Cum prepari delicioasa socata dupa o reteta traditionala

0

Socata este bautura vedeta a primaverii si se face din florile de soc, care sunt acum in plin sezon de inflorire. Socul infloreste in perioada mai-iunie, in functie de zona in care creste, iar florile lui se pot pastra si pe timpul iernii, in pugi de hartie si la loc intunecos si racoros. Socata se poate prepara asadar si in extrasezon, din florile uscate, insa cu mai multe flori de soc, deoarece prin uscare florile isi mai pierd din aroma.

Ingrediente necesare pentru a prepara socata

  • 10-12 flori mari de soc (daca va place mai concentrata, puteti adauga mai multe flori de soc)
  • 1 kg de zahar
  • 2-3 lamai
  • 8 litri de apa rece
  • 8 grame de drojdie proaspata
  • 1 borcan de 10 litri

Mod de preparare:

1. Florile de soc se trec prin jet de apa rece si se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul peste flori, zeama de la lamai, iar cojile de lamai se pot pune si ele taiate felii.
2. Se acopera cu apa si se lasa la macerat pana a doua zi.
3. A doua zi se adauga apa rece pana se umple borcanul, se adauga drojdia, care ajuta la fermentat, si se amesteca.
4. Borcanul se acopera cu un tifon si lasa intr-un loc cald si insorit inca 3-4 zile.
5 Zilnic, compozitia se amesteca in borcan, dimineata si seara.
6. Gustati socata din cand in cand, este gata atunci cand are nivelul de aciditate dorit.
7. Dupa ce este gata, socata se strecoara si se pune in sticle. Se pastreaza la frigider si se serveste rece.

Puteti face o cura cu socata timp de 2 saptamani, consumand 1 litru de socata pe zi, efectele sunt extraordinare la persoanele care sufera de astenia de primvara sau surmenaj nervos.

Florile de soc se folosesc in combaterea mai multor afectiuni, cum ar fi cele digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).

Despre beneficiile ceaiului de soc puteti citi mai multe in acest articol.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.
sursa foto: www.youtube.com

Comentarii

Share.