Aerul uscat din timpul iernii poate cauza numeroase probleme de sanatate, nivelul optim de umiditate din casa trebuie sa varieze intre 40% si 60%.
De ce e calitatea aerului mai slaba in timpul iernii? Deoarece pentru a mentine caldura in casa si costurile energetice reduse, cladirile sunt din ce in ce mai etanse, cu izolatie imbunatatita si ferestre si usi cu eficienat sporita.
Reducerea cantitatii de aer cald care iese in aer liber si cantitatea de aer rece care intra din exterior, inseamna ca respiram o cantitate mai mare de aer recirculat – nu proaspat. Pe langa caldura, aerul respectiv transporta praf, polen, spori de mucegai, poluanti si mirosuri.
In mai mult de jumatate din zonele urbane din lume, poluarea aerului depaseste de peste 2,5 ori nivelurile recomandate. In plus, poluantii din interior pot fi produsi cand gatesti, faci curat sau dacă ai un animal de companie.
Din fericire, calitatea aerului din interior poate fi imbunatatita, chiar si iarna. Iata cateva modalitati de a curata aerul din locuinta:
1. Pastreaza curatenia
Asigura-te ca mentii toate camerele din locuinta cat mai curate, mai ales iarna. Utilizeaza produse de curatare non-toxice ori de cate ori este posibil. Daca sunt necesare substante chimice mai dure, asigura-te ca zona curatata este bine ventilata pentru a impiedica vaporii sa ramana in camera si pe suprafetele curatate cu ele.
2. Aeriseste zilnic
Chiar daca este frig nu renunta la aerisitul zilnic, in special dimineata. Deschide larg ferestrele, astfel incat aerul cald din casa sa poata iesi, lasand loc aerului rece si proaspat sa intre. Semnele unei aerisiri deficitare includ prezenta condensului pe pereti sau ferestre, aer inchis, zone cu mucegai precum si mirosuri care sunt cel mai des simtite la intrarea in locuinta.
3. Ia in considerare utilizarea unui purificator de aer
Utilizarea unui astfel de purificator de aer poate fi de asemenea, o solutie. Filtrele cu carbon activat sunt necesare pentru a elimina gazele, mirosurile si substantele chimice. Tehnologia avansata permite unor noi purificatoare de aer sa capteze si sa ucida chiar si agenti patogeni mici, cum ar fi bacteriile, virusii, polenul, fumul si alti poluanti.
Poate fi un mod eficient de a ajuta la pastrarea aerului din interior mai curat pe timpul iernii. Cand iei in considerare tehnologia de purificare a aerului, retine ca trebuie sa aibă capacitatea adecvata pentru a face fata intregii casei. Aceasta depinde de mai multi factor, precum nivelurile de poluanti, sensibilitatea si dimensiunea locuintei.
4. Controleaza sursele de poluare
Ca si in cazul solutiilor de curatare toxice, eliminarea altor surse de poluare a aerului din interior poate imbunatati considerabil calitatea aerului din interior.
Surse de poluare in locuinta ta pot fi: mochetele noi, care emit o varietate de compusi organici volatili, electronicele si alte obiecte din plastic, lipiciul si alti adezivi, echipamentele de incalzire (sobele, caloriferele, radiatoarele sau semineele), in principal sobele pe gaz, mobila tapisata si produsele noi din lemn stratificat, si altele.
5. Creste umiditatea din aer
Nu doar aerul poluat din interior poate provoca disconfort sau boli. De asemenea, si aerul extrem de uscat din timpul iernii este un factor. Adaugand cantitatea potrivita de umiditate in aer cu ajutorul unui astfel de umidificator, poti preveni simptomele alergice pentru tine si familita ta, cum ar fi iritatiile in zona nasului, gatului si ochilor, pastrand un nivel optim al aerului din incapere, confortabil pentru organism. In plus, poti preveni dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.
-
10