Un efort fizic intens si de lunga durata are nevoie sa fie sustinut de o alimentatie corespunzatoare. Mancarea este cea care ne furnizeaza energia atat de necesara activitatilor zilnice, de aceea orice efort suplimentare are nevoie de o atentie mai mare la alimentele consumate.
Asadar, daca ai in plan sa incepi un program sportiv constant, ar trebui sa iei in considerare si un regim alimentar adecvat, care sa te ajute in acest demers. O alimentatie nepotrivita poate ruina efortul fizic si sa nu obtii rezultatele dorite.
Iata cum ar trebui sa arate hrana ta inainte de a face efort fizic si dupa si care sunt cele mai bune momente pentru mancat.
Cum te alimentezi corect inainte de efortul fizic
Inainte de antrenament trebuie sa mananci ceva, insa ai grija sa lasi si timp pentru digestie. O digestie buna implica o irigare buna a stomacului, iar daca solicitam organsimul intr-o alta activitate acesta face fata mult mai greu.
Cel mai bine este sa mananci cu aproximativ o ora jumatate-doua inainte de orice antrenament. Timpul de digestie este strans legat de cantitatea de grasimi pe care o mananci, asadar cu cat vei consuma mai multe grasimi, cu atat digestia va dura mai mult.
In cea ce priveste tipurile de alimente, cele mai recomandate sunt fructele proaspete, legumele si cerealele integrale.
O masa ideala de dinaintea unui efort fizic contine 10-35% proteine, 45-65% carbohidrati si 20-35% grasimi.
Cum te alimentezi corect dupa efortul fizic
Dupa ce ai terminat antrenamentul, mai ales daca a fost unul intens, este necesar sa realimentezi organsimul, la aproximativ o ora dupa. O masa potrivita nu numai ca te va ajuta sa iti refaci puterile, dar va ajuta si la refacerea tesuturilor musculare.
Un aminoacid importat in refacerea masei musculare este glutamina, folosita mai ales de cei care fac sport intens, de performanta.
Cercetarile medicale demonstreaza o multime de beneficii ale glutaminei: ajuta la mentinerea sanatatii mucoasei gastro-intestinale, la sustinerea imunitatii generale a organismului, pana la protejarea sistemului nervos si furnizarea energiei primare a creierului.
Un alt aminoacid esential in alimentatia indicata pentru cei care fac antrenamente fizice constanta este arginina. Arginina ajuta organsimul sa produca proteine, care poate fi luata ca suplimente sau din alimente.
Aceasta se gaseste in proteina vegetala si animala, in produse lactate si in nuci.
Arginina este consumata de sportivii care doresc sa isi creasca masa musculara, insa are si alte beneficii pentru organism: imbunatateste circulatia, ajuta sistemul imunitar, scade durata de vindecare a ranilor, contribuie la reglarea tensiunii, sprijina fertilitatea si are un rol important in procesul de crestere.
Speram sa tineti cont de aceste indicatii daca aveti in vedere sa incepeti o serie de antrenamente fizice si, nu uitati, micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, cea mai mare parte din calorii fiind consumata de organism pana seara.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.