Cum sa ai grija de un catelus: 5 sfaturi utile

0

Daca iubesti animalele si ti-ai propus sa iti iei drept animal de companie un catelus, trebuie sa stii ca perioada de adaptare o sa fie putin stresanta, atat pentru tine cat si pentru catelus.

In prima noapte cu noul tau animal de companie trebuie sa te astepti sa dormiti destul de putin. Asta pentru ca un mediu nou cauzeaza disconfort si anxietate pentru micul tau prieten. Va va lua ceva timp sa va obisnuiti unul cu altul, iar in aceasta perioada va trebui sa ii oferi multa atentie si afectiune.

Iata cateva sfaturi pentru ingrijirea lui in perioada cat este mic:

1. Ofera-i multa afectiune

Despartirea de mama si fratii lui este dureroasa pentru micul patruped, prin urmare il vei auzi plangand destul de des in perioada de adaptare, inclusiv in timpul noptii. Chiar daca nu te va lasa sa dormi, fii bland cu el, nu-l certa si nu te rasti, pentru ca il vei face sa-i fie frica de tine si nu iti doresti asta.

Chiar daca vei fi tentat sa te duci la el sa il linistesti sau sa-l certi, nu este indicat, deoarece va intelege ca ori de cate ori va plange, tu iti vei face aparitia si il vei obisnui cu asta.

2. Fa-i culcus aproape de tine

Pentru perioada de inceput, ii poti face un culcus aproape de tine, poate chiar in camera ta, ca micutul sa te simta prezent. Este important ca zona in care il vei amplasa sa fie ferita de curenti de aer sau orice altceva l-ar putea imbolnavi.

3. Ai grija sa fie in siguranta in casa

Asemeni unui bebelus, catelusul va dori sa exploreze tot ce este in casa si sa se joace peste tot. Ai grija la obiectele mici pe care le-ar putea inghiti, la cabluri, la produse de curatenie, plante otravitoare etc, in special cand nu esti acasa. Amenajeaza un spatiu sigur pentru el in care sa se joace in voie, in special cand este singur acasa.

4. Nu rata nici un vaccin

Sanatatea catelusului este extrem de importanta, de aceea nu iti recomandam sa sari peste nici un vaccin caini din schema de vaccinare obligatorie. Cele mai importante vaccinuri sau mai bine spus, boli impotriva carora se vaccineaza cainii la inceputul vietii, sunt parvoviroza, hepatita infectioasa si jigodia (distemperul). Pentru aceste boli exista vaccinuri ce le cuprind pe toate, numite polivalente. Exista si vaccinuri monovalente, mai cunoscute fiind cele impotriva parvovirozei canine.

5. Da-i hrana de care are nevoie

Un catel mic are multe nevoi nutritive, pentru ca este in perioada de crestere, de aceea este important sa-i dai hrana potrivita. Cel mai bine este sa ii dai hrana speciala pentru catei, insa daca vrei sa ii dai si hrana gatita in casa va trebui sa ceri sfatul unui medic veterinar, el va sti cel mai bine ce sa iti recomande. Astfel, te asiguri ca nu vei genera anumite carente.

Foto: thehouseandi.com

Comentarii

Share.