Gatitul in aer liber este o activitate la mare moda, des intalnita in familii si printre prieteni, mai ales in weekenduri si vacante. Asadar, bucatariile deschise, in aer liber sunt des intalnite pe langa casele nou construite.
Zona de gatit va depinde de marimea spatiului de care dispui si de bugetul alocat acestui spatiu. Dar inainte de a decide daca sa amenajezi un astfel de spatiu sau nu, trebuie sa ai in vedere avantajele, dar si dezavantajele acestui lucru.
Avantajele gatitului in aer liber
Scapi de caldura din bucatarie. In zilele caniculare gatitul in casa poate deveni un adevarat cosmar. Caldura, abur, poti uita de toate astea daca alegi sa gatesti in aer liber.
Folosesti mai putin aerul conditionat. Cu cat petreci mai mult timp afara, cu atat vei porni mai putin aerul conditionat in casa. Astfel, vei avea facturi mai mici la curentul electric si nici nu vei mai suferi de afectiunile datorate statului in aerul conditionat.
Nici astfel de hote de bucatarie nu mai sunt necesare atunci cand ai un spatiu de gatit in aer liber, ceea ce inseamna ca poti economisi niste bani la amenajare sau iti poti lua altceva.
Mai putin deranj in casa. Cine nu-si doreste o bucatarie mereu curata si ordonata? Gatitul in aer liber te ajuta sa ai aceste lucruri, mai ales daca zona amenajata afara este dotata cu apa curenta unde sa poti spala vasele.
Pretext pentru intalnirile mai dese cu prietenii. Daca tie si prietenilor tai va place sa va intalniti si sa faceti gratare, un spatiu de gatit in aer liber va fi un pretext sa va vedeti mai des.
Dezavantajele gatitului in aer liber
Desi la prima vedere gatitul in aer liber pare a fi ceva simplu si frumos, sunt si cateva aspecte mai putin placute care trebuie luate in calcul.
Insectele. Atunci cand gatesti in aer liber inevitabil insectele se vor strange in jurul alimentelor, lucru mai putin placut. Poti opta pentru aparat electric anti-insecte pentru a scapa de aceasta problema.
Diferentele de temperatura pot afecta mobilierul si dotarile spatiului. Daca v-ati decis sa aveti o zona de gatit complet utilata si dotata, trebuie sa aveti in vedere faptul ca diferentele de temperatura dintre iarna si vara va pot afecta mobilierul, dar si electrocasnicele. La fel si ploile, vantul sau zapezile.
Luati in calcul un spatiu unde sa depozitati electrocasnicele, iar mobilierul il veti acoperi cu folie protectoare.
Una peste alta, sa stai in aer liber sa gatesti, sa mananci, sa te bucuri de natura, nu poate fi decat minunat! Cu siguranta celelalte mici impedimente pot fi trecute cu vederea.
Voi ce parere aveti? Aveti o bucatarie in aer liber? Ce avantaje vedeti? Dar dezavantaje?
AGROHERBS VA RECOMANDA:
Cea mai simpla metoda pentru curatarea cuptorului cu microunde
Cand si cum plantam gazonul pentru o curte frumoasa
Cum sa scapi de molia alimentara – SFATURI UTILE
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.