Semințele de in au numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, datorita conținutului bogat în vitamine, minerale, magneziu și mangan, fibre, multe dintre acestea incluzând antioxidanți, dar si acizi omega 3. Specialiștii le recomandă pentru diverse probleme, dar în special pentru o digestie lentă.
Vom prezenta mai jos câteva dintre beneficiile consumului semințelor de in:
1. Diminuează senzația de foame. Consumate înainte de masă, fibrele conținute în semințele de in diminuează senzația de foame. Dacă vreți să slăbiți, este recomandat să mâncați semințe de in cu 30 de minute înainte de mese, pentru a vă controla apetitul.
2. Întârzie îmbătrânirea oaselor și a pielii.
3. Ajută la scăderea colesterolului din sânge și reglează nivelul de zahăr din sânge. Studiile recente arată că un consum frecvent de semințe de in (aproximativ 50 g pe zi) poate contribui la reducerea nivelului de ldl colesterol, mai ales în cazul persoanelor care suferă de hipercolesterolemie.
4. Semințele de in ajută la subțierea sângelui, reducându-se astfel riscul de ateroscleroză. Acest lucru poate reduce tensiunea arterială, previne apariția accidentului vascular cerebral și atacul de cord.
5. Reglează tranzitul intestinal. Dacă ai probleme cu digestia și suferi frecvent de constipație, semințele de in acționează rapid și eficient. Datorită conținutului bogat in fibre, ele au un ușor efect laxativ, stimulează digestia și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Sfat: măcinați semințe de in și luați câte o linguriță in fiecare dimineață (cu apa) pe stomacul gol.
6. Semințele de in combat migrenele, așadar dacă suferiți de migrene începeți să consumați zilnic semințe de in.
7. Înlătură starea de oboseală, stresul și insomniile. Semințele de in sunt benefice și pentru sistemul nervos, contribuind la combaterea oboselii, controlarea stresului și îmbunătățind calitatea somnului.
8. Atenuează simptomele sindromului de colon iritabil. Datorită conținutului bogat în fibre, semințele de in sunt indicate persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil.
9. Ajută la creșterea imunității. Semințele de in conțin substanțe care reduc inflamația și permit sistemului imunitar să funcționeze mai bine. Cercetări preliminare sugerează că semințele de in pot estompa simptomele tulburărilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, psoriazis, lupus etc.
10. Previn apariția cancerului de colon și prostată. Semințele de in sunt una dintre cele mai bune surse de lignani, substanțe care previn în special cancerul de prostată și pe cel de colon. În cazul cancerului de colon, o analiză care poate indica această afecțiune este feritina. Un nivel crescut de feritină poate fi asociat cu leucemie acută, boala Hodgkin, cancer pulmonar, hepatic, de colon, de prostată, printre altele.
Cum să consumați semințele de in:
- Adăugați semințe de in măcinate in salate
- Puneți-le peste cerealele cu lapte pe care le consumați la micul dejun
- Adăugați-le în diverse aluaturi și compoziții pe care le gătiți la cuptor
- Consumați-le ca atare, cu multa apă
Doza zilnică recomandată este de o linguriță de semințe de in, măcinate sau întregi. ATENTIE! Nu depășiți doza zilnică. Consumate in exces, semințele de in pot deveni toxice!
Precauții de consum:
Persoanele care suferă de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, ar trebui sa evite semințele de in din cauza efectelor lor laxative. Femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să consume semințe de in, ca și femeile care suferă de fibrom, endometrioză sau boala ovarului polichistic.
Bărbații care au un risc crescut de apariție a cancerului de prostată vor exclude din dietă semințele de in.27
Cereți aprobarea medicului Dvs înainte de a adăuga semințele de in în regimul alimentar zilnic.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like AICI.