Cultivarea zmeurei: 9 secrete pentru o recolta bogata

0

Daca va place sa cultivati fructe si legume in gradina voastra, atunci trebuie sa luati in calcul si plantarea unor lastari de zmeur. Zmeura este un fruct extrem de gustos si bogat in vitamine benefice pentru organism.

Iata cateva sfaturi de urmat daca vreti sa aveti o recolta bogata de zmeura:

1. Zmeura are nevoie de mult soare

Zmeura iubeste soarele si lumina, asadar plantati acesti arbusti de zmeur in zone insorite din curte sau gradina. Chiar daca dimineata pot fi cateva ore de umbra, este indicat ca in majoritatea timpului sa fie expusa la soare din abundenta.

2. Apa din abundenta

Pentru o recolta bogata de zmeura, este nevoie de multa apa. Asigurati-va ca pamantul de sub zmeura este umed in permanenta, altfel nu veti avea o recolta buna.

3. Folositi ingrasamintele potrivite

Zmeura nu este un arbust pretentios, insa un sol bine hranit va asigura o cultura bogata de zmeura. Daca inainte de plantare ati tratat solul cu mranita (balegar dospit) sau compost (ldoza recomandată de 10 kg la metru patrat), in urmatorii cativa ani nu va mai fi nevoie de alte substante nutritive.

In cazul unui sol sarac, primavara sau vara se vor aplica fertilizanți organici sau complecsi, cum ar fi:

  • gainatul de gaina, gunoiul de grajd putrezit (toamna);
  • turba (in orice sezon);
  • cenusa (primavara);
  • ingrasamintele azotoase (primavara);
  • ingrasamintele complexe (primavara si la începutul verii).

4. Indepartarea lastarilor

Lastarii tineri, care apar in perioada vegetatiei, trebuie indepartati. Daca nu-i indepartati la timp, acestia vor consuma o buna parte din nutrienti, vor incetini dezvoltarea plantei, ceea ce va duce la o productivitate scazuta.

5. Mulcirea solului

Specialistii nu recomanda saparea si afanarea solului unde creste zmeura, asadar luati in calcul mulcirea solului pentru a pastra umiditatea acestuia.

Stratul de mulci poate fi format din paie, turba, gunoi de grajd, rumegus sau iarba cosita. Astfel, se va pastra umiditatea solului fara sa lezati rădăcinile.

6. Legarea lastarilor

O zmeura neingrijita se va indesi peste masura, facand ca partea de jos a tulpinilor sa ramana fara lumina, deci nu vor mai face roade.  Legati lastarii de zmeura, astfel incat fructele sa nu atinga pamantul, altfel acestea se vor strica.

7. Taierea tufisurilor

Orice gradinar stie ca zmeurul se ramifica repede, dar ca sa nu se piperniceasca si sa dea o roada bogata, tufele de zmeur trebuie taiate la timp.

8. Protejati impotriva daunatorilor

Zmeura este o planta foarte rezistenta la boli si daunatori, insa daca a fost atacata, folositi tratamente naturale, nu chimicale.

Remediu impotriva bolilor micotice:

  • Reteta cu cenusa si sapun

300 g de cenusa se dizolva in 10 l de apa si se lasa la infuzat pentru 4 ore. Apoi se filtreaza si se adauga 40 g de sapun menajer.

Combaterea insectelor daunatoare:

  • Reteta cu mustar

Se dizolva 100 g de pulbere de mustar in 10 l de apa.

  • Reteta cu coaja de ceapa

Peste 150-200 g de coaja de ceapa se toarna 10 l de apa calda si se lasa la infuzat pentru patru zile.

Cu solutiile obtinute se stropeste zmeura pe o vreme fara vant.

In vecinatatea zmeurei cresteti plante aromatice care tin daunatorii la distanta, cum ar fi: lavanda, menta, salvia sau cimbrisorul.

9. Intretinerea zmeurei dupa recoltare

Dupa ce ati strans recolta, taiati imediat ramurile neroditoare ca sa nu eclipseze lastarii tineri si sa-i impiedice sa prinda la puteri inainte de iarna.

AGROHERBS VA RECOMANDA:

Cateva sfaturi pentru cultivarea capsunilor

Ce este mulcirea si de ce este importanta pentru sol?

Cum sa scapi de molia alimentara – SFATURI UTILE

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.