Petreci prea multe ore in fata calculatorului? Iata pericolele la care te expui

0

Calculatoarele, laptopurile, tabletele si telefoanele inteligente sunt nelipsite din viata noastra si ajungem sa petrecem ore intregi in fata ecranelor luminoase inca de la prima ora a zilei si pana cand adormim.

Din acest motiv este important sa cunoastem pericolele la care ne expunem, astfel incat sa putem lua masurile necesare pentru a ne afecta sanatatea foarte mult.

Statul in fata ecranelor pentru perioade indelungate de timp in fiecare zi afecteaza productivitatea in doua moduri:

  1. Iti incordeaza ochii (ceea ce poate avea un impact moderat asupra productivitatii tale)
  2. Te face mai putin creativ (ceea ce poate avea un impact imens asupra productivitatii tale)

1. Statul in fata ecranelor pentru mult timp duce la incordarea ochilor

Potrivit expertilor, privitul ecranelor timp indelungat  poate duce la incordarea ochilor sau poate agrava simptomele unor boli oculare existente.

Dacă stai in fata ecranelor prea mult timp, fara pauze, te poti confrunta cu dificultati de concentrare, dureri de cap, disconfort ocular, vedere incetosata, ochi uscati si mancarimi la nivelul ochilor.

Acest lucru se intampla deoarece privitul unui ecran o perioadă indelungata de timp te provoaca sa clipesti mai putin, ceea ce duce la uscarea ochilor si poate favoriza aparitia unei boli numita keratita. Ori de cate ori clipesti, prin miscarea pleoapei, secretia lacrimala este distribuita pe suprafata corneei pentru a mentine umiditatea ochilor, dar si pentru a inhiba multiplicarea anumitor bacterii.

Tensiunea oculara poate fi prevenita, pur si simplu privind departe de ecranul pe care lucrezi la fiecare 20 de minute.

Privitul dispozitivelor poate fi, de asemenea, in detrimentul somnului tău. Televizoarele, computerele, telefoanele inteligente si tabletele emit foarte multă lumină „albastra”, ceea ce impiedica corpul sa elibereze melatonina, o substanta chimica din corpul tau care te ajuta sa dormi.

Acest lucru este valabil mai ales atunci cand le folosesti cu doua-trei ore inainte de a te culca.

O alta problema majora apare in cazul persoanelor care sufera de epilepsie.  Epilepsia apare ca urmare a unei activitati anormale în creier, care determina convulsii in comportament sau senzatii neobisnuite. Convulsiile pot afecta diverse procese coordonate de acesta.

Unul dintre factorii declansatori ai crizelor de epilepsie este chiar expunerea indelungata in fata unor surse de lumina, intermitenta sau stralucitoare.

2. Statul in fata ecranelor pentru mult timp duce la scaderea creativitatii

In timp ce efectele fizice ale privitului ecranelor pot fi prea mari atunci cand nu faci pauze, timpul petrecut excesiv in fata ecranelor poate avea un impact si mai mare asupra creativitatii si productivitatii. Acest lucru se datoreaza faptului ca prea mult timp in fata ecranului te face sa nu mai simti plictiseala, ceea ce ar conduce la actiuni pline de creativitate.

Ori de cate ori oamenii se simt plictisiti, ajung imediat la telefon, tableta sau laptop pentru a incerca sa scape de acel sentiment si sa-si distraga atentia.

Cand te plictisesti, incepi sa iti organizezi inconstient viata, conectezi puncte, privesti putin inapoi si incepi sa gasesti solutii creative la probleme si, in final, devii mai productiv. Smartphone-ul, tableta, computerul si televizorul iti pot distrage atentia, dar poti preveni acest lucru daca esti atent.

Ce poti sa faci?

Daca esti printre cei care petrec mai mult de sapte ore pe zi in fata ecranelor stralucitoare, iata cateva strategii grozave care sa te ajute de-a lungul zilei:

Foloseste regula 20-20-20.

La fiecare 20 de minute, priveste 20 de secunde la un obiect care este in alta parte, la o distanta de aprox 6 metri. ia-ti pauza de minim 20 de secunde si incearca sa stai in picioare si sa te misti putin daca spatiul iti permite.

Da-ti voie sa te plictisesti macar de doua ori pe saptamana

Daca nu esti plictisit niciodata atunci este foarte probabil sa fii mult mai putin creativ si mai productiv decat ai putea fi. In doze mici, plictiseala te poate face mult mai creativ si mai productiv si, potrivit unui raport de cercetare, plictiseala este „centrala pentru invatare si creativitate”.

Ia pauze dese

S-a dovedit ca pauzele te fac sa fii foarte productiv, deoarece atunci cand te retragi din munca ta, poti sa te reincarci, sa vii cu idei mai bune, sa reflectezi asupra muncii tale si, in final, sa fii mult mai productiv.

De asemenea, te ajuta iti odihnesti ochii dupa perioada in care ai stat in fata ecranului. Fa mai multe pauze – corpul si mintea iti vor multumi pentru asta.

O pauza de cinci minute la fiecare 30 de minute poate face minuni pentru productivitatea ta.

Pozitioneaza monitorul corect

Pentru a reduce efortul vizual pozitioneaza monitorul computerului corect (la 50–65 centimetri distanta de ochi si putin sub nivelul ochilor), redu stralucirea si curata monitorul in mod regulat, astfel incat sa nu ai o aglomerare de fisiere si documente pe ecran.

Ca o concluze, pauzele dese si plictiseala din cand in cand te vor ajuta sa inveti sa iti gestionezi mai bine atentia si sa fii mai productiv atunci cand muncesti.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.