un diagnostic de boala celiaca sau ai constatat ca ai o sensibilitate sau reactii alergice la gluten sau grau, atunci este recomandat sa urmezi o dietă fara gluten.

Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale precum graul, secara, orzul, dar si in unele produse alimentare, cum ar fi anumite sosuri, si este daunator pentru persoanele care sufera de boala celiaca. In urma consumului de alimente care contin gluten, intestinul subtire declanseaza o reactie imunologica prin care mucoasa intestinala este distrusa, iar nutrientii necesari organismului nu mai sunt absorbiti asa cum ar trebui. Acest lucru creaza disconfort, dar duce si la degradarea starii de sanatate.

Boala celiaca reprezinta, de fapt, intoleranta autoimuna pe care unele persoane o au la gluten. Este una dintre cele mai des întalnite afectiuni digestive cronice, insa, in acelasi timp, este frecvent subdiagnosticata, fapt care poate presupune riscuri pentru pacienti.

Mai jos este o lista de alimente bune care nu contin gluten pentru a va ajuta atunci cand faceti cumparaturi. Asigura-te ca citesti eticheta cu atentie! Daca pe eticheta se specifica faptul ca produsul are gluten sau a fost procesat intr-un mediu care poate avea urme de gluten, atunci nu consumati acel articol.

Alimente care contin gluten si care trebuie evitate:

Biscuiti
Bere
Paine
Dulciuri
Cereale (cu exceptia catorva din lista buna de mai jos)
Tablete de ciocolata
Fursecuri
Carnea de vita
Cuscus
Crackers
Gogosi
Briose
Bauturi obtinute din malt
Otet din malt
Glutamat monosodic
Paste
Produse de patiserie
Placinte
Covrigii
Pizza
Sosuri
Carnati
Salam
Sosuri – multe au faina de grau ca element de ingrosare
Ciorbe – multe au faina de grau ca element de ingrosare
Faina de grau

Alimente fara gluten: fructe, legume si leguminoase

Anghinare
Sparanghel
Avocado
Ardei gras
Broccoli
Varza de Bruxelles
Varza
Conopida
Telina
Mangold
Naut
Nuca de cocos
Varza collards
Castravete
Vinete
Usturoiul
Ghimbir
Fasole verde
Nap
Praz
Lamaie
Linte
Salata verde
Limes
Ciuperci
Masline
Ceapa
Varza chinezeasca
Patrunjel
Ananas
Cartofi
Dovleac
Varza murata
Ceapa verde
Ceapa rosie
Boabe de soia
Spanac
Suc de fructe
Rosii
Ridiche
Macris
Zucchini / dovlecei

Alimente fara gluten: carne, pasari de curte, peste si inlocuitori fara carne

*nu se foloseste pesmet si nu se bate carnea

Vita
Cod
Pui
Tartar
Rata
Peste
Miel
Carne tocata
Porc
Quorn (produs inlocuitor de carne)
Somon
Scoici si alte moluste
Pastrav
Curcan

Alimente fara gluten: cereale, paine, biscuiti, paste, nuci si prajituri

Paine fara gluten
Cereale fara gluten
Ovaz fără gluten
Amarant
Maranta
Fasole
Hrisca
Manioc
Chia
Porumb
Fulgi de porumb
In
Ovaz fara gluten
Granola
Mei
Nuci
Faina de nuci
Terci de ovaz
Cartof
Quinoa
Orez
Semine de: in, dovleac, susan, floarea soarelui
Sorg
Soia
Tapioca
Teff

Alimente fara gluten: condimente, bauturi, deserturi, dulciuri, indulcitori

Ulei de cocos
Mustar francez
Ardeiul macinat
Miere
Hrean
Gem
Jeleuri
Ulei de masline
Budinca de orez
Sare
Ulei de susan
Serbet
Sirop
Budinca tapioca

Bauturi:

Bere fara gluten
Lapte de migdale
Cidru
Sucuri de fructe
Vodka din cartofi
Sucuri/bauturi carbogazoase
Spirtoase: rom. Anumite bauturi spirtoase cum ar fi whisky si vodka sunt distilate, astfel incat majoritatea pot fi tolerate
Vin

Produse lactate:

Unt
Branza, cu exceptia branzei albastre
Smantana dulce
Oua
Lapte
Smantana acra
Iaurt simplu

Ingrediente pentru gatit, ierburi aromatice si condimente:

Faina fara gluten
Praf de copt
Bicarbonat de sodiu
Faina de porumb
Crema de tartar
Faina de cartofi
Faina de orez
Faina de soia
Ierburi aromatice, de ex. busuioc, coriandru, lamaie, oregano, rozmarin, cimbru
Condimente, de ex. cuisoare englezesti, scortisoara, cuisoare, chimen, nucsoară, ardei iute

Pe langa faptul ca aceste alimente pot fi consumate in dieta fara gluten majoritatea cerealelor pot fi consumate si de persoanele care au probleme cu colesterolul. Ovazul, in special contine fibre solubile care reduc in mod natural colesterolul daca se consuma de cateva ori pe saptamana.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

sursa foto: https://www.healthline.com/

Comentarii

Share.