Ce este colesterolul?
Colesterolului este o forma de grasime de care organismul uman are nevoie in sinteza de celule, izolarea nervilor si producerea hormonilor. In mod normal, ficatul este cel care sintetizeaza cea mai mare parte din colesterolul de care are nevoie organismul uman. Colesterolul poate insa intra in organismul uman si prin alimente, cum ar fi produsele alimentare de origine animala ca laptele, ouale si carnea.
Cu toate acestea, prea mult colesterol in sange poate crea probleme grave, cum ar fi probleme cardiace.
Ca grasime, colesterolul nu se dizolva in apa. In schimb, transportul in organism depinde de niste molecule numite lipoproteine, care transporta in sange colesterolul, grasimile si vitaminele solubile in grasimi.
O anumita cantitate de colesterol este chiar esentiala bunei functionari a organismului uman: colesterolul ajuta membranele exterioare ale celulelor corpului sa fie stabile.
Exista doua tipuri de colesterol:
- HDL sau colesterolul “bun” – lipoproteinele cu densitate mare
- LDL sau colesterolul “rau” – lipoproteine cu densitate mica.
Pentru a reduce nivelul de colesterol, este nevoie sa aveti o dieta sanatoasa, cu alimente bogate in crom, sa faceti exercitii fizice in mod regulat si sa va mentineti o greutate corporala echilibrata. Poate fi de asemenea nevoie sa luati medicamente care scad nivelul colesterolul.
Mai jos, va prezentam modalitati naturale de a creste colesterolul bun (HDL) si de a reduce colesterolul rau (LDL).
1. Concentreaza-te pe grasimile monosaturate
Spre deosebire de grasimile saturate, grasimile nesaturate au cel putin o legatura dubla chimica care modifica modul in care sunt folosite in organism. Grasimile monosaturate au doar o singura legatura dubla.
O dieta bogata in grasimi monosaturate te ajuta sa reduci nivelul colesterolului rau (LDL) si sa protejezi nivelul ridicat de colesterol bun (HDL).
Unde gasim grasimi monosaturate?
-
- In uleiul de masline si in masline;
- In uleiul de rapita;
- In avocado;
- In nuci, migdale, alune si in caju.
2. Fa mai mult sport!
Sportul este un dublu-castig pentru santatea inimii tale. Nu numai ca imbunatateste capacitatea fizica si contribuie la combatarea obezitatii, dar reduce si colesterolul rau. (1)
A fost facut un studiu pe 20 de femei supraponderale, timp de 12 saptamani. Femeile au facut aerobic si dupa tot acest timp, colesterolul rau (LDL) a scazut.
3. Renunta la fumat!
Fumatul creste riscul bolilor de inima in mai multe feluri. Unul dintre ele este prin schimbarea modului in care organismul se ocupa de colesterol.
Celulele imune, la fumatori, nu sunt in masura sa returneze colesterolul din peretii vaselor in sange pentru transportul catre ficat. Acest prejudiciu este cauzat de gudron.
Din fericire, renuntatul la fumat poate sa opreasca aceste efecte daunatoare. (2)
4. Foloseste suplimente alimentare
Ulei de peste
Uleiul de peste este bogat in acizi grasi omega-3. Administrarea a 4g de ulei de peste zilnic a redus cantitatea totala de grasimi transportate in sange la 42 de adulti care au participat la un astfel de studiu.
Coenzima Q10
Acesta este un produs chimic alimentar care ajuta celulele sa produca energie. Suplimentele care contin coenzima Q10 reduc nivelul colesterolului rau. Mai mult decat atat, suplimentele pot fi benefice in tratarea insuficientei cardiace.
Lecitina
Lecitina este recomandata pentru a sustine organismul in multiple procese, precum functionarea cerebrala optima, scaderea nivelului de colesterol si optimizarea digestiei.
AGROHERBS VA RECOMANDA:
9 Alimente care lupta impotriva depresiei mai bine decat medicamentele
Maghiranul sau darul Afroditei, leacul bun la toate
10 Beneficii ale consumului de ardei iute
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.