Totul despre cultura de triticale: ce este, cum se cultivă și la ce se folosește

0

Ce este cultura de triticale?

Triticalele sunt o specie de cereale, un hibrid între grâu și secară. Scopul încrucișării acestor două tipuri de cereale a fost de a obține productivitatea, calitatea și rezistența la boli de la grâu și vigurozitatea secarei într-o singură plantă.

Hibridul de triticale cereale a fost dezvoltat cu zeci de ani în urmă, dar nu pentru a fi utilizat ca cereale pentru consumul uman. Cel mai adesea este cultivat ca furaj sau hrană pentru animale.

Triticalele sunt utilizate din ce în ce mai mult, datorită producției crescute de boabe, fiind folosite ca plante furajere pentru hrănirea animalelor, în principal a păsărilor de curte și a porcilor.

Avantajele cultivării triticalelor

Cultivarea triticalelor aduce multe avantaje pentru fermieri, datorită faptului că acestea combină caracteristicile grâului, cât și pe cele ale secarei.  O parte din aceste avantaje sunt:

  • plantele de triticale sunt mai viguroase și au un ritm mai rapid de creștere;
  • au o rezistență crescută la o serie de boli și dăunători, inclusiv la ploșnița cerealelor;
  • rezistență crescută la temperaturi scăzute, ceea ce înseamnă că vegetația este prelungită până toamna târziu, iar primăvara se va relua creșterea timpurie a culturii de triticale;
  • triticalele pot fi cultivate pe solurile acide, nefiind necesară îmbunătățirea solului cu calcar, deoarece sunt tolerante la toxicitatea ionilor de aluminiu;
  • valoarea nutritivă este mai mare decât la grâu sau orz;
  • triticalele pot fi folosite și în alimentația oamenilor pentru prepararea pâinii, în cantitate egală cu făina de grâu (sub formă de fulgi), dar și pentru prepararea produselor de patiserie sau a pastelor făinoase;
  • din boabele de triticale poate fi extras alcool pentru prepararea băuturilor spirtoase. Din 1000 kg de semințe pot fi obținuți 400 litri de alcool;
  • de asemenea, se poate extrage și bioetanol, un combustibil bio.

Cum se cultivă triticalele

Solul: Solurile favorabile pentru cultura de triticale sunt cele acide sau nisipoase.

Temperatura: Cultura de triticale are cele mai bune rezultate în zonele răcoroase, nu necesită la fel de multă căldură precum culturile de grâu și orz.

Umiditate: În perioada formării boabelor cultura are nevoie de multă umiditate.

Când și cum se seamănă: semănatul timpuriu reduce rezistența la iernare, de aceea în zonele de deal și cele submontane perioada optimă de semănare a triticalelor este între 15 septembrie și 1 octombrie, iar în zona de câmpie în perioada 1-15 octombrie.

Semințele trebuie plantate la o adâncime mai mare decât cea a semințelor de grâu, mai exact la o adâncime de 5-6 cm, în sol. Distanța între rânduri trebuie să fie de 12,5 cm.

Bolile și dăunătorii triticalelor

Pentru a avea o cultură profitabilă de triticale este necesar să se respecte perioada optimă de plantare, înființarea corectă a culturii și protejarea acesteia împotriva principalelor boli și dăunători.

Principalele boli în cultura de triticale sunt:

  • fuzarioza spicelor
  • septorioza (rugina brună)
  • rugina galbenă
  • mălura comună
  • mălura pitică

Dăunătorii care atacă cultura de triticale sunt:

  • tripșii
  • păduchele verde al cerealelor
  • cărăbușul cerealelor
  • musca de Hessa
  • musca galbenă a cerealelor
  • ploșnița cerealelor

Combaterea acestora se poate face prin aplicarea tratamentelor cu insecticide.

Buruienile care apar în cultura de triticale provoacă întârzierea dezvoltării culturilor și micșorarea recoltelor, acestea pot fi combătute cu ajutorul erbicidelor.

Comentarii

Share.