Vase pentru gatit care nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie

0

Mancarea sanatoasa ocupa un loc foarte important in viata noastra, si pe langa ingredientele de calitate pe care trebuie sa le folosim, si vasele in care gatim si pastram mancarea au un rol foarte important.

Ne-am propus sa vorbim in acest articol despre vasele pentru gatit care nu ar trebui sa ne lipseasca din bucatarie.

Vase pentru gatit: vasele din Yena

Vasele din sticla sunt cele mai bune pentru depozitarea mancarii si a alimentelor, dar si pentru a gati mancarea.  Pentru gatit se folosesc vase din Yena, un material inert care nu interactioneaza in nici un fel cu alimentele. Vasele de Yena sunt folosite pentru a prepara mancaruri la cuptor, pentru ca rezita la temperaturi foarte mari, de 250 grade Celsius, pana la 400.

Vasele de Yena pot fi folosite si pentru a pastra alimente la congelator, insa pentru a evita spargerea sticlei nu  le supuneti la variatii mari si bruste de temperatura.

Vase pentru gatit: steamer sau apart de gatit la abur

Gatitul la abur este un stil foarte sanatos, pentru ca toate alimentele gatire in acest fel isi pastreaza proprietatile: mirosul natural, gustul, culoarea si forma, dar si microelementele si vitaminele pe care le au atunci cand sunt in stare cruda.

Poti prepara cu usurinta legume, orez sau carne si peste.  Carnea pe care o poti gati la abur este cea de pui sau porc, evita carnea de vita, care are nevoie de o temperatura mai mare pentru a se gati.

Vase pentru gatit: gratar electric

Cine nu adora o friptura buna la gratar, mai ales daca avem ocazia sa ne bucuram ea in aer liber, intr-o curte sau terasa? Gatitul la gratar este unul foarte sanatos, de aceea un astfel de gratar electric nu ar trebui sa iti lipseasca din casa, mai ales daca stai la bloc si nu ai o curte pentru un gratar traditional.

Un gratar electric se incalzeste rapid, in functie de dimensiuni il poti amplasa in bucatarie, pe blat sau in balcon, daca designul iti permite.

Astfel, puteti prepara rapid si usor legumele sau carnea. Curatati cu grija gratarul dupa fiecare utilizare!

Vase pentru gatit: oala sub presiune

Gatitul cu ajutorul oalei sub presiune inseamna economie de timp, economie de apa si pastrarea proprietatilor alimentelor si a substantelor nutritive. Asadar, orice gospodina ar trebui sa aiba in dotarea bucatariei sale o astfel de oala sub presiune.

Atentie cand va alegeti o oala sub presiune, pentru ca acestea trebuie sa fie confectionate din otel inoxidabil si nu din aluminiu, cum sunt majoritatea oalelor existente pe piata.

Cum se foloseste corect oala sub presiune:

1. nu umpleti prea mult oala pentru ca alimentele sa nu astupe valva de siguranta;
2. nu deschideti capacul oalei daca suieratul nu a disparut; asta arata ca presiunea din interior e egala cu aceea din exterior. Accidentele apar doar daca se incearca deschiderea capacului inainte de reducerea presiunii din oala.
3. spalati bine oala, mai ales in zona garniturii, evitand sa folositi materiale abrazive sau care contin clor.

Vase pentru gatit: vase din teracota

Teracota este o argila de lut rosiatic/brun, care este arsa in cuptor la temperaturi scazute si este unul din cele mai vechi materiale folosite la gatit.

Aceste vase sunt potrivite pentru gatitul lung la temperaturi joase, sau slow cooking, cum se mai spune. Vasele de teracota sunt potrivite pentru fierbere, gatit lent, prajire, coacere si fierbere.

Voi ce vase gatit folositi cel mai des in bucatarie?

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.