Efectele terapeutice ale cimbrului – remedii naturiste

0

Cimbrul, asa cum il stim cu totii, este un condiment extrem de folosit in bucatarie. Ceea ce nu stim insa, este ca cimbrul are numeroase proprietati terapeutice, fiind folosit in tratarea a numeroase boli.

Se pare ca cimbrul este una din cele mai puternice plante medicinale din lume, cunoscut din cele mai vechi timpuri. Medicii greci si, mai tarziu, cei romani, il recomandau frecvent contra bolilor digestive si a celor respiratorii. Dacii numeau cimbrul „cinuboila” si il foloseau atat in alimentatie, cat si ca remediu. Consacrarea cimbrului ca medicament a pornit, insa, in evul mediu, cand arabii au inceput sa fabrice uleiuri volatile prin distilare. Foarte repede, uleiul volatil de cimbru a devenit un panaceu universal, capabil sa vindece foarte multe din molimele care au decimat in nenumarate randuri populatia in acele vremuri.

Modalitati de preparare si de administrare a cimbrului

Cimbrul se poate prepara sub mai multe forme: pulbere, ulei volatil, tinctura sau infuzie.

1. Pulberea de cimbru – se obtine din planta uscata si macinata in rasnita de cafea. Se depoziteaza in borcane de sticla inchise ermetic, in loc intunecos si racoros. Nu macinati in cantitati mari, pentru ca pulberea de cimbru isi pierde uleiurile volatile foarte repede. Faceti pulbere pentru maxim o saptamana, pe care o consumati pe stomacul gol, cate o jumatate de lingurita rasa, de 3-4 ori pe zi.

2. Ulei volatil de cimbru – se gaseste in farmacii sau in magazinele naturiste. Se administreaza de regula cate 3 picaturi de ulei de cimbru, dizolvate intr-o lingurita de miere sau puse intr-o lingura de apa, de 2 ori pe zi, in cure de 5-14 zile. La copiii intre 8 si 12 ani, doza se injumatateste, iar la cei intre 5 si 8 ani, se administreaza o singura picatura, de doua ori pe zi.

3. Tinctura de cimbru – se obtine din pulbere de cimbru si alcool alimentar. Puneti intr-un borcan 15 linguri de pulbere si 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Amestecati continuu pana pulberea este incorporata complet in alcool, inchideti borcanul ermetic si lasati la macerat 12 zile. Strecurati apoi preparatul obtinut si adaugati 10 picaturi de ulei volatil de cimbru. Amestecati bine, apoi puneti tinctura in sticlute mici si inchise la culoare. Se ia cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, in tratamente cu o durata de 1-3 luni.

4. Infuzia de cimbru – este o infuzie fierbinte si se prepara asemenea ceaiului, din o lingurita de pulbere de cimbru cu o cana de apa fierbinte. Se lasa la infuzat aprox 10-15 minute si apoi se filtreaza. Se administreaza cat mai calda posibil.

Efecte terapeutice cimbru. Cimbrul este recomandat in tratarea urmatoarelor afectiuni:

  • Viroze respiratorii, bronsita acuta, raceala – contra racelii si bronsitei se recomanda tinctura de cimbru, cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, in cure de maximum 12 zile.
  • Tuse productiva, tuse convulsiva, bronsita cronica – infuzia fierbinte de cimbru are efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante rapide si se administreaza ca remediu de urgenta.Pentru un tratament de lunga durata, se recomanda pulberea, din care se ia de trei ori pe zi cate o lingurita rasa. Tratamentul dureaza 4 saptamani
  • Laringita, faringita, amigdalita – se iau 2-3 picaturi de ulei de cimbru cu putin apa, de 3 ori pe zi, timp de 5-7 zile. Pentru forme cronice ale acestor afectiuni, se ia timp de 12-21 de zile.
  • Infectii respiratorii recidivante, pneumonie, astm – se administreaza uleiul volatil, cate 2-3 picaturi, de 4 ori pe zi, in cure de 10-20 de zile. Acest tratament are un efect antibiotic si bronhodilatator puternic, usurand respiratia, eliminand infectiile bacteriene. Este un tratament adjuvant foarte bun si contra tuberculozei.
  • Colon iritabil, colon spastic, colita, enterocolita – cimbrul are un efect terapeutic exceptional asupra tubului digestiv, de aici si faima sa de condiment, atat de folosit. Mai multe studii arata ca cimbrul este unul din cele mai puternice remedii contra colitei, distrugand flora bacteriana in exces, fie ea de putrefactie sau de fermentatie. Cimbrul calmeaza spasmele digestive, elimina balonarea si are efect antiinflamator asupra tubului digestiv. Se ia cate o jumatate de lingurita rasa de pulbere de cimbru, de patru ori pe zi. Tratamentul dureaza 21 de zile, putand fi reluat de cate ori este nevoie. In cazul colitelor severe, se ia si ulei volatil, cate 5-7 picaturi zilnic, pe perioade de 5-10 zile.
  • Diaree – se ia pulbere de cimbru cate o lingurita, de 4-6 ori pe zi. Are actiune astringenta, distruge bacteriile patogene din intestin, reduce crampele abdominale.
  • Infectii renale – se administreaza uleiul volatil de cimbru, din care se iau cate 3 picaturi, de trei-patru ori pe zi, in cure de 7-14 zile.
  • Viermi intestinali – se face o cura de 28 de zile cu ulei volatil de cimbru: se iau cate 5 picaturi puse intr-o lingura de ulei de masline sau de floarea-soarelui, de doua ori pe zi: dimineata, pe stomacul gol, cu 30 minute inainte de masa si seara, inainte de culcare. Uleiul de cimbru inhiba dezvoltarea parazitilor intestinali, paralizeaza centrii nervosi ai viermilor, ajutand la eliminarea lor prin scaun.
  • Giardioza – o combinatie perfecta in tratarea acestei boli este cea dintre tinctura de cimbru si tinctura de rostopasca. Cele doua se amesteca in parti egale si se pune combinatia astfel rezultata intr-o sticla inchisa ermetic. Se pune o lingurita din acel amestec intr-un sfert de pahar de apa impreuna cu 2 picaturi de ulei de cimbru. Se administreaza astfel de doze de 4 ori pe zi, timp de 3 saptamani. Daca este necesar se poate relua dupa 14 zile de pauza.

*Acest articol cu sfaturi despre remedii naturiste este doar cu scop informativ. Pentru un diagnostic si un tratament corect, va recomandam sa apelati la sfatul unui medic specialist.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

 

Comentarii

Share.