Spalierii sunt acele suporturi pentru vita de vie, folosite de foarte mult timp in agricultura, iar rolul important al acestora este recunoscut de catre toti specialistii. Montarea acestuia trebuie facuta in mod corect pentru ca vita de vie sa creasca si sa se dezvolte armonios.
Spalierii se fac din mai multe tipuri de materiale, din lemn sau metal. Varianta clasica a acestor spalieri este reprezentata de aracii din lemn (din stejar sau brad), insa acestia nu sunt la fel de rezistenti precum sunt spalierii metalici.
Aracii din lemn sunt folositi de catre persoanele care cultiva vita de vie pe o suprafata mai mica de pamant, eventual in curte sau in gradina din spatele casei.
De ce sunt importanti spalierii pentru vita de vie?
Spalierii au rolul de a sustine vita de vie, ca aceasta sa se poata dezvolta corespunzator. Este absolut necesar sa-i folosesti daca vrei ca vita de vie sa creasca in pozitia corecta si sa nu fie afectata de conditiile meteo nefavorabile: de vant puternic sau de ploi abundente.
Spalierii metalici sunt facuti din tabla zincata si au o rezistenta de pana la 30 de ani, ei asigurandu-ti o vita de vie productiva pe o perioada mare de timp. Acestia sunt si mai usor de montat si creaza un sistem de legatura mult mai sigur decat alte materiale.
Cum se monteaza spalierii?
Spalierii se monteaza pe randurile de vita de vie, fixati bine in pamant, in felul urmator:
Spalieri de capat – Fruntasi
Spalierii de capat sau fruntasii se monteaza la marginea randurilor, acestia oferind stabilitate culturii de vita de vie. Acestia sunt prevazuti cu pasaje de trecere de tip “autolock” care aranjeaza reteaua de fire.
Spalieri intermediari – De linie
Spalierii intermediari sustin greutatea vitei de vie si asigura intinderea firelor de sarma la capacitatea optima de tensionare si remedierea deteriorarilor. Asadar, spalierii de mijloc au rolul de a creste productia de struguri, in timp ce spalierii de capat au rolul de a asigura stabilitatea si rezistenta in timp.
Sistemul de fire
Sistemul de fire de la spalierii metalici ajuta la intinderea optima a vitei de vie si a la dezvoltarea mai rapida si corecta a acesteia. Puteti pune 3 sau 4 randuri de fire, dupa preferinte.
Un sistem de spalieri bine pus la punct nu doar ca va ajuta vita de vie sa creasca armonios, dar te va ajuta si pe tine sa mergi in voie printre randuri, mai ales daca ai de aplicat astfel de insecticide.
Si vita de vie este afectata de daunatori, cum ar fi molia vitei de vie, care se trateaza cu mospilan.
Nimeni nu spune ca muncile agricole sunt usoare, insa daca optezi pentru echipamentele ideale iti vei usura munca si vei avea parte de recolte bogate in gradina ta.
AGROHERBS VA RECOMANDA:
Cand se culeg strugurii: sfaturi practice pentru a avea un vin bun
Invata cum cresti un avocado dintr-un sambure. Reguli de ingrijire
Livada din balcon: cum cultivi pomii fructiferi columnari
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.