Ce este buruiana Xanthium strumarium (cornuți) și cum se combate

0

Xanthium strumarium, cunoscută popular și sub denumirea de cornuți sau scaieți, este o plantă sălbatică, ce crește pe tot teritoriul României, în special în zonele cu temperaturi ridicate.

Xanthium strumarium este o buruiană mare, anuală, cu frunze late, cu o tulpină erectă, ramificată și frunze triunghiulare late, care se găsește pe toate continentele.

Tulpina este păroasă, aspră, pătată de violet și înaltă de până la 1,5 m. Frunzele sunt alternante pe tulpină, cu margini dințate sau lobate și suprafețe aspre păroase. Florile sunt mici, verzi și discrete. Fructul este o freză ovală, maro, lemnoasă, acoperită cu țepi. Fiecare fruct conține în mod normal 2 semințe.

Răsadurile au cotiledoane lungi și înguste, iar freza rămâne adesea atașată de rădăcină, ceea ce poate fi o trăsătură de identificare. Plantele mature de cornuți sunt uneori confundate cu brusturele (Arctium minus (Hill) Bernh.), care are, de asemenea, frunze mari, grosiere și freze spinoase.

Brusturele, totuși, este o plantă bienală care produce o rozetă de frunze mari și grosiere în primul an, o tulpină înflorită cu capete de flori violet în al doilea an și freze rotunde acoperite dens cu țepi cârlige.

Impactul în culturi

Cornuții au o arie foarte mare de răspândire pe terenuri agricole, pe marginea drumurilor, pe lângă căile ferate, în plantațiile agricole, având efecte negative asupra acestora.

Buruiana cornuți poate fi o problemă deosebită în operațiunile de creștere a animalelor, deoarece puieții tineri (dar nu plantele adulte) sunt otrăvitori pentru animale, iar ciulinii se încurcă în păr sau lână.

Cornuți este o rudă apropiată a ambroziei și atât polenul, cât și contactul cu frunzele pot provoca reacții alergice la persoanele sensibile.

Germinare și înmulțire

Răsadurile de cornuți apar de obicei în mai sau iunie, când temperaturile medii ale solului sunt peste 15°C, deși răsărirea poate continua pe tot parcursul verii cu umiditate adecvată. Plantele pot tolera inundațiile frecvente și condițiile de sol salin.

Înflorirea este declanșată de lungimea zilei și începe vara târziu, când ziua este suficient de scurtă pentru a stimula înflorirea, iar primele semințe se vor coace la începutul lunii septembrie.

Semințele de la fructele verzi imature se vor coace în continuare dacă plantele sunt tăiate și lăsate pe câmp. Producția de semințe este proporțională cu dimensiunea plantei și variază de la câteva sute la câteva mii de semințe per plantă.

Scaieții spinoși sunt dispersați în noi locații prin agățarea de blana animalelor, pe haine și alte materiale. Ele sunt, de asemenea, ușor dispersate de apă, deoarece fructele conțin spații de aer care le permit să rămână ușoare și să plutească până la 30 de zile.

Doar 1 din cele 2 semințe din fiecare fruct germinează în mod normal în anul după producție, lăsând a doua sămânță să reinfesteze câmpul în anii următori.

Semințele de cornuți, în general, nu supraviețuiesc mai mult de 5 ani. Răsărirea răsadurilor din fructele care se află pe suprafața solului este scăzută, deoarece țepii împiedică contactul bun între semințe și sol și absorbția apei.

Răsărirea crește atunci când scaieții sunt îngropați prin prelucrarea solului sau chiar doar presate în sol de traficul pe roți. Răsadurile pot apărea de până la 15 cm adâncime în sol.

Populațiile de cornuți scad în absența lucrărilor solului și în rotațiile culturilor în care boabele de soia sunt cultivate doar o dată la 3 ani sau mai puțin.

Principalele culturi afectate de cornuți

Una dinte cele mai afectate culturi de această buruiană este cultura de soia, dar crește și se dezvoltă foarte bine și în culturile de porumb, floarea-soarelui, fiind o gazdă bună pentru diferiți dăunători ai culturilor.

Dacă nu este combătută la timp, această buruiană pot produce pagube însemnate în culturile agricole, în special în culturile de porumb, floarea-soarelui.

Combaterea acestei buruieni în fazele incipiente de dezvoltare este o măsură importantă care trebuie luată.

Folosirea unor erbicide specifice cu spectru larg de acțiune, împreună cu alt tip de tratament cereale păioase aplicate la momentul potrivit, constituie o soluție eficientă pentru prevenirea pagubelor produse de cornuți.

Comentarii

Share.