Depresia la persoanele în vârstă

0

Depresia este mai mult decât a te simți trist sau abătut. Este o tulburare de dispoziție comună, dar gravă, care necesită tratament. Provoacă simptome severe care afectează modul în care vă simțiți, gândiți și gestionați activitățile zilnice, cum ar fi somnul, mâncarea și munca.

Când aveți depresie, aveți probleme cu viața de zi cu zi săptămâni la rând. Medicii numesc această afecțiune „tulburare depresivă” sau „depresie clinică”.

Depresia este o adevărată boală. Nu este un semn al slăbiciunii unei persoane sau al unui defect al caracterului. Nu poți „ieși din” depresia clinică. Majoritatea persoanelor care suferă de depresie au nevoie de tratament pentru a se vindeca.

Depresia nu este o parte normală a îmbătrânirii

Depresia este o problemă obișnuită în rândul adulților în vârstă, dar NU este o parte normală a îmbătrânirii. De fapt, studiile arată că majoritatea adulților în vârstă se simt mulțumiți de viața lor, în ciuda faptului că au mai multe boli sau probleme fizice. Cu toate acestea, schimbările importante de viață care se întâmplă pe măsură ce îmbătrânim pot provoca sentimente de neliniște, stres și tristețe.

De exemplu, moartea unei persoane dragi, trecerea de la muncă la pensionare sau tratarea unei boli grave poate face ca oamenii să se simtă triști sau anxioși. După o perioadă de adaptare, mulți adulți mai în vârstă își pot recâștiga echilibrul emoțional, dar alții nu și pot dezvolta depresie.

Recunoașterea simptomelor depresiei la adulții în vârstă

Depresia la adulții în vârstă poate fi dificil de recunoscut, deoarece acestea pot prezenta simptome diferite față de persoanele mai tinere. Pentru unii adulți mai în vârstă cu depresie, tristețea nu este principalul lor simptom.

Este posibil să aibă alte simptome mai puțin evidente ale depresiei sau pot să nu fie dispuși să vorbească despre sentimentele lor. Prin urmare, este mai puțin probabil ca medicii să recunoască faptul că pacientul lor are depresie.

Uneori, persoanele în vârstă care sunt deprimate par să se simtă obosite, au probleme cu somnul sau par ursuze și iritabile. Problemele de confuzie sau atenție cauzate de depresie pot arăta uneori ca boala Alzheimer sau alte tulburări ale creierului.

Adulții mai în vârstă pot avea, de asemenea, mai multe afecțiuni medicale, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral sau cancer, care pot provoca simptome depresive. Sau pot lua medicamente cu efecte secundare care contribuie la depresie.

Tipuri de depresie

Există mai multe tipuri de tulburări depresive.

Depresia majoră implică simptome severe care interferează cu capacitatea de a munci, de a dormi, de a studia, de a mânca și de a se bucura de viață. Un episod poate apărea o singură dată în viața unei persoane, dar mai frecvent este ca o persoană să aibă mai multe astfel de episoade de depresie severă.

Tulburarea depresivă persistentă este o stare de depresie care durează cel puțin 2 ani. O persoană diagnosticată cu tulburare depresivă persistentă poate avea episoade de depresie majoră împreună cu perioade cu simptome mai puțin severe, dar simptomele trebuie să dureze 2 ani pentru a fi considerată tulburare depresivă persistentă.

Alte forme de depresie includ depresia psihotică, depresia postpartum și tulburarea afectivă sezonieră.

Cauze și factori de risc pentru depresie

Mai mulți factori sau o combinație de factori pot contribui la depresie.

  • Genele – Este mai posibil ca persoanele cu antecedente familiale de depresie să o dezvolte decât cele ale căror familii nu au boala.
  • Istoria personală – Adulții mai în vârstă care au avut depresie când erau mai tineri sunt mai expuși riscului de a dezvolta depresie la sfârșitul vieții decât cei care nu au avut boala mai devreme în viață.
  • Chimia creierului – Persoanele cu depresie pot avea chimie cerebrală diferită de cele fără boală.
  • Stress – Pierderea unei persoane dragi, o relație dificilă sau orice situație stresantă poate declanșa depresie.

Simptome comune ale depresiei

Există multe simptome asociate cu depresia, iar unele vor varia în funcție de individ. Cu toate acestea, unele dintre cele mai frecvente simptome sunt enumerate mai jos. Dacă aveți pe cineva drag cu mai multe dintre aceste simptome mai mult de 2 săptămâni, este posibil să aibă depresie.

  • Stare de spirit tristă, anxioasă persistentă
  • Sentimente de lipsă de speranță, vinovăție, lipsă de valoare sau neputință
  • Iritabilitate, neliniște sau dificultăți în a sta liniștit
  • Pierderea interesului pentru activități plăcute odată, inclusiv sex
  • Energie scăzută și oboseală
  • Se mișcă sau vorbesc mai încet
  • Dificultăți de concentrare, de amintire, de luare a deciziilor
  • Dificultăți de somn, trezire dimineața devreme sau somn excesiv
  • Mânancă mai mult sau mai puțin decât de obicei, de obicei cu o creștere sau o pierdere în greutate neplanificată
  • Gânduri de moarte sau sinucidere sau tentative de sinucidere
  • Dureri de cap, crampe sau probleme digestive fără o cauză fizică clară și / sau care nu ușurează tratamentul
  • Plâns frecvente

Tratamente pentru depresie

Depresia, chiar și depresia severă, pot fi tratate. Dacă credeți că este posibil să aveți depresie sau cineva drag Dvs., începeți cu o programare la medic. Acesta ar putea fi medicul de familie sau un furnizor specializat în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor de sănătate mintală (un psiholog sau psihiatru).

Anumite medicamente și unele afecțiuni medicale pot provoca aceleași simptome ca și depresia. Un medic poate exclude aceste posibilități făcând un examen fizic, un interviu și teste de laborator. Dacă medicul nu poate găsi nicio afecțiune care ar putea cauza depresia, următorul pas este o evaluare psihologică.

Opțiunile de tratament diferă pentru fiecare persoană și, uneori, trebuie încercate mai multe tratamente pentru a găsi unul care să funcționeze. Este important să încercați în continuare până când găsiți ceva care funcționează.

Cele mai frecvente forme de tratament pentru depresie sunt medicamentele și psihoterapia.

Prevenirea depresiei

Ce se poate face pentru a reduce riscul de depresie? Cum pot face față oamenii?

Există câțiva pași pe care îi puteți face. Încercați să vă pregătiți pentru schimbări majore în viață, cum ar fi pensionarea sau mutarea de acasă de mulți ani. Păstrați legătura cu familia. Anunță-i când te simți trist.  Dacă nu mai aveți familia aproape, cu care să vorbiți sau care să vă poarte de grijă, luați în calcul un centru care oferă servicii de îngrijire bătrâni la domiciliu. Puteți vedea aici câteva oferte îngrijire bătrâni, de unde puteți alege ce vi se potrivește.

Exercițiile fizice regulate pot ajuta, de asemenea, la prevenirea depresiei sau la ridicarea stării de spirit dacă sunteți deprimat. Alegeți ceva ce vă place să faceți. A fi în formă fizică și a avea o dietă echilibrată poate ajuta la evitarea bolilor care pot provoca dizabilități sau depresie.

Amintiți-vă că odată cu tratamentul, majoritatea oamenilor vor începe să se simtă mai bine. Așteptați-vă ca starea de spirit să se îmbunătățească încet.

Să te simți mai bine necesită timp, dar se poate întâmpla.

sursa foto cover

Comentarii

Share.