Boala Lyme este o infectie bacteriana cauzata de muscatura unei capuse contaminata cu bacteria Borrelia, si aceasta a ramas atasata de corp cel putin 17 ore. Aceasta boala poarta numele de Borrelioza.
Capusele le gasim, de obicei, la umbra, in sol umed, in iarba, pe tufisuri, arbusti si crengile joase ale copacilor. Pajistile si gradinile pot adaposti capuse, mai ales cele de la marginile padurilor si cele din preajma vechilor pereti de stanca (zone in care traiesc caprioarele si soarecii, gazdele primare ale capusei).
Nu toate capusele sunt purtatoate ale acestei bacterii, asadar nu toata lumea care este muscata de o capusa vor dezvolta boala borrelioza.
Pentru a preveni boala Lyme, trebuie evitat pe cat posibil contactul cu solul, frunzele si vegetatia, in special in lunile mai, iunie si iulie, cand capusele nu sunt inca mature si sunt greu de observat.
Simptomele bolii Lyme
Boala Lyme are 3 stadii, in functie de gravitatea simptomelor si de perioada care a trecut de la muscatura de capusa.
Stadiul 1 – este in primele 4 saptamani de la muscatura. Pentru anumite persoane acest stadiu nu are nici un simptom, insa altele pot experimenta urmatoarele:
- Eruptie rosie circulara;
- Lipsa de energie;
- Dureri de cap;
- Dureri musculare si articulare.
Stadiul 2 – apare la cateva zile sau saptamani de la stadiul 1.
Daca simpotmele din stadiul 1 nu au existat sau nu au fost tratate, in stadiul 2 infectia afecteaza pielea, articulatiile, inima si sistemul nervos. Simptomele pot include:
- Eruptie cutanata extinsa si circulara – poate aparea pe mai multe parti ale corpului;
- Durere fizica;
- Slabiciune;
- Amorteala bratelor si/sau a picioarelor;
- Paralizia muschilor fetei;
- Dureri de cap;
- Lesin;
- Probleme de concentrare sau cu memoria;
- Conjunctivita sau deteriorarea tesutului ochiului;
- Inrosirea si tumefierea articulatiilor mari, în special a genunchilor;
- Palpitatii si complicatii cardiovasculare.
La femei, aceste simptome sunt similare cu cele provocate de herpesul genital, asadar este bine sa fiti atente la toate manifestarile si simpotomele, chiar sa vi le notati pe un carnetel pentru a le putea discuta cu medicul Dvs.
Stadiul 3 – etapa cronica a bolii Lyme
In lipsa unui tratament pentru boala Lyme, aceasta va progresa ducand la efecte devastatoare asupra organismului, cum ar fi: deteriorarea articulatiilor si a nervilor. Simptomele in acest stadiu avansat de boala sunt:
- Artrita, in special în zona genunchilor
- Amorteala sau furnicaturile mainilor, picioarelor sau spatelui;
- Oboseala cronica;
- Incapacitatea de a controla muschii fetei;
- Problemele de memorie si vorbire;
- O stare de spirit proasta;
- Rar, probleme cardiovasculare.
Tratamentul bolii Lyme
Depistarea bolii se face pe baza eruptiilor cutanate, insa lipsa acestora sunt necesare cateva analize de sange. Tratamentul acestei boli se face cu antibiotice, iar recuperarea este rapida daca este detectata timpuriu.
In stadiile avansate ale bolii antibioticele vor fi administrate intravenos, tratamentul poate dura pana la 28 de zile, iar anumite simptome vor mai persista si dupa finalizarea tratamentului.
Pentru a evita aceasta boala este indicat sa urmezi cateva sfaturi practice:
- poarta bluze cu maneci lungi si pantaloni lungi atunci cand te asezi in iarba sau mergi in padure.
- foloseste un spray anti-insecte
- tunde iarba regulat daca stai la curte
- fa dus imediat ce ai intrat in casa dupa o plimbare la iarba verde
- verifica cu atentie pielea copiilor pentru a identifica posibilele muscaturi
- daca ai animale de companie care stau pe afara este bine sa le verifici si pe ele regulat si sa folosesti solutii anti-parazitare pentru preventie si protectie
- daca ai depistat o capusa aceasta trebuie scoasa cat mai repede cu ajutorul unei pensete; apuca insecta de cap, pentru ca este important sa o scoti complet; dupa ce ai indepartat-o, arunc-o in toaleta, in nici un caz la gunoi la afara si pune spirt pe zona afectata; spala-te bine pe maini cu apa si sapun dupa aceasta operatiune.
sursa foto: pixabay.com