Astenia de toamna: de ce apare si cum o tratam

0

Desi toamna este un anotimp extrem de frumos, toata natura imbracandu-se in culori superbe de aramiu si caramiziu, zilele mai scurte decat noptile, lipsa luminii naturale, a soarelui si temperaturile scazute pot aduce cu ele o stare de nostalgie si letargie, chiar stari de ameteala dimineata sau in timpul zilei.

Cauzele starii de ameteala pot fi multiple, insa neasociate cu alte simptome nu reprezinta neaparat un semnal de alarma.

Aceasta stare generala poarta numele de astenia de toamna, iar studiile arata ca o persoana din 10 sufera de astenie.

Cauzele generale ale asteniei de toamna sunt urmatoarele:

  • dificultatea de adaptare a corpului la diferentele de temperatura dintre zi si noapte
  • cantitatea scazuta a luminii si a soarelui
  • dieta necorespunzatoare

Un program haotic, stresant, fara odihna suficienta si regulata, sunt, de asemenea, factori declansatori ai asteniei de toamna.

Simptome ale asteniei de toamna

Diagnosticul de astenie de toamna nu se pune oricum, ci daca persoana in cauza a avut simptome similare cel putin 3 sezoane la rand, iar starea de sanatate s-a imbunatatit in timpul lunilor de primavara si vara.

Cele mai comune simptome ale asteniei de toamna sunt acestea:

  • Depresie: apatie, subestimare, senzatie de vinovatie, tristete;
  • Anxietate: incapacitatea de a face fata situatiilor de stres;
  • Schimbari dese ale dispozitiei: persoana ain cauza trece brusc de la o stare de spirit la alta;
  • Tulburari de somn: somnolenta in timpul zilei;
  • Letargie: oboseala si lipsa capacitatii de desfasura activitatile de zi cu zi;
  • Probleme sociale: iritabilitate si dorinta de izolare;
  • Probleme sexuale: lipsa libidoului.
  • Fluctuatii ale apetitului – ori mananca prea mult, ori foarte putin

Cum tratam astenia de toamna

Cand unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus se instaleaza, este clar un semnal de alarma, organismul atrage atentia ca stilul de viata nu este cel mai benefic pentru organism.

Fluctuatiile de apetit, cand ori mananci prea mult ori prea putin, si alimente nu foarte bine alese, pot duce chiar la dureri de stomac.

Pentru a preveni aceste stari, specialistii recomanda consumul unor cantitati mari de alimente bogate in vitamine, minerale, enzime si fitonutrienti, astfel incat sa va intariti sistemul imunitar pentru a putea face fata sezonului rece.

Astfel, ar trebui sa includeti in dieta zilnica fructe si legume precum: varza, conopida, broccoli, sfecla, pere, mere, gutui, dovleac, nuci, struguri si suplimente naturale, daca medicul le recomanda.

Cum se trateaza astenia de toamna

Ca orice boala, si astenia de toamna se trateaza cu ajutorul medicului. Astenia de toamna poate sa declanseze un episod depresiv, iar acesta, lasat netratat, poate sa evolueze si sa creeze foarte multe situatii neplacute in timp.

Tratamentul asteniei include antidepresive si terapia cognitiv-comportamentala.

Fototerapia (terapia bazata pe lumina) este o alta metoda prin care se trateaza astenia de toamna. Acest tip de terapie foloseste o lampa speciala care imita lumina naturala. Rezultatele acestei metode apar de obicei in termen de 3-4 saptamani.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

100%
100%
Awesome
  • 10
  • User Ratings (0 Votes)
    0

Comentarii

Share.