Deținerea unei mașini este probabil una dintre cele mai mari cheltuieli personale, însă există multe modalități de a economisi bani la cheltuielile cu mașina.
Ca și în cazul tuturor finanțelor personale, cu cât adopți din timp mai multe măsuri de economisire a costurilor, cu atât mai mulți bani vei economisi.
Iată câteva sfaturi pentru a începe să economisești bani la cheltuielile cu mașina.
1. Economisiți bani la achiziția unei mașini noi
În afară de cumpărarea unei case, achiziția unei mașini noi este una dintre cele mai mari tranzacții pe care majoritatea oamenilor o fac pe cont propriu.
Înainte de a cumpăra o mașină nouă, începe prin a afla despre cele mai mari 5 greșeli de evitat atunci când cumperi o mașină. Iată cum poți economisi niște bani la achiziție:
- Păstrează mașina mai mult timp; cumpără o mașină de bună calitate și păstreaz-o timp de cinci până la șapte ani.
- Alege o mașină mai mică; când cumperi o mașină nouă, ia în considerare modelele mai mici. Sunt adesea mai ieftine și, deoarece sunt mai ușoare, de obicei au un consum mai bun de combustibil. În plus, asigurarea este mai ieftină.
- Verifică eficiența combustibilului; când cumperi o mașină nouă, ia în considerare impactul pe care diferitele opțiuni îl au asupra economiei de combustibil. De exemplu, consumi mai mult atunci când folosești aer condiționat și chiar mai mult în traficul din oraș din semafor în semafor; cutiile automate consumă mai puțin decât cutiile manuale.
- Nu te lăsa convins de garanții extra; fii extrem de atent la achiziționarea de contracte de service sau garanții extinse la autovehicule noi prin dealer. Multe dintre ele au o acoperire foarte limitată (în ciuda a ceea ce vă poate face să credeți vânzătorul) și costă mult mai mult decât polițele achiziționate direct de la furnizori.
2. Economisiți bani la întreținerea mașinii
După achiziția inițială, vei avea de luat în considerare costul lunar al mașinii, primele de asigurare auto și combustibilul. Dar există și posibilități de economisire a banilor și aici:
- Păstrează mașina corect reglată. Reglarea unui vehicul prost acordat poate îmbunătăți eficiența consumului de combustibil cu 4%. În timp, este mai ieftin să plătești costul unui reglaj.
- Schimbă uleiul și filtrul de ulei din mașină la fiecare 5.000 de km, indiferent de cum recomandă manualul de utilizare. Schimbările mai frecvente de ulei sunt factorul cel mai important în prelungirea duratei de viață a motorului și se vor plăti singuri din economiile la reparații și uzura motorului.
- Schimbă filtrele; verifică lunar filtrul de aer al mașinii. Un filtru murdar scurtează durata de viață a motorului și poate crește consumul de combustibil cu până la 10%.
- Ia anvelopele potrivite și efectuează întreținerea corespunzătoare. Umflarea corectă a anvelopelor și alinierea roților pot îmbunătăți eficiența combustibilului.
- Păstrează anvelopele umflate corect; verifică regulat presiunea în anvelope.
- Echilibrează anvelopele; astfel, adaugi kilometri întregi la durata de viață a anvelopelor echilibrându-le regulat. Pe lângă distrugerea benzii de rulare, anvelopele echilibrate necorespunzător pot uza amortizoarele și pot deteriora sistemul de suspensie, ceea ce duce la cheltuieli mai mari.
- Alege piese second-hand pentru diverse reparații; fie că ai nevoie de piese de mecanică-electrică sau de caroserie interior, verifică mai întâi ce poți găsi pe site-urile de anunțuri și consultă-te cu angajații de la service-ul unde urmează să faci reparațiile. Ei îți vor spune care piese pot fi second-hand și care nu.
Image by Freepik