Cimbru: Ce tratamente naturiste putem face cu aceasta planta si ce afectiuni trateaza

0

In primul rand, trebuie sa va spunem ca exista trei tipuri de cimbru:

  • Cimbrisoul (Thymus serpyllum L.);
  • Cimbru (Thymus vulgaris L.);
  • Cimbru-de-gradina (Satureja hortensis L.).

Astazi vom discuta despre cimbru-de-gradina si de beneficiile acestuia.

Aceasta planta cultivata de majoritatea dintre noi prefera solurile bogate in humus, fertile, expuse la soare. Planta nu este pretentioasa la caldura si nici la umditate. Mai mult decat atat, cimbru-de-gradina se cultiva in toata tara, fiind un ingredient nelipsit din orice bucatarie.

Ce utilizam de la aceasta planta? De la cimbru se utilizeaza toate partile aeriene: frunze, flori.

Perioada de recoltare: iunie-iulie.

Ce afectiuni putem trata cu cimbru-de-gradina?

Pentru uzul intern, cimbrul de gradina trateaza o multime de boli. Deoarece are in compozitie uleiuri volatile (carvacol, pinen, timol, borneol), substante amare, saruri minerale, dar si mucilagii, aceasta planta poate sa trateze si sa previna afectiuni precum:

  • Anorexia;
  • Bronsita cronica (Expectorant si astringent);
  • Diareea;
  • Enterocolita (eliminarea gazelor din intestin);
  • Insuficienta hepatica;
  • Tusea convulsiva.

Exista studii care demonstreaza faptul ca uleiul de cimbru este un antiseptic perfect. De aceea, nu va feriti si folositi uleiul de cimbru atunci cand aveti taieturi minore si rani, dar si pentru muscaturi sau intepaturi de insecte.

Modul de folosire

Infuzie de cimbru: dintr-o lingurita de pulbere de planta la o cana de apa clocotita (250 ml). Se lasa cana acoperita timp de 15 minute si apoi se strecoara. Se bea o astfel de cana pe zi, cu inghitituri rare.

Sirop de cimbru: Peste o lingura de plante se adauga 150 de ml de apa in clocot si se lasa la macerat timp de 6 ore, dupa care se filtreaza. Se adauga 250 de g de zahar, se fierbe si se filtreaza din nou.

Puteti lua pana la 4 lingurite pe zi, inainte de mese sau de gustari.

Tinctura de cimbru: Puteti sa preparati si tinctura din frunze de cimbru, acestea se recolteaza, sa spala si se pun intr-o sticla peste care turnati alcool de 60-70 de grade. Urmatorul pas este sa inchideti totul ermetic, pentru ca aerul si caldura sa nu intre si sa nu iasa. Se lasa totul la macerat timp de 15 zile.

Cum se administreaza tinctura? Cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi pentru a trata viermii intestinali, tusea, bronsita. De asemenea, puteti trata si enterocolita, dar si dispepsii gastro-intestinale.

Cimbrul nu a prezentat pana acum efecte adverse, insa nu este recomandat sa il folositi in exces, ca pe nicio alta planta.

Atentie! Femeile insarcinate trebuie sa consulte medicul inainte de a folosi aceasta planta.

*Acest articol cu sfaturi despre remedii naturiste este doar cu scop informativ. Pentru un diagnostic si un tratament corect, va recomandam sa apelati la sfatul unui medic specialist.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

AGROHERBS VA RECOMANDA:

Consumul de marar: beneficii pentru sanatate si efecte secundare

Patrunjelul si beneficiile lui pentru sanatatea noastra

Sfecla rosie si beneficiile ei pentru sanatatea noastra

Comentarii

Share.

Susține-ne cu un Like!