Sfaturi pentru cresterea orhideei: cum sa aveti grija de aceasta planta de interior

0

Orhideele sunt unele dintre cele mai des intalnite plante de apartament. Nu este dificila cresterea lor daca le asigurati conditiile adecvate de crestere.

In acest articol va vom oferi cateva sfaturi pentru ingrijirea orhideelor.

CUM INGRIJIM O ORHIDEE?

Ingrijirea orhideei este un proces usor odata ce inveti cum sa le cresti si sa le ingrijesti in mod corespunzator. Aceste flori interesante pot fi gasite intr-o gama variata de culori si dimensiuni, in functie de soi. Sunt niste accente excelente de decor pentru orice casa.

Orhideele necesita putina atentie odata ce toate nevoile lor de baza sunt indeplinite, cum ar fi lumina, temperatura si umiditatea.

SFATURI PENTRU CRESTEREA ORHIDEELOR

Majoritatea orhideelor au nevoie de umezeala si un drenaj al apei foarte bun. Exista mai multe tipuri de medii de cultura care pot fi folosite pentru substratul orhideelor – scoarta sau coaja de brad, lemn de feriga, pluta, turba, carbune si nisip.etc. lnsa pentru a fi siguri ca orhideea ta se va dezvolta asa cum trebuie, cel mai bine este sa folositi amestecul special penru orhidee, care se gaseste in orice florarie sau magazin de gradinarit.

In general, gradul de finete al scoartei folosite depinde de tipul de orhidee cultivat. De exemplu, orhideele phalaenopsis sunt de obicei cultivate in scoarta grosiera, cattleyas in scoarta medie, iar plantele tinere de orhidee sunt cel mai bine cultivate in scoarta fina. Orhideele necesita insa o plantare superficiala, la suprafata stratului.

Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru ingrijirea orhideelor sunt legate de pozitionarea ghivecelor cu orhidee. Acestea stau cel mai bine pe pervazurile ferestrelor. Plasati orhideele la fereastra sau intr-o camera orientata spre sud-est. Aceste plante prefera lumina stralucitoare, dar indirecta.

Lumina insuficienta are ca rezultat o inflorire slaba. Cu toate acestea, prea multa lumina poate duce la uscarea frunzelor.

Temperatura este, de asemenea, importanta pentru ingrijirea orhideelor. Desi orhideele tolereaza temperaturi mai reci sau mai calde pe parcursul sezonului normal de crestere, ele trebuie sa aiba o temperatură mai mica cu 15 grade pe timpul noptii decat in ​​cursul zilei, pentru ca acestea sa infloreasca suficient. Variatiile de temperatura duc la inflorire.

Temperatura perfecta pentru o orhidee variaza intre 14 si 16 grade Celsius pe timpul iernii, si 22 si 24 de grade pe tipul verii.

TRUCURI PENTRU INGRIJIREA ORHIDEEI

Orhideele au nevoie de apa, dar ar trebui sa fie lasate sa se usuce intre udari. O modalitate de a verifica daca solul este ud este sa introduceti degetul in mediul de crestere la aproximativ un centimetru. Daca este uscat, atunci este cazul sa o udati, altfel, nu.

Cum poti uda corect orhideea:

  • toarna apa in ghiveci, fara sa atingi frunzele sau mugurii; apa scursa in farfurioara se arunca
  • o alta metoda de udare este prin scufundarea ghiveciului in apa timp de 10-15 minute, ca substratul sa absoarba apa de care are nevoie

Orhideea are nevoie si de o umiditate adecvata, de aproximativ 50 pana la 70%. Exista diferite modalitati de a creste umiditatea in casa dvs. Folositi o farfurie plina cu apa sau cu pietricele ceramice sub ghiveci. Aveti grija ca ghiveciul sa nu intre in contact cu apa. Sau puteti folosi un umidificator.

Fertilizati orhideele saptamanal sau la doua saptamani, in perioada de crestere si lunar odata ce acestea au ajuns la maturitate. In perioada de iarna, cand planta este in repaus puteti opri fertilizarile.

Transplantarea orhideei se face o data la doi ani, dar daca se opresc brusc din inflorit in conditiile optime de lumina, umiditate si apa, atunci s-ar putea sa fie nevoie de transplantarea acesteia.

INMULTIREA ORHIDEEI

Orhideea se inmulteste cu ajutorul puilor care cresc pe tija, dupa ce au cazut toate florile. Tija florala trebuie taiata deasupra primului sau celui de al doilea ochi pentru a grabi aparitia puilor.

Puii trebuie sa aiba radacini de 8-10 cm pentru a putea fi indepartati de pe tija si a fi plantati in substratul special de crestere.

Aici puteti citi mai multe sfaturi pentru plantarea butasilor de flori, de care sa tineti cont atunci cand vreti sa inumtiti florile din casa sau gradina.

Citeste si Cum cresti si ingrijesti plantele suculente

Citeste si Ingrijirea trandafirilor de gradina: trucuri utile

Citeste si Ingrijirea trandafirului japonez: trucuri pentru o inflorire bogata

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

sursa foto: costafarms.com

Comentarii

Share.