9 Modalități de stimulare a sistemului imunitar

0

Dacă vrei să îți îmbunătățești starea de sănătate, probabil te întrebi cum îți poți ajuta corpul să lupte împotriva bolilor.

În timp ce consolidarea imunității este mai ușor de spus decât de făcut, mai multe modificări ale dietei și ale stilului de viață pot întări apărarea naturală a corpului și te pot ajuta să lupți împotriva agenților patogeni dăunători sau a organismelor cauzatoare de boli.

Iată 9 sfaturi pentru a-ți consolida imunitatea în mod natural.

1. Asigură-te că dormi suficient

Un somn inadecvat poate crește riscul de îmbolnăvire. Majoritatea adulților ar trebui să aibă cel puțin 7 ore de somn pe noapte.

2. Consumă mai multe alimente în stare naturală

Alimentele din plante întregi, cum ar fi fructele, legumele, nucile, semințele și leguminoasele, sunt bogate în substanțe nutritive și antioxidanți care îț pot oferi un control asupra agenților patogeni nocivi.

Numeroase alimente vegetale în stare proaspătă conțin antioxidanți, fibre și vitamina C, toate acestea putând reduce sensibilitatea la boli.

3. Mănâncă mai multe grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase precum uleiul de măsline și omega-3 sunt antiinflamatoare foarte puternice. Deoarece inflamația cronică poate suprima sistemul imunitar, aceste grăsimi pot combate în mod natural bolile.

Uleiul de măsline, care este un antiinflamator puternic, este legat de riscul scăzut de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2. În plus, proprietățile sale antiinflamatorii pot ajuta corpul să lupte împotriva bacteriilor și virusurilor care cauzează boli dăunătoare.

Acizii grași Omega-3, care se găsesc în somon și semințele de chia, combat inflamația de asemenea.

4. Consumă mai multe alimente fermentate

Alimentele fermentate sunt bogate în bacterii benefice numite probiotice, care îți populează tractul digestiv. Acestea se găsesc în alimente precum iaurt, varză murată, chefir, dar și alte alimente fermentate.

Sănătatea intestinală și imunitatea sunt profund interconectate. Alimentele fermentate și probioticele îți pot întări sistemul imunitar, ajutându-l să identifice și să vizeze agenții patogeni dăunători.

5. Redu cantitatea de zahăr adăugat

Zaharurile adăugate contribuie în mod semnificativ la obezitate, diabetul de tip 2 și bolile de inimă, toate acestea putând suprima sistemul imunitar. Scăderea aportului de zahăr poate reduce inflamația și riscul apariției acestor afecțiuni.

6. Fă exerciții moderate

Deși exercițiile intense prelungite pot suprima sistemul imunitar, exercițiile fizice moderate îi pot oferi un impuls. Activități precum Jogging, ciclism, mers pe jos, înot și drumeții sunt opțiuni excelente de a face exerciții.

7. Hidratează-te

Hidratarea nu te protejează neapărat de germeni și viruși, dar prevenirea deshidratării este importantă pentru starea de sănătate generală.

Deshidratarea poate provoca dureri de cap și te poate împiedica în performanța fizică, concentrarea, starea de spirit, digestia și funcția inimii și a rinichilor. Aceste complicații pot crește susceptibilitatea la boli.

Apa este recomandată deoarece nu conține calorii, aditivi sau zahăr.

8. Gestionează-ți nivelul de stres

Stresul pe termen lung favorizează inflamația, precum și dezechilibrele funcției celulelor imune. Scăderea nivelului de stres se poate face prin meditație, yoga, exerciții fizice și alte practici care te pot ajuta să îți menții sistemul imunitar în stare perfectă de funcționare.

9. Folosește suplimente alimentare cu atenție

Este ușor să apelezi la suplimente dacă afli despre capacitatea lor de a trata sau preveni diverse boli. Oricum nu ar trebui să le iei decât la recomandarea medicului tău. Suplimente luate în exces pot provoca dezechilibre în organism.

Cu toate acestea, unele studii indică faptul că următoarele suplimente pot întări răspunsul imun general al corpului: vitamina C, ghimbir, spirulina, echinacea, suplimentele pe baza de fier, seleniu, vitamina A sau vitamina H.

Vitamina 7 sau H, cunoscuta sub numele de biotina este una dintre cele 8 tipuri de vitamina B din organismul uman.

Biotina este de o importanță vitală pentru un organism sănătos, jucând un rol important pentru sănătatea pielii și a părului, a sistemului nervos, a tractului digestiv și în buna funcționare a metabolismului, asigurând un nivel optim de energie.

Biotina este solubilă în apă, ceea ce înseamnă că nu poate fi depozitată în corp, deci trebuie să o asimilăm din dieta alimentară. Biotina se găsește în cantități reduse în alimente de origine animală precum pui, ficat, somon, ouă, lactate, dar și în alimente vegetale precum conopidă, morcovi, banane, cereale integrale și nuci.

În concluzie, pentru un sistem imunitar puternic este nevoie de un stil de viața sănătos și o dietă echilibrată.

sursa foto: pixabay.com

Comentarii

Share.