18 simptome ale unei boli tiroidiene pe care ar trebui să investigați cât mai repede

0

Tiroida, o glandă mică localizată în gât, are un impact enorm asupra corpului. Produce hormonul tiroidian (TH), care este responsabil pentru menținerea sub control a metabolismului, bătăilor inimii, temperaturii, dispoziției și multe altele.

O tiroida care nu este activă așa cum trebuie nu produce suficient TH, iar asta poate cauza o serie de probleme de sănătate.

Iată 18 simptome care îți spun ca glanda tiroida nu funcționează cum trebuie. La oricare dintre aceste simptome consultă medicul pentru a depista din timp problemele.

1. Te simți obosit

A te simți obosit și a nu avea energie sunt probleme asociate cu o mulțime de afecțiuni, dar sunt strâns legate de hipotiroidism, afecțiune care este rezultatul a prea puțini hormoni tiroidieni.

Dacă ești încă obosit dimineața sau toată ziua după o noapte întreagă de somn, acesta este un indiciu că tiroida ta poate fi subactivă. Prea puțin hormon tiroidian care curge prin sânge și celule înseamnă că mușchii tăi nu primesc acel semnal de pornire în corp.

2. Te simți depresiv

A te simți neobișnuit de deprimat sau trist poate fi, de asemenea, un simptom al hipotiroidismului. De ce? Se crede că producția prea puțină de hormoni tiroidieni poate avea un impact asupra nivelurilor de serotonină din creier.

Serotonina este hormonul fericirii, responsabil de starea de bine a noastră.

3.  Te simți anxios

Anxietatea și „senzația de ciudat” sunt asociate cu hipertiroidismul, când glanda tiroidă produce prea mult hormon tiroidian.

Inundat de mesaje „toate sistemele merg”, metabolismul tău și întregul corp pot fi foarte agitate. Dacă simți că pur și simplu nu te poți relaxa, tiroida ta poate fi „hiperactivă”.

4. Pofta de mâncare sau gustul sunt modificate

Ceea ce mănânci are legătura directa cu glanda tiroidă.

5. Te simți confuz

Sigur, această stare ar putea fi cauzată de privarea de somn sau de îmbătrânire, dar funcția cognitivă poate fi afectată atunci când tiroida este nu este în regulă.

Prea mult hormon tiroidian (hipertiroidismul) poate provoca dificultăți de concentrare și prea puțin (hipotiroidismul) poate provoca uitare și o ceață generală în creier.

6. Nu ai apetit sexual

A avea puțină sau deloc dorința ar putea fi un efect secundar al unei tulburări tiroidiene.

Prea puțin hormon tiroidian ar putea contribui la un libido scăzut, iar impactul cumulativ al altor simptome de hipotiroidism – creșterea în greutate, energie scăzută și dureri corporale – ar putea juca, de asemenea, un rol.

7. Te simți cu fluturi în stomac

Sentimentul acela de fluturi în stomac pe care îl ai poate fi cauzat de palpitații ale inimii. Se poate simți ca și cum inima îți bate tare, sau sare o bătaie sau două, sau bate prea tare sau prea repede.

Fluxurile sau palpitațiile inimii pot fi un semn de prea mulți hormoni tiroidieni care vă inundă corpul (hipertiroidism).

8. Pielea este uscată

Pielea uscată și cu mâncărime poate fi un simptom al hipotiroidismului. Schimbarea texturii și aspectului pielii se datorează probabil metabolismului încetinit (cauzat de producția prea mică de hormoni tiroidieni), care poate reduce transpirația.

Pielea fără suficientă umiditate poate deveni rapid uscată și descuamată. La fel, unghiile pot deveni casante și pot dezvolta creste.

9. Intestinele tale sunt imprevizibile

Persoanele cu hipotiroidism se plâng uneori de constipație. Întreruperea producției de hormoni a cauzat cel mai probabil o încetinire a proceselor digestive.

Pe de altă parte, o glanda tiroidă hiperactivă poate provoca diaree sau mișcări intestinale mai frecvente.

10. Modificări menstruale

Problemele de glandă tiroidă pot provoca modificări menstruale.

11. Ai dureri musculare și ale extremităților

Dacă aveți furnicături sau amorțeli misterioase sau bruște – sau durere reală – în brațe, picioare sau mâini, acesta ar putea fi un semn de hipotiroidism.

De-a lungul timpului, producerea prea puțină de hormoni tiroidieni poate afecta nervii care trimit semnale de la creier și măduva spinării în tot corpul. Rezultatul sunt acele furnicături „inexplicabile”.

12. Ai hipertensiune arterială

13. Senzație de frig

Senzația de frig sau frisoanele sunt asociate cu hipotiroidismul. Încetinirea sistemului cauzată de o tiroida insuficient de activă înseamnă că celulele ard mai puțină energie. Mai puțină energie înseamnă mai puțină căldură.

Pe de altă parte, o tiroidă hiperactivă pune la treabă în exces celulele producătoare de energie. De aceea, persoanele cu hipertiroidism au uneori bufeuri sau transpiră abundent.

14. Ești răgușit sau îți simți gâtul ciudat

O schimbare a vocii sau un nod în gât ar putea fi un semn al unei tulburări tiroidiene. O modalitate de a verifica este să vă uitați bine la gât pentru a vedea dacă puteți detecta semne de umflare a tiroidei.

15. Program de somn dezordonat

Somnul insuficient este legat de o serie de probleme de sănătate, de la depresie la boli cardiovasculare. Asigură-te că adormi repede pentru a te putea odihni bine.

16. Ai luat în greutate

Creșterea cu câteva mărimi la haine poate fi cauzată de atât de multe lucruri încât este puțin probabil ca medicul dumneavoastră să considere doar creșterea în greutate ca un potențial simptom al tulburării tiroidiene.

Dacă nu ți-ai schimbat obiceiurile alimentare, faci sport însă nu reușești să dai jos, cel mai probabil este vorba despre o tiroidă subactivă.

La celălalt capăt, o scădere bruscă în greutate poate semnala hipertiroidismul.

17. Părul se rărește sau cade

Dacă pierzi păr mai mult decât în mod normal, nu te speria. Pot fi mai multe cauze, nu doar activitatea glandei tiroide.

Căderea părului în rândul femeilor se poate întâmpla din mai multe motive – poate fi o consecință naturală a nașterii sau a folosirii excesive a produselor de păr.

18. Ai probleme să rămâi însărcinată

Cu ajutorul hormonilor pe care îi produce, glanda tiroidă controlează procese vitale în întregul organism, printre care și fertilitatea și reproducerea.

Așadar, înainte de începe tratamente ginecologice costisitoare, solicită un control al funcției glandei tiroide și ulterior un tratament, dacă este cazul.

Testează-ți glanda tiroidă

Dacă ai unul sau mai multe dintre aceste simptome și bănuiești că ar putea fi vorba de tiroidă, consultă medicul și cere un test pentru hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) și un test de calcitonina.

Testul este util în diagnosticul și monitorizarea tratamentului bolilor ce implică tiroida și glandele paratiroide.

Orice ar fi nu te auto medica, nu lua singur antibiotice sau alte medicamente pentru oricare dintre simptomele de mai sus, medicul tău este cel mai în măsură să pună diagnostice și să prescrie tratament.  Tot ce trebuie să faci este sa fii atent la simptome și să le comunici medicului cât mai corect și exact.

Sursa foto: Woman photo created by gpointstudio – www.freepik.com

Comentarii

Share.